Marți, 20 august, așa cum se întâmplă de câțiva ani în această perioadă, romașcanii care muncesc peste hotare au fost invitați la o discuție cu reprezentanții Primăriei municipiului Roman. La întâlnire au luat parte, alături de primarul Lucian Micu și viceprimarul Roxana Iorga, deputatul Laurențiu Leoreanu, Mirabela Miron – reprezentant RePatriot, și Ana Ciobanu – expert în cadrul Direcției de Dezvoltare a Afacerilor a Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE).
Aproximativ 30 de romașcani au acceptat invitația de a dialoga cu autoritățile, alături de aceștia aflându-se și un grup de tineri voluntari din județul Prahova, care, prezenți în Roman în această perioadă, alături de profesorul lor, au dorit să ia parte la această întâlnire.
În deschidere, primarul Lucian Micu i-a asigurat pe cei prezenți de tot sprijinul autorităților locale, iar deputatul Laurențiu Leoreanu le-a vorbit acestora despre modificările legislative în privința procesului electoral, care ar trebui să le asigure, de acum, celor aflați în străinătate, un mod mai facil de a-și manifesta dreptul la vot la următoarele scrutine.
Reprezentanții programului RePatriot – un program național ce-și propune să-i ajute pe stranieri să se întoarcă acasă și să-și asigure un nivel de trai mulțumitor – și ai ADRNE le-au transmis celor prezenți cum pot beneficia de sprijin pentru deschiderea unei afaceri în țară sau pentru obținerea unei finanțări și i-au încurajat în acest sens. „Nu uitați că acasă se pot face lucruri la fel de bune, la fel de frumoase și la fel de trainice ca și în țările din care veniți”, a afirmat expertul ADRNE Ana Ciobanu.
Romașcanii prezenți la discuții și care au dorit să ia cuvântul în cadrul întâlnirii au prezentat probleme punctuale pentru care au cerut sprijinul autorităților – precum sprijin pentru obținerea unui loc de parcare, pentru deschiderea unei afaceri la revenirea în oraș, ori mediere pentru îmbunătățirea relațiilor între personalul consulatelor sau al ambasadelor și românii din străinătate pentru obținerea unor documente. Unii dintre aceștia au fixat întâlniri cu primarul Lucian Micu în cadrul audiențelor săptămânale sau au fost îndrumați pentru sprijin la Biroul Unic din cadrul primăriei.
Profesorul Mihaela Vlăsceanu, care i-a însoțit la întâlnirea de marți pe tinerii voluntari din Vălenii de Munte, Prahova, elevi la un liceu tehnologic, a mărturisit că își dorește ca tinerii să se poată întoarce în țară, după ce lucrat sau și-au definitivat studiile în străinătate, dar că pentru asta este nevoie implicarea tuturor și de o schimbare de mentalitate în România: „Mentalității îi trebuie un «reset», eu cred că ne trebuie o nouă Românie, la care să ne implicăm cu toții, pentru că dacă doar stăm să comentăm pe facebook, de bine sau de rău, nu facem nimic”.
„Am avut astăzi onoarea și plăcerea de a mă întâlni cu cei care lucrează în străinătate și se află acum acasă, pentru ei și pentru cei dragi. Peste 30 de oameni, de toate vârstele, au vrut să ne întâlnim și cred că, așa cum au fost și cei mai mulți de acord, prin implicare și dialog putem face din țara noastră și din orașul nostru un loc și mai drag. Cunosc foarte bine dulcea-amară viață și muncă în străinătate și, poate și din acest motiv, vreau să ajut cât mai mulți oameni să revină în Roman, să evolueze aici, fără grija dorului de cei dragi. M-am bucurat să văd că există interes din partea romașcanilor de a-și deschide o mică afacere, fie că e în domeniul alimentar sau al educației, și voi încerca să-i ajut, cât va ține de mine și de legislație. Împreună cu specialiștii de la ADRNE și Re-Patriot, romașcanii care-și doresc să fie pe cont propriu cred că pot reuși, iar investind în Roman vor ajuta și mai mult la dezvoltarea comunității noastre. Este drept că în România ne confruntăm cu birocrația excesivă, dar, treptat, la nivelul administrației din Roman vom elimina, prin digitalizare, multe din aceste neajunsuri. Iar ce nu se poate îmbunătăți prin programe informatice, vom reuși prin calitatea umană, eu rămânând aceeași persoană deschisă la dialog și la găsirea soluțiilor prin comunicare”, a transmis primarul Lucian Micu.
Comentarii
1.Titlul este o mizerie ! nu s-a pus problema niciodata ca cei plecati afara cer ajutor 🙂
2.Indiferent ca se recunoaste sau nu , cei plecati afara alimenteaza bugetele indirect de ani de zile cu bani foarte multi
3.De ce s-ar intoarce acasa cand nu au nici o facilitate , primaria Roman nu poate inlatura birocratia din Romania
4.Se vor trezi ca vin acasa si dupa 2-3 ani vor trebui sa o ia de la capat