S-a rupt lanțul de iubire dintre primarul Achiriloaei și viceprimarul Samson. Motivul: toaleta publică

HomePolitica

S-a rupt lanțul de iubire dintre primarul Achiriloaei și viceprimarul Samson. Motivul: toaleta publică

Miercuri, 22 septembrie, cei 21 de consilieri locali au fost convocați într-o ședință de îndată, în care ar fi trebuit să aprobe o rectificare de buget, pe înțelesul tuturor, s-au stabilit pe ce se vor cheltui niște bani primiți și s-au mai mutat unele sume de la investiții sau servicii către altele.

Consilierul (PNL) Constantin Ghica, șeful comisiei de buget finanțe, a propus un amendament prin care o sumă ce urma să ajungă la Liceul Teologic Romano-Catolic ,,Sfântul Francisc de Assisi” să fie diminuată de la 90.000 de lei la 50.000 de lei.

Și consilierul USR-PLUS Ionuț Corbu a făcut un amendament. Proiectul de hotărâre prevedea eliminarea sumei de 150.000 de lei, rezervată la început de an, pentru realizarea de toalete publice. Alesul local a propus ca suma să rămână pentru toalete, dar să se diminueze suma ce va fi alocată CSM Roman.

Primarul Leonard Achiriloaei credea că s-a înțeles cu viceprimarul Samson

Primarul Leonard Achiriloaei a venit cu argumente în favoarea deciziei luate: „Această retragere a fost făcută ca urmare a analizei de prețuri. S-a făcut inițial o estimare, asumată de toată lumea, dar ofertele finale sunt mult mai mari. Pentru toalete simple sunt la 34.000 de lei fără TVA, iar pentru persoane cu handicap – 46.000 de lei, deci mult mai mare decât ceea ce am bugetat. De aceea, am căzut de acord cu viceprimarul și colegii din Primărie să alegem varianta de a închiria. Achiziția este o cheltuială de investiție, iar cea de închiriere – o cheltuială de servicii. Chiar dacă am lăsa suma, achiziția e mult mai mare decât ceea ce am prevăzut în buget”. În același timp, edilul a precizat că, la întocmirea bugetului, CSM Roman a primit doar 65% din cheltuielile de funcționare, astfel încât are nevoie de toată suma pentru a închide cu bine anul și pentru a suporta cheltuielile cu activitatea sportivă care a debutat în luna septembrie.

Viceprimarul Samson nu (mai) este de acord cu primarul Achiriloaei

A luat cuvântul și viceprimarul Radu Samson (USR-PLUS). Acesta l-a cam contrazis pe colegul de alianță – primarul PNL Leonard Achiriloaei, deși, până acum, a părut că face tot posibilul ca să facă „echipă”, să fie bine, să nu fie rău. Mai mult, viceprimarul Samson a considerat că este oportun să-i forțeze primarului mâna și să-l oblige să-și asume investiția. Mai întâi, viceprimarul Samson l-a făcut mincinos – într-un mod subtil, evident – pe primar:

„Conform afirmației că am căzut de acord să închiriem o toaletă, eu am solicitat să închiriem trei toalete, dacă tot nu cumpărăm. Consider că suma de 150.000 trebuie să rămână pe lista de investiții până facem închirierea, ca să ne asigurăm că vom avea una sau trei toalete. Amplasarea toaletelor presupune o cheltuială suplimentară cu branșarea lor la utilități și nu aș vrea să ajungem în situația în care să spunem că nu avem bani pentru branșamente. În ceea ce privește cheltuiala de la CSM, putem observa că 73.000 de lei din suma alocată se duc pe întreținere spații verzi și nu pe activități sportive”.

După alte câteva intervenții scurte, în care primarul a încercat, în zadar, să explice că una este cheltuiala de investiție și alta de funcționare, viceprimarul Radu Samson a luat iar cuvântul: „Dacă decidem să redirecționăm banii, să ne spună primarul un termen până la care va fi funcțională toaleta din fața Spitalului”. Deși situația era de-acum ușor jenantă pentru alianța PNL – USR, primarul Leonard Achiriloaei a „tăiat-o scurt”: „Să nu facem exces de zel să spunem termene, va fi montată în acest an, cum ne-am asumat!”.

Doar consilierii IPM și USR au votat pentru amendamentul ca banii pentru toalete să rămână în buget, pe lista de investiții, așadar proiectul a trecut cu promisiunea de a se închiria toalete.

La finalul ședinței, deși nu era o ședință ordinară în care să existe și discuții despre altceva decât ordinea de zi, consilierul PSD Radu Curpăn i-a adus la cunoștință primarului o problemă la un canal de pe strada Bogdan Dragoș, precizând că a anunțat problema pe o rețea de socializare (!). Reamintim faptul că aleșii locali au posibilitatea ca, oricând, să sesizeze direct funcționarii din Primărie sau conducerea ei, la fel ca și orice cetățean, dar de multe ori se preferă promovarea propriei imagini în detrimentul rezolvării cu celeritate a problemelor reale.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 3