Scade tariful la gunoi! Dacă vom colecta selectiv deșeurile, vom scăpa de amenzi și de taxa de mediu

HomeEconomie

Scade tariful la gunoi! Dacă vom colecta selectiv deșeurile, vom scăpa de amenzi și de taxa de mediu

 

 

Cei 26 de primari de comune din zona Romanului și reprezentanții municipiului Roman au semnat miercuri, 4 aprilie, contractul de delegare a gestiunii pe salubritate cu operatorul Rossal, care a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean pentru a ridica deșeurile din aceste localități, a le sorta și a transfera deșeurile nereciclabile la depozitul de la Girov.

Odată cu semnarea contractului, în termen de trei luni, operatorul va încheia contracte cu cetățenii de la case și cu asociațiile de proprietari, tariful stabilit de licitație fiind mai mic decât cel existent acum. Dacă până acum colectarea selectivă se făcea rudimentar, de acum încolo, atât operatorul, cât și cetățenii au obligația de a colecta selectiv deșeurile, astfel încât la groapa de la Girov să ajungă o cantitate cât mai mică de gunoi, astfel încât și prețul plătit de cetățeni să fie mai mic, dar și să eliminăm poluarea mediului, o cerință obligatorie impusă de Uniunea Europeană. Nerespectarea acestei cerințe nu atrage doar prejudicii asupra naturii, ci și amenzi și taxe suplimentare pe care le vor plăti fiecare dintre noi.

O altă noutate este aceea că toată lumea, indiferent că vorbim de persoane fizice sau persoane juridice, va trebui să aibă contract cu operatorul, în sens contrar va plăti o taxă la Primărie, care este stabilită, funcție de localitate, la o sumă dublă sau chiar triplă față de prețul pe care l-ar plăti dacă ar avea contract de salubrizare. Toate aceste modificări vin ca urmare a proiectului european câștigat de județul Neamț pe managementul deșeurilor, care se ridică pe zona Roman la o investiție de peste 91 milioane de lei.

Cât vom plăti pentru ridicarea gunoiului

În acest moment, la nivelul Romanului prețul plătit de persoanele fizice pentru colectarea gunoiului este de 8,319 lei de persoană pe lună, fără TVA. În urma licitației și conform noului contract, persoanele fizice din Roman vor plăti un preț de 5,36 lei pe lună, fără TVA. În mediul rural, persoanele fizice vor plăti un preț de 2,26 lei de persoană pe lună, fără TVA.

Prețul pentru agenții economici nu este stabilit prin licitație, ci este impus prin contract și este de 344 lei pe tonă, fără TVA, un preț unic pe tot județul. La nivelul țării, există un standard unic de generare a deșeurilor pentru agenții economici, astfel încât, funcție de domeniul de activitate și suprafață, agenții economici vor plăti parte din acest tarif sau mai mult, în cazul în care sunt mari generatori de deșeuri. Practic, cantitatea de deșeuri de la agenții economici nu va fi cântărită, ci va fi stabilită funcție de normativele stabilite la nivel național.

Vasile Șendrea, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EcoNeamț, din care fac parte toate localitățile din județ, a precizat că tarifele vor suporta modificări, deoarece prețul nu a cuprins mărirea salariului minim pe economie și nici acciza pe combustibil, ceea ce ar duce la o creștere estimativă de 60-70 de bani la tariful actual.

Rossal are încheiat contractul pe salubrizare pe zona 2 – Roman și cele 26 de comune arondate – pe o perioadă de opt ani. Conform proiectului, de azi și până în termen de trei luni, societatea va trebui să preia stația de sortare și transfer, să împartă pubelele din proiectul european și să încheie contracte cu toți cetățenii, asociațiile de proprietari, agenții economici și primăriile.

Primul pas: semnarea contractului cu operatorul sau plata unei taxe speciale

O noutate care vine odată cu semnarea acestui contract constă în faptul că toți cetățenii, persoane fizice, persoane juridice și primării, vor trebui să aibă un contract de salubrizare. Cine nu are acest contract sau nu plătește facturile, va fi obligat să plătească o taxă specială la Primărie, taxă care, de regulă, este de 2-3 ori mai mare decât tariful perceput de operator.

