HomeRural

Sărbătoare la Pildești, armonie între spirit și modernitate

Miercuri, cînd credincioșii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Fecioare Maria la cer, satul Pildești își deschide larg porțile pentru a-i primi pe fiii comunei Cordun, prieteni și rude. Timp de două zile, locuitorii satului Pildești vor avea parte atît de momente de distracție, dar, mai ales, de momente de înaltă trăire spirituală.

 

Ca în fiecare an, pe 15 august se va celebra hramul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, iar pe 16 august se va sfinți noua biserică din Pildești. La eveniment vor participa și sute de fii ai satului care muncesc în străinătate și acum au revenit, în concediu, pe meleagurile natale. La slujba de sfințire sînt așteptați să participe ÎPS Ioan Robu, originar din satul Traian, comuna Săbăoani, PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, peste 100 de preoți, oameni politici, printre care și senatorul Ioan Chelaru, fiu al satului.

 

Noua biserică – bijuteria comunei

 

Pentru cele două zile de sărbătoare, primarul comunei Cordun, Adrian Diaconu (foto), spune că se așteaptă la numeroși invitați și a pregătit un spectacol și un foc de artificii pentru seara zilei de 16 august. După ce numărul credincioșilor din această comunitate a crescut, biserica veche devenind neîncăpătoare, părintele Petru Budău a pus piatra de temelie la o nouă biserică, în luna mai 1996, și a coordonat lucrările pînă în luna august 2006. Lucrările au fost preluate și conduse de părintele Ioan Jicmon, din luna septembrie 2006. În luna iulie 2012 s-au finalizat lucrările.

Biserica este impunătoare, elegantă, dimensiunile neputînd fi trecute cu vederea. Astfel, lungimea este de 60 de metri, lățimea la crucieră este de 41de metri, lățimea corpului este de 28 de metri, înălțimea interioară este de 24 de metri, înălțimea la vîrful crucilor, care parcă vor să atingă cerul, este de 67 de metri. În interior, în centrul peretelui din prezbiteriu, veghează o impunătoare icoană mozaicală a Ridicării Preasfintei Fecioare Maria la cer, fiind cea mai mare din țară, avînd înălțimea de 13,75 metri și lățimea de 8,60 metri. Un candelabru de excepție, cu dimensiunea de 6,80 metri x 4 metri și 196 de becuri, scoate în evidență frumusețea lăcașului. Între cele două turnuri, o statuie a sfintei Fecioare Maria, înaltă de 3,20 de metri, cu brațele deschise, îi privește pe toți credincioșii care vin să dea laudă lui Dumnezeu.

Biserica a fost ridicată cu ajutorul credincioșilor din sat, a celor plecați prin țară sau în străinătate, care au dat dovadă de generozitate și credință. Nu trebuie uitat nici sprijinul Primăriei Cordun. Primarul Adrian Diaconu a declarat că autoritățile locale au sprijinit construcția cu suma de 450 de mii de lei. „Va fi un eveniment cum, probabil, se întîmplă o dată la o sută de ani. Vor veni peste 100 de preoți și numeroși invitați. Comunitatea din Pildești a fost întotdeauna foarte importantă pentru noi. Sînt foarte mulți tineri care au plecat la muncă în străinătate și au schimbat în bine fața satului și a comunei. Practic, din cei 7.600 de locuitori au comunei, peste 4.000 sînt din Pildești. Acum, la ceas de sărbătoare, le doresc tuturor locuitorilor satului Pildești multă sănătate și putere să treacă peste criza care ne-a afectat pe toți. Sînt niște oameni gospodari, care au reușit să transforme satul într-un mic orășel„, a declarat primarul Adrian Diaconu.

Devenit, în timp, inima comunei, satul Pildești a devenit un punct de referință și pentru Dieceza catolică de Iași, aici avînd loc numeroase întîlniri ale tinerilor și copiilor din Moldova. De asemenea, la intrarea în sat se află și Liceul profesional „La Salle”, unde tinerii se specializează în meserii ca instalator sau croitorie. De asemenea, la Pildești există și un activ centru al cercetașilor, care, în fiecare an, de Crăciun, aduc în parohiile din zona Romanului Lumina păcii de la Betleem.

 

Proiecte îndrăznețe, realizări pe măsură

 

Chiar dacă efectele crizei încă se resimt, primarul comunei Cordun speră să ducă la bun sfîrșit investițiile pe care și le-a propus. Printre acestea se numără realizarea unui centru civic la Pildești și asfaltarea a 1,8 kilometri de drum între satele Pildești și Gherăești. „Investiția va costa aproximativ un milion de lei și va consta în amenajarea malurilor pîrîului Ciurlic, amenajarea unei piețe agroalimentare moderne pentru tîrgul săptămînal care se ține în fiecare miercuri, amenajarea unui loc de recreree, care va cuprinde un foișor și hidrobiciclete, alei betonate și cinci poduri de acces pentru cei care locuiesc în zonă. Comercianții vor avea, astfel, un loc în care să-și expună marfa în condiții civilizate. Chiar dacă numărul autorizațiilor de construcție a scăzut față de anii trecuți, ne bucură faptul că tinerii care muncesc în străinătate vor să se stabliească în comună. Am dat terenuri la 80 de tineri care au solicitat locuri pentru casă și, astfel, s-a înființat un cartier nou, pentru care am asfaltat și o stradă de trei kilometri. Practic, o treime dintre construcții sînt noi. De asemenea, am reușit să reabilităm căminul cultural din Pildești. Pentru că această clădire nu a mai fost reabilitată din anii ’70, putem spune că este vorba de o clădire aproape nouă„, a apreciat primarul Adrian Diaconu.

Nici celelalte sate ale comunei nu au fost uitate. Potrivit edilului șef, cel mai important proiect este realizarea rețelei de canalizare, proiect de 5,5 milioane de euro. Acesta va cuprinde 11 stații de pompare, 44 de kilometri de rețea și va fi cel mai important proiect de acest gen din mediul rural din Moldova. „De asemenea, avem în vedere realizarea unui centru cultural și de afaceri în Cordun. Proiectul va costa aproximativ 1,5 milioane de euro și va fi cea mai mare clădire din comună. Va cuprinde o sală de festivități de 150 de locuri, o sală de spectacole cu 350 de locuri, biblioteca comunală, spații de recreere și o terasă. Avem deja rețea de gaz și apă, iar dacă reușim să facem și rețea de canalizare, putem spune că vom avea toate utilitățile„, a mai spus primarul Adrian Diaconu.

Nici marii investitori nu au fost uitați, astfel că la ieșirea din Cordun s-a amenajat un parc industrial care are inclusiv rută ocolitoare. „În momentul de față avem doi mari investitori: Adeplast Oradea, care intenționează să construiască o fabrică, investiție ce va costa 15 milioane de lei, și Soceram, cu o investiție într-o fabrică ce va costa 20 de milioane de euro. De asemenea, o societate din Piatra Neamț va construi o stație de betoane. Pentru ca traficul greu din zonă să nu afecteze locuitorii din zonă, s-a amenajat o rută ocolitoare de 1,8 kilometri, asfaltată de firma Darcons, care își are și ea sediul aici„, a mai spus primarul comunei Cordun.

Încet, încet, cu o administrație locală performantă și în folosul locuitorilor, comuna Cordun se apropie de statutul unui oraș în miniatură, iar noua biserică din Pildești va deveni una din clădirile emblematice pentru Dieceza romano-catolică de Iași.

Comentarii

WORDPRESS: 1