Comunitatea creștină a satului Cordun a fost marți în sărbătoare, cinstind pe sfântul care ocrotește așezarea, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Marți, 23 aprilie, în Parohia comunei Cordun, din Protopopiatul Roman, a fost serbat Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul spiritual al comunității. Începând cu ora 10.00, slujba Vecerniei unită cu Liturghia Darurilor a fost săvârșită de părintele Ioan Bîrliba, împreună cu părintele Mihai Bordei și părintele paroh Dragoș Alexandru Munteanu, alături de credincioși din localitate și din împrejurimi, rugându-se Sfântului Gheorghe pentru ocrotire și ajutor.
În cuvântul de învățătură, părintele Ioan Bîrliba a vorbit despre viaţa şi jertfa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, cu referire la simbolistica sfântului în istoria poporului român: „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a fost un biruitor al vremurilor sale, al necredinței, al păcatului, el a fost cel care și-a împărțit averea tuturor celor care nu aveau și a luat calea lui Hristos, de aceea putem spune că există în țara noastră atât de multe biserici închinate lui, ca aceasta a dumneavoastră, dar și ape și orașe. De asemenea, privind spre istoria noastră, nu putem să nu ne gândim la marele domnitor Ștefan cel Mare, care, în multele bătălii pe care le-a dus, a fost cel care a purtat icoana Sfântului Gheorghe pe steagurile sale, fapt care ne arată cât de legat în credință este poporul român de acest sfânt. Sărbătoarea bisericii e sărbătoarea casei fiecăruia, este sărbătoarea satului, a comunității întregi, e sărbătoarea întoarcerii a celor care poate vin mai rar acasă, este un moment de o importanță deosebită pentru biserica, pentru familiile și casa dumneavoastră. Am înălțat rugăciuni pentru ca Dumnezeu să ne păzească de războaie, de foamete, de necazuri, de războiul dintre noi, iar Sfântul Mare Mucenic Gheorghe să se roage la Dumnezeu pentru noi și să ne dea putere, așa cum el a fost un învingător în vremurile lui, să fim și noi învingători în timpurile noastre, asupra păcatului, asupra neorânduielii, asupra a tot ce este rău în lumea aceasta”.
Slujba de marți de la Biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Cordun a inclus un moment cu o aleasă semnificație spirituală, în care părintele Dragoș Alexandru Munteanu a sfințit o donație făcută Bisericii din Cordun de reprezentanți ai comunității, constând în Sfânta Evanghelie, Sfântul Disc și Sfântul Potir, donație care va rămâne peste ani în patrimoniul bisericii.
„Într-o mare sărbătoare pentru Ortodoxie, astăzi, biserica noastră aduce spre pomenire și aducere aminte, dar și spre luare ca exemplu, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință și făcătorul de minuni, ales de înaintașii dumneavoastră cu peste 134 de ani în urmă, când au pus piatra de temelie, spre a fi ocrotitorul acestei biserici, al satului, al întregii comunități. Dacă Ștefan cel Mare și Sfânt l-a ales pe Sfântul Gheorghe ca să-i fie lui stindard și protecție pe câmpul de luptă, trebuie ca și fiecare dintre noi să îl avem pe Sfântul Gheorghe ca ocrotitor al caselor noastre, al familiei noastre, al bisericii noastre. Și în acest an, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe gravitează în jurul marii sărbători a Cerului și a pământului, a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, pentru că Sfântul Gheorghe este ocrotitorul Creștinătății”, a afirmat părintele paroh Dragoș Alexandru Munteanu.
Istoria Bisericii ortodoxe din Cordun
Conform Monografiei comunei Cordun, prima biserică a Parohiei ortodoxe Sfântul Gheorghe a existat în marginea de est a satului, o biserică de lemn. Construcția noii biserici a început înainte de 1890, nu se cunoaște exact data, fiind ridicată prin contribuția voluntară a enoriașilor din Cordun, sfințirea acesteia fiind făcută la 22 septembrie 1892. La această biserică au fost efectuate reparații importante în perioada 1921-1927, susținute material de enoriași.
Din anul 1992, biserica a fost lărgită, fiind mutat altarul spre răsărit cu 12,5 metri, iar biserica suferit reparații capitale. Acoperișul și tavanul au fost refăcute, a fost demolat turnul de la intrare, în care se afla clopotnița, și s-a zidit unul nou, cu o înălțime de 18 metri. Acoperișul a fost dotat cu un nou turn la cupola din fața altarului, de 26 de metri, terminat cu o cruce de metal. Au fost efectuate reparați la scările de la intrare, tencuielile interioare și exterioare și s-a restaurat pictura din interior, s-a turnat pavimentul, iar la poartă s-a construit clopotnița realizată pe schelet metalic cu acoperiș, în care sunt montate clopotele și toacele – totul din donațiile enoriașilor și contribuția autorităților locale.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință a binelui asupra răului, la data de 23 aprilie. Tradiția ortodoxă spune că Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, într-o familie creștină, tatăl său fiind general roman. Este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți ai creștinismului, imaginea sa fiind asociată întotdeauna cu vitejia nemărginită și credința în biserica creștină până la sacrificiul suprem.
Legenda spune că Sfântul Gheorghe era înrolat în armata romană pe vremea împăratului Dioclețian și s-a făcut remarcat datorită faptelor sale. Pentru că nu vroia să renunțe la credința creștină, sfântul a fost întemnițat și supus torturilor: loviri cu sulița, trasul pe roată, bătaia cu biciul, hrănirea cu produse otrăvite, aruncarea în groapa cu var. Văzând tăria lui de caracter și minunile săvârșite, mulți păgâni au renunțat să se închine idolilor și au trecut la credința creștină, inclusiv împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian. Într-un final, împăratul a ordonat omorârea prin decapitare a Sfântului Gheorghe și a soției sale. O altă legendă povestește că sfântul ar fi ucis un balaur pentru a salva o fecioară, de aceea în majoritatea icoanelor este reprezentat călare pe un cal doborând cu sulița un balaur.
În România, în această zi, toți cei care poartă numele Sfântului Gheorghe sau derivate ale acestuia își serbează ziua onomastică. Conform Ministerului Afacerilor Interne, 1.043.336 de persoane își sărbătoresc în 2024 onomastica de Sfântul Gheorghe, cei mai mulți purtând numele de Gheorghe (412.931), George (159.320) și Georgiana, 155.327. Este unul dintre sfinții protectori ai bisericilor, multe dintre acestea purtându-i hramul. De asemenea, pe 23 aprilie se celebrează și Ziua Forţelor Terestre din cadrul Armatei Române.
Comentarii