Consiliul Local al municipiului Roman a aprobat în ședința de luni, 4 iulie, un proiect de hotărâre referitor la un plan de acțiuni pentru dezvoltarea turismului intitulat „Descoperă Romanul!”. „Promovarea şi oferirea de informaţii utile în primul rând romașcanilor, dar și vizitatorilor din alte zone, are o importanţă semnificativă asupra dezvoltării turismului. «Descoperă Romanul!» vizează dinamizarea activității turistice, invitând în primul rând romașcanii la redescoperirea și parcurgerea unui traseu ghidat în vederea descoperirii identității Romanului. Obiectivul general al planului este de a pune în valoare obiectivele identificate și activități de promovare a potențialului turistic al municipiului Roman”, se arată în argumentația inițiatorilor acestui proiect.
Activitățile propuse în acest context se referă la: realizarea și amplasarea de plăcuțe turistice cu cod QR la obiectivele din municipiu, organizarea de tururi ghidate gratuite pentru romașcani la obiectivele culturale din oraș, programe de vizite gratuite la Casa Hogaș și la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”, dar și realizarea de pliante cu informații turistice și dezvoltarea secțiunii speciale despre acest proiect pe site-ul Primăriei Roman.
„Ca urmare a dezbaterilor publice desfășurate la începutul anului 2022, în cadrul cărora au fost făcute propuneri privind elaborarea și implementarea unei strategii de dezvoltare a turismului pe raza municipiului Roman, am reunit reprezentanți din partea comunității locale și specialiști din aparatul de lucru al primarului, în cadrul unui grup de lucru, care să propună un plan de acțiuni pentru dezvoltarea locală a turismului. Planul de acțiuni își propune să dezvolte și să valorifice potențialul turistic al municipiului Roman prin promovarea şi oferirea de informaţii utile atât romașcanilor dar și vizitatorilor din alte zone ale țării și nu numai, având o importanţă semnificativă asupra dezvoltării turismului local”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre dezbătut în ședința de luni de consilierii locali.
În cadrul ședinței, consilierul local IPM Teodora Baciu a propus ca în dezvoltarea planului propus să fie cooptați și profesori și elevi ai Liceului cu Program Sportiv Roman – care au inițiat un demers similar în cadrul unui proiect al școlii. Primarul Leonard Achiriloaei a precizat că s-a dorit inițierea acestui program pentru ca romașcanii să fie beneficiarii lui încă din această vară, ulterior el putând fi perfecționat. Proiectul de hotărâre a fost aprobat de consilierii locali.
Proiectele dezbătute în ședința de luni pot fi accesate pe site-ul Primăriei Roman la acest link: https://primariaroman.ro/consiliu_local/sedinta-de-indata-a-consiliului-local-roman-din-04-iulie-2022/.
Comentarii
Cele mai importante obiective turistice ale Romanului ar putea fi cele doua cetati medievale pe care, spre deosebire de alte orase, le-a avut : Cetatea Veche, a lui Roman I, atestata la 30 martie 1392, prin cel mai vechi document intern al Moldovei „din munte pana la mare” pastrat pana in zilele noastre si Cetatea Noua, singura cetate din piatra a Moldovei, construita in intregime de Stefan cel Mare, atestata la 15 septembrie 1466, prin primul ei parcalab, pe nume Oanta. Atat cat s-au pastrat pana astazi urmele acestor cetati ar trebui neaparat puse in valoare, in cazul celei de-a doua, mai intai prin reintoarcerea ei sub administrarea Romanului, a carui „cetate noua” a fost si nu sub administrarea comunei Gadinti, cum avea sa ajunga in 1968, cand, pentru prima oara in aproape o jumatate de mileniu de istorie, Romanul a incetat sa mai fie capirala unei unitati administrativ-teritoriale distincte, numita, in functie de vremuri si de conjuncturi, tinut, district, judet ori raion. Cat despre Cetatea Noua, aceasta avea sa fie numita de catre Grigore Ureche, Nicolae Costin ori Dimitrie Cantemir si Smedorova, adica „Cetatea Sfantului Dumitru”, dupa hramul lacasului de inchinaciune din interiorul ei, hram preluat ulterior si de biserici din sate vecine, precum Gadinti ori Cotu Vames si nu Smirodava, cum, in mod eronat, s-a crezut candva, atuinci cand si o strada din Roman a ajuns sa primeasca acest nume, inexistent acum in alta parte.
De asta KultFest-ul s-a mutat la Piatra Neamț, că Românul vrea să devină oraș turistic 😁