Decizie aşteptată de cei mai mulți dintre părinţii ai căror copii învaţă la Școala „Carmen Sylva” din Horia, de la clasa unde o învățătoare se aude, pe mai multe înregistrări, că are un comportament cel puțin neadecvat față de cei mici. Consiliul de Administrație al școlii a decis sancționarea învăţătoarei cu diminuarea salariului de bază cu 15% pe o perioadă de șase luni.
Dreptate şi adevăr
Efectele înregistrărilor făcute de copilul unor părinţi din Horia sunt mult mai grave, în ideea, pozitivă, de aducere a învăţământului românesc la un nivel european. După cum spuneam anterior, vineri seară, 8 aprilie, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț și conducerea Școlii Horia au transmis un comunicat de presă semnat de directorul școlii, Ramona Munteanu, prin care anunţă sancționarea învăţătoarei. Sancțiunea vine ca urmare a raportului de activitate întocmit de Centrul Județean de Resurse și Asistenţă Educaţională Neamț, a recomandării făcute de Avocatului Poporului și a raportului Comisiei de cercetare din cadrul școlii.
Deși raportul Comisiei de cercetare din cadrul școlii nu prevedea nicio sancţiune pentru învăţătoarea Ana Verde – al cărei nume a fost protejat de Ziarul de Roman până la finalizarea anchetei -, Consiliul de Administrație al Şcolii Horia a luat o altă decizie. „Comisia de cercetare din şcoală nu emite sancțiuni, ci doar cercetează. Consiliul de Administrație este cel care analizează toate documentele și ia o decizie. Consiliul de Administrație al școlii a decis sancționarea învățătoarei cu 15% din salariu, pe o perioadă de șase luni. Aceasta este penultima pedeapsă, ca gravitate, ce poate fi aplicată pe Legea învățământului. De reținut este că aceste sancțiuni nu se fac pe Codul Muncii. Sancțiunea este una severă, în sensul că, la o nouă abatere, învățătoarea poate fi dată afară din învățământ. Precizez, în același timp, că ceea ce au zis directorul și învățătoarea este adevărat: faptul că înregistrările nu sunt autentificate, iar pentru asta trebuia chemat un evaluator. În plus, în astfel de cazuri, părinții trebuie să facă o reclamație scrisă”, a declarat profesor doctor Viorel Stan, inspectorul general al ISJ Neamț.
Inspectoratul merge şi la directorul şcolii
ISJ Neamț s-a sesizat din primul moment în care a primit reclamația părinților. Conform cadrului legal, o comisie – formată dintr-un jurist și inspectorul teritorial și cel de management – a mers la Școala din Horia pentru a informa membrii Comisiei de cercetare despre atribuțiile pe care le au în soluționarea acestui caz. Conform Legii învățământului, ancheta în acest caz nu avea un termen limită de finalizare. Totuși, timpul de răspuns a fost unul de bun simț. Asta nu înseamnă că ISJ Neamț a lăsat totul pe mâna reprezentanților școlii sau a părinților care au făcut sesizarea. Urmează o nouă analiză.
„În urma concluziilor și a sancțiunii aplicate de Consiliul de Administrație al şcolii, noi, ISJ, ne-am autosesizat. O echipă de la nivelul ISJ Neamț va merge din nou la Școala Horia, de data aceasta pentru a analiza activitatea managerială a conducerii unității de învățământ. Noi vom analiza numai activitatea din punct de vedere managerial a directorului, înainte, în timpul și după soluționarea acestei cercetări”, a mai declarat inspectorul general Viorel Stan, în exclusivitate pentru Ziarul de Roman.
Avocatul Poporului, prima instituţie care s-a autosesizat după articolul Ziarului de Roman
Reamintim faptul că, în luna martie, pe adresa Ziarului de Roman au fost transmise mai multe înregistrări audio din care reieșea faptul că învățătoarea Ana Verde avea, față de copiii de clasa I, un comportament neadecvat unui cadru didactic. Reprezentanții Instituției Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Bacău au fost primii care s-au autosesizat în acest caz și au desfășurat propria anchetă, din care reiese că învățătoarea și-ar fi recunoscut „ieșirile” și, în același timp, directorul școlii a dat de înțeles că respectivele înregistrări, făcute publice în premieră de Ziarul de Roman și preluate de presa locală și națională, ar fi putut fi reale.
Decizia Consiliului de Administrație al Școlii Horia vine în contextul în care pe pagina noastră de Facebook, la momentul declanșării scandalului, mai mulți părinți și-au declarat sprijinul față de învățătoarea Ana Verde, inclusiv cu „recomandarea” că ai lor copii ar trebui nu doar agresați verbal la școală, ci chiar și fizic, de către învăţătoare, pentru „că nu sunt cuminți”.
Comentarii
Pai cum domle????
Ramona este pusa ploitic de altfel ca si cutarica , ixulica, s a m d ca doar , doar imi va iesi ,, si mie ceva,,
Acesta este invatamentul nemtean . Trebuie RAS tot ISJ ul si PLANTAT UNUL NOU CU OAMENI COMPETENTI , NU CU OAMENI CU STUDII : a la enter.
Domnule Stan tot nu intelegeti ca nu mai aveti ce cauta ca inspector general ????
Persoanele numite in functii de raspundere de catre politic, „se spala pe maini” ca sa nu afecteze imaginea partidului care i-a numit si care ai sustine!