S-au scos „săbiile” în ședința de Consiliu Local

HomePolitica

S-au scos „săbiile” în ședința de Consiliu Local

Dacă, până mai acum ceva vreme, spiritele din ședințele Consiliului Local Roman se mai agitau din când în când, la ultima întâlnire, care a avut loc joi, 24 februarie, a fost mai mult decât evident că s-a trecut „la luptă”! Fiecare consilier vrea să facă dreptatea sa și nu de puține ori s-au luat și unii de alții, preferând parcă să adune mai mult capital politic decât să strângă rândurile și să facă ceva pentru oraș.

Un prim semn că PNL a pierdut susținerea vreunui partid a fost acela că primarul Leonard Achiriloaei a retras de pe ordinea de zi proiectul ce prevedea lista de investiții ce ar fi urmat să fie realizată din împrumutul bancar de 8,5 milioane de euro contractat de administrație.

PNL și PSD împotriva ÎPM

Nici consilierului local ÎPM Bogdan Roman nu i-a fost pe plac proiectul privind aprobarea Planului de mobilitate urbană, acesta reproșându-le autorităților că nu au luat în calcul toate propunerile pe care le făcuse anterior și cea mai importantă fiind aceea că în proiect nu se regăsește înființarea unei benzi exclusive destinate transportului public urban și mașinilor de intervenție.

După ce a ascultat intervenția consilierului, primarul Leonard Achiriloaei a venit cu câteva explicații și, pentru că alesul a continuat să ceară lămuriri, edilul „i-a tăiat-o”, replicând: „Nu este momentul acum să reluăm dezbaterea. Ați participat la dezbaterile publice. Amendament nu ați depus în scris. Fiecare poate avea păreri. Noi aprobăm soluția împreună cu specialiștii”.

Și consilierul George Bălan a intervenit de partea primarului Achiriloaei, adăugând că, pe viitor, e important să se facă investiții în rețelele subterane înainte să se construiască parcări supraetajate. Proiectul a trecut cu votul tuturor, singura abținere fiind a consilierului Bogdan Roman.

USR împotriva investitorilor, de teama „drobului de sare”

Un alt proiect dezbătut mai aprins a fost cel legat de schimbarea destinației unui teren astfel încât proprietarul să obțină autorizație pentru funcționarea unei autogări. Atât în Comisia de urbanism, cât și în plen, viceprimarul Radu Samson s-a arătat împotriva acestui proiect. În ședință, a apelat la un discurs teatral: „Se scrie o nouă strofă în epopeea autogărilor din Roman. Întâi s-a aprobat autogară în fața cimitirului, apoi la BancPost. Pe fostele terenuri pe care s-au aprobat autogări s-au desfășurat, apoi, alte activități economice. Proiectul supus acum are iz de înșelătorie. Scopul este de a face autogară, ca, de fapt, proprietarul să-și facă firmă de transport. Am propus să-i comunicăm proprietarului să facă mai întâi un plan urbanistic zonal”.

Primarul Achiriloaei s-a arătat deranjat de remarcile viceprimarului: „Facem povești și uităm care sunt procedurile legale”. După ce reprezentanții Primăriei au explicat că Autoritatea Rutieră este cea care ar trebui să acorde autorizație pentru o Autogară, proiectul a trecut, dar consilierii USR și cei ai ÎPM s-au abținut de la vot.

Același argument a fost prezentat și în Comisia de urbanism chiar și de arhitectul șef al orașului, dar de data aceasta viceprimarul Samson a ținut-o pe a sa până la final, lăsând impresia că ia decizii punând înainte teama de „drobul de sare” în loc de interesul de a dezvolta orașul.

USR împotriva primarului Leonard Achiriloaei și viceversa

Toate proiectele de hotărâre au trecut de votul consilierilor. La finalul ședinței, consilierul ÎPM Teodora Baciu a cerut autorităților să ia măsuri pentru ca traficul greu din zona Școlii „Calistrat Hogaș” să se facă prin oferirea de siguranță a copiilor, profesorilor și părinților, edilul declarând că se fac demersuri pentru găsirea unei soluții optime.

Și consilierul USR Alin Buzdugan a avut o intervenție, prin care a solicitat primarului Achiriloaei să explice stadiul proiectului prin care Romanul poate accesa fonduri de la AFM pentru amplasarea a maxim 15 stații de încărcare mașini electrice. După ce l-a taxat pe alesul local pentru faptul că, anterior, s-a opus unui proiect pe această temă, edilul a declarat: „Avem pregătit un proiect pentru amplasarea a patru stații prin AFM și prin PNRR mai sunt eligibile șase stații și vom aplica și pentru astea. Prin proiectul de modernizare a iluminatului stradal mai avem prinse două stații. În plus, la Poliția Locală și Primărie mai vom face câte o stație de încărcare pentru autoturismele electrice pe care le vom achiziționa noi”.

Consilierul USR i-a cerut primarului să profite de toate cele 15 stații ce pot fi achiziționate cu fonduri AFM, însă edilul a declarat că sunt costuri suplimentare pentru montarea transformatoarelor și că sunt prea puține mașini electrice la acest moment pentru care să merite o așa de mare investiție.

Ședința s-a terminat în pace și bună înțelegere.