„Important este că fiecare cetățean și agent economic va trebui să aibă contract de salubrizare cu operatorul, iar cei care vor refuza vor trebui să achite o taxă specială la Primărie, care este triplă față de cât ar plăti pentru gunoi. La fel se va întâmpla și cu cei care vor avea contract cu operatorul și nu îl vor achita, după trei luni, vor deveni persoană fără contract, deci automat vor avea de achitat taxa specială. Vă voi ține la curent cu acest proiect și vom face periodic informări, ca să ne ajutăm unii pe alții să trăim într-un oraș cât mai curat și fără poluare”, a declarat primarul Lucian Micu, după întâlnirea cu reprezentanții ADI EcoNeamț, cei ai Rossal și ceilalți primari.

 

Pentru situațiile speciale, cum ar fi studenții sau persoanele care locuiesc în cea mai mare parte a anului peste hotare, reprezentanții ADI EcoNeamț au sugerat ca fiecare primărie să stabilească o taxă specială, astfel încât aceștia să nu plătească lunar un eventual gunoi inexistent, dar să achite un tarif în solidar cu ceilalți pentru perioada în care locuiesc efectiv și produc atunci deșeuri.

Din discuțiile din timpul ședinței a reieșit faptul că operatorul va stabili un grafic pentru ridicarea deșeurilor nereciclabile și a celor reciclabile. Deșeurile din fiecare localitate vor fi duse la stația de sortare de la Cordun, de lângă Cersanit, vor fi sortate, iar ceea ce nu va putea fi reciclat va fi mai apoi transportat la depozitul de la Girov, acolo unde se plătește o taxă pe tona de gunoi. Cu cât se va transporta mai puțin gunoi, cu atât costurile vor fi mai mici.

Colectarea selectivă, obligatorie pentru diminuarea costurilor și protejarea mediului

Primarii au ridicat și problema colectării selective a deșeurilor. Până în acest moment, inclusiv pe Roman, făcând excepție o asociație de proprietari și cetățenii de la case, nu s-a făcut o colectare selectivă a deșeurilor. Chiar dacă, de principiu, oamenii puneau deșeurile din hârtie în pubela destinată lor, Rossal ridica tot gunoiul la un loc, lucru care de acum încolo nu va mai exista. Asociațiile de proprietari vor avea pe platforme pubele speciale pentru fiecare tip de deșeu.

Autoritățile fac apel la cetățeni să respecte acest lucru și să depună deșeurile în funcție de tipul lor, iar Rossal va ridica separat deșeurile reciclabile, fără să le mai pună la un loc, astfel încât la Girov să depună doar gunoiul nereciclabil, menajer.  Cetățenii care locuiesc la case nu vor primi pubele colorate pentru fiecare tip de deșeu, indiferent că stau în oraș sau locuiesc în mediul rural, dar vor trebui să colecteze și ei separat deșeurile.

Obligația nu este impusă de operator sau de autoritățile locale sau județene, ci vine direct de la Uniunea Europeană care a dat bani pentru acest proiect și cere la schimb scăderea poluării mediului. În același timp, o cantitate mai mică de gunoi dusă la Girov înseamnă automat costuri mai mici, deci un tarif mai mic plătit de fiecare cetățean. „Fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze faptul că dacă va colecta selectiv deșeurile va plăti mai puțin, pentru că la depozitul de la Girov va ajunge o cantitate mai mică de gunoi. Dacă nu vom face acest lucru, vom plăti mai mult, pentru că ducem gunoi mai mult, vom plăti iar taxa de mediu, pentru că poluăm, care, de la 01.01.2019, va fi de 80 de lei pe tonă și și de la 01.01.2020  va fi de 120 de lei pe tonă. Este în interesul tuturor să depunem deșeuri mai puține, iar acest lucru se poate face prin colectarea selectivă. Vor exista pubele pentru fiecare tip de deșeu și nu cred că este un efort așa de mare să punem hârtia într-un sac, metalul în altul și plasticul în altul, știind că vom plăti mai puțin gunoi. Culorile pentru recipientele destinate diferitelor tipuri de deșeuri sunt: galben – pentru metale și plastic, albastru – pentru hârtie și carton, verde – sticlă”, a mai precizat primarul Lucian Micu.

