HomeNeamt

„Să scoatem praful din case”

Angajamentul este făcut de vicepreședintele CJ Gabriel Farcaș (foto – dreapta), împreună cu președintele Culiță Tărâță (foto – stînga), cu referire la modernizarea drumurilor rurale. Prioritare pentru noul mandat al celor doi sînt finalizarea proiectelor în derulare și lansarea altor proiecte în capitolul următor de finanțare. Organizarea și eficientizarea instituției sînt obligatorii.

 

Instituția Consiliului Județean (CJ) este considerată, încă, „mama răniților”, unde merg în pelerinaj primari sau directori ai societăților din subordinea CJ, pentru a obține soluții sau indicații. La numai trei săptămîni de la preluarea mandatului, vicepreședintele CJ Gabriel Farcaș crede că viteza de organizare și eficientizare a instituției trebuie mărită, contînd aici pe sprijinul președintelui Tărâță, considerat mult mai exigent decît el. „Cînd merg la președinte trebuie să am temele făcute, altfel este imprevizibil, mai ales că sînt încă funcționari și parteneri ai instituției care, fiind obișnuiți să respecte indicațiile primite, nu știu și nu pot să-și asume răspunderea, chiar dacă sînt buni profesioniști. Trebuie să învețe repede și bine care le sînt competențele și atribuțiile. Eu vin din mediul de afaceri, unde am fost obligat să fiu responsabil și să-mi fac treaba bine„, a declarat vicepreședintele CJ Gabriel Farcaș.

Exemplul elocvent este al demersului primarilor de comune, care vor să știe condițiile în care pot continua proiecte cu finanțare externă sau pot lansa altele care pot primi finanțare din 2014, situație în care au nevoie de consultanță specializată. „Am identificat persoane responsabile și competente în toate domeniile de activitate ale instituției, ceea ce nu înseamnă că la capitolul consultanță pentru proiecte europene nu trebuie să ne supraspecializăm. Revin la cele de mai sus și repet că sînt încă oameni dependenți de o singură persoană, de aceea la ușa președintelui și în mapa sa de lucru sînt zeci de oameni și sute de documente de evaluat și semnat, ca o consecință a faptului că așa au fost învățați„, a declarat Gabriel Farcaș.

În acest moment, noua conducere a CJ este în plină evaluare a modului în care s-au cheltuit banii, cum s-au desfășurat investițiile și care sînt soluțiile pentru rentabilizarea societăților din subordinea CJ. „Cu serviciul de proiecte am cea mai apropiată colaborare, are un management performant și cred că vom reuși să ne achităm de promisiunea făcută, aceea de a asfalta toate drumurile din zonele de case din localitățile din județ. Altfel spus, așa cum a formulat domnul președinte Culiță Tărâță, să scoatem praful din case. În plus, avem politici de atragere a investitorilor, de dezvoltare a turismului și de consolidare a activității societăților din subordinea CJ„, adaugă Gabriel Farcaș.

Lista de proiecte, detalii despre organizarea instituției și a modului de colaborare cu primăriile (ultim detaliu pentru care se garantează cooperare necondiționată de apartenența politică) ar mai fi putut fi adăugate dacă biroul vicepreședintelui CJ nu ar fi fost luat cu asalt de cei cărora li se cere sistarea unor plăți pentru contracte neonorate sau prost executate, blocarea pierderilor galopante și a plăților fără aviz, cu alte cuvinte reanalizarea și recontractarea lucrărilor păguboase pentru rentabilizarea instituției și a societăților din subordinea CJ. „Am avut probleme la Războieni, unde constructorul nu remediază problemele apărute la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică, apărute în perioada de garanție. O situație asemănătoare este și la Păstrăveni. La fel de gravă este situația Stațiunii Negulești, unde nu s-au plătit salariile de două luni, gradul de utilizare tinde spre zero sau, într-un cuvînt, oglindește neputința anteriorilor„, a subliniat vicepreședintele CJ.

În ton mai optmist, acesta spune că Romanul nu pune, deocamdată, probleme, fiind cu un mare avans în fața altor localități în lansarea de proiecte și realizarea de investiții. „Primarul municipiului Roman a accesat toate proiectele posibile, a folosit toate programele și a rezolvat problemele urgente fără a solicita cu necesitate sprijinul CJ. Sînt sigur că, dacă ar avea o problemă, ar avea și viteza și argumentele pentru a convinge CJ de sprijin, cum cred că va fi necesar la darea în folosință a centrului de îngrijiri, nu mai departe de luna august, unde cele 28 de persoane necesare nu pot fi angajate decît printr-un parteneriat pe care trebuie să-l facă CJ cu un ONG, așa cum s-a procedat și la Casa Vîrstnicului, deoarece angajările în sistemul bugetar sînt încă blocate„, a precizat Gabriel Farcaș.

Comentarii

WORDPRESS: 0