Sate așezate pe o comoară

Cîteva dintre satele Romanului dețin o bogăție naturală prețioasă: gazul metan.

 

 

Administrațiile locale susțin că localnicii nu sînt interesați să utilizeze gazul metan pentru consum menajer.

Costurile și condițiile de racordare, pe de o parte, dar și faptul că localnicii dețin păduri în proprietate sînt cîteva dintre motivele pentru care populația nu este încă decisă să aibă gaz metan în locuințe.

 

 

Sobele pe lemne rămîn în „trend”

O prioritate pentru noul mandat al primarului comunei Făurei, Vasile Gherghel, este folosirea gazului la bucătărie și în sobele locuitorilor întregii așezări. Ideea, ridicată la rang de argument în fiecare campanie electorală, se bazează pe o realitate concretă. Subsolul comunei Făurei este bogat, spune primarul Gherghel, în zăcăminte de gaz metan. În zonă, există 11 pompe de extracție a gazului metan exploatate de Romgaz Mediaș și racordate la magistrala națională, cu două puncte de supraveghere, la Climești și Hîrțești.

Cunoscînd importanța acestei resurse naturale, exploatate în comună de peste 30 de ani, autoritățile locale au întocmit un studiu de fezabilitate în vederea întocmirii unui proiect de alimentare cu gaz metan a comunei. Localnicii s-au arătat de-a dreptul sceptici cînd li s-a cerut părerea în legătură cu acest proiect. „Oamenii nu au fost foarte încîntați de implementarea unui proiect de alimentare cu gaz metan a comunei. La nivelul comunei, ei dețin peste 1.000 de hectare de teren acoperit cu vegetație lemnoasă – avînd, astfel, lemne de foc – și, în consecință, consideră că racordarea la gaz metan nu este prea avantajoasă pentru ei„, a spus primarul Vasile Gherghel.

Ca să fie pe deplin convinși că investiția merită, oamenii s-au deplasat în comuna vecină, Dulcești, unde o parte din populație are gaz metan în gospodărie. „Una dintre condiții este să aibă sobe și coșuri bune, iar unii dintre ei nu stau bine la acest capitol. Pe urmă, au observat că presiunea gazelor este scăzută cînd temperaturile sînt cu minus„, spune primarul Gherghel. În urma acestui experiment, au fost, totuși, și localnici care doresc să nu mai scoată cenușa din sobă în fiecare zi. „Dacă numărul solicitanților este mic, contribuția financiară a acestora pentru magistrala principală ar fi destul de mare, iar amortizarea acesteia este dificil de apreciat în cît timp s-ar putea face„, mai spune primarul comunei Făurei.

Dacă nu este, încă, gaz în bucătăriile și sobele din comuna Făurei, unii dintre localnici tot au ieșit în cîștig. „Societatea a plătit despăgubiri proprietarilor pe terenurile cărora trece conducta, care, în unele cazuri, s-au ridicat la 1.500 de lei„, a declarat primarul.

 

 

Gazul metan aduce impozite la buget și pietruiește drumuri

Zăcăminte de gaz metan se exploatează și în comuna Icușești. Cele 15 sonde de extracție au două puncte de colectare, la Spiridonești și Bătrînești. Pînă cînd va exista un proiect de alimentare cu gaz și, totodată, interesul localnicior de a consuma gaz, cele mai cîștigate de pe urma gazului metan din subsolul comunei sînt autoritățile locale. „Societatea plătește taxele și impozitele aferente și întrețin drumurile pe care le folosesc„, a spus Săbărel Vanea Roșu, viceprimarul comunei Icușești.

Și pe teritoriul comunei Bahna au fost făcute prospecțiuni geologice, în vederea descoperirii unor zăcăminte de hidrocarburi. În urmă cu cîteva decenii (1960 – 1990), s-au făcut explorări în diverse puncte ale comunei Bahna, descoperindu-se rezerve de gazolină. Așa s-au pus bazele unor sonde de extracție în satele Țuscani, între Broșteni și Arămești și sub dealul Arămeștilor spre Liliac. Cu aceeași vechime ca și cele de la Făurei, exploatările, făcute cu mulți ani în urmă, au indicat în aceste zone o cantitate suficient de mare de zăcămînt care să justifice exploatarea.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!