În ceea ce privește colectarea selectivă, cetățenii trebuie să știe că, de exemplu, o coajă de cartof aruncată în containerul pentru hârtie face ca tot ce era în pubelă să devină nereciclabil. Autoritățile spun că vor demara campanii ample de informare în rândul cetățenilor pentru ca aceștia, treptat, să se obișnuiască să pună fiecare deșeu în pubela sa și doar o mică parte din deșeuri să mai fie sortată la stația de sortare de la Cordun.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 5
  • ulise 7 ani ago

    Concluzie : Nu vom scapa de amenzi ! Nu vom scapa de taxa de mediu ! Nu vom reusi sa colectam selectiv obiectele si fiintele de care nu mai avem nevoie. Majorarea trebuie platita pentru ca a fost creata pentru a fi platita. Acum suntem in 2018. Asa am scris , aici si acum , asa se vor intampla toate: se va plati mai mult iar romascanii nu vor colecta separat … totul se va arunca in acelasi loc zeci de ani….incepand de azi 2018 luna martie cea dinaintea Pastelui…si multi ani se va petrece tot in aceasta scarbire. Un neam se educa din pantecele mamei nascatorare si cu samanta tatalui intelept. 28 de ani vor trece de la cele scrise de mine acum si pana la colectarea selectiva. Neamul romanesc este unic : un barbat dac, ametit de prea multa beutura adoarme in timp ce femeia ramasa neaparata este siluita de un soldat roman mai beat decat dacul ! Asta-i definitia pruncului romanesc. Asta este scris in ADN-ul nostru.

  • Ulise ai mare dreptate ,singura solutie de a disciplina este solutia coercitiva,prin amendarea cu 100 lei toti cei ce nu colecteaza selectiv deseurile iar cei ce nu platesc amenda sa efectueze o zi de lucru la statia de reciclare pentru plata fiecarei amenzi.Amenzile vor fi date de catre toate politile si jandarmi,angajati ai primariei pe baza de fotografiere asupra faptului.precum si preluarea fotografiilor facute de orce cetatean si chemarea faptitorului la politie si amendarea lui.Deasemeni este eficient instalarea de camere de supraveghere la fiecare buncar de gunoi de catre asociatile de proprietari ,iar amenzile sa intre in contul asociatilor de proprietari.Pentru aceasta actiune este necesar un program de publicitate afisat la locul de depozitare a gnoiului precum si periodic in presa locala ,radio si televiziuni si cred ca numai in felul acesta se va colecta selectiv 90% a gnoiului.
    Un pensionar implicat.

  • In primul rând este necesar a se afișa la fiecare scara de bloc și pe stâlpii de pe lângă case și de prin cartiere programul de ridicare a deșeurilor și chiar modalitatea de depozitare a acestor șesuri ( dozele turtite , pet-utile turtite , capacele separat , cartoanele si cutiile cât mai micșorate și legate . Ridicarea deșeurilor ar trebui sa fie in zile diferite separat ,spre deosebire de cum se face acum o zi la săptămâna : intr-o zi a săptămânii resturi menajere , in alta plastic , in alta sticla și metal . Așa se procedează in țările in care se face colectare selectiva pentru ca oamenii sa nu se îngroape in saci de deșeuri in case sau in curți …
    Gândiți-va ca vor trebui coșuri speciale inclusiv in apartamente și , chiar , utilizarea mai multor saci , ceea ce implica costuri suplimentare pentru consumatorii casnici . Iar angajatii asociațiilor de locatari ar trebui sa verifice modalitatea in care se efectuează colectarea de la nivel de apartamente și chiar sa reselecteze in anumite cazuri .