Romanul își ajută orașul „frate” din Ucraina, Kamianets-Podilskyi

HomeSocial

Romanul își ajută orașul „frate” din Ucraina, Kamianets-Podilskyi

Municipiul Roman va ajuta unul dintre orașele cu care a încheiat un pact de înfrățire, orașul Kamianets-Podilskyi (Camenița Podoliei) din Ucraina. Anunțul a fost făcut de primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, în cadrul conferinței de presă de vineri, 18 martie, sprijinul municipalității romașcane venind în urma războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.

Declarația vine după ce, în această săptămână, primarul Achiriloaei a participat la Forumul cooperării descentralizate Româno – Franceze, ediția a VI-a, eveniment care s-a desfășurat la Institutul Francez, în București, în prezența Excelența Sale Laurence Auer, ambasadorul Franței în România, și ai mai multor reprezentanți ai administrației locale din țară, dar și din Franța și din Republica Moldova. Discuțiile au avut în centru războiul din Ucraina și modalitățile prin care poporul ucrainean poate fi sprijinit în acest context.

Ce sprijin va oferi Romanul către Kamianets-Podilskyi

Municipiul Roman s-a înfrățit cu orașul ucrainean Kamianets-Podilskyi în anul 2011, oraș aflat la circa 100 de kilometri de Vama Siret. Pe fondul războiului din Ucraina, reprezentanții celor două orașe au purtat deja discuții despre sprijinul concret care poate fi oferit de către Roman comunității ucrainene, a precizat primarul Achiriloaei.

Am transmis municipalității de acolo intenția de a-i sprijini și, chiar acum două zile, am primit o listă cu mai multe repere de care au nevoie – de la hrană, obiecte de igienă și de dezinfecție, medicamente, aparatură electrocasnică, utilaje – generatoare de curent, lanterne sau alte lucruri de care au nevoie, echipamente de protecție. Despre amploarea evenimentului, în scrisoarea pe care ne-au trimis-o cei din Kamianets-Podilskyi, au arătat că este o situație foarte grea: ei au 18.000 de refugiați veniți la ei în localitate. Să primești un val de 18.000 de refugiați este un efort deosebit, de aceea trebuie să găsim resurse pentru a putea să-i sprijinim”, a declarat primarul Achiriloaei.

Acesta a precizat că, în perioada următoare, municipalitatea va face anunțuri publice concrete către ONG-urile sau persoanele fizice din Roman care pot oferi sprijin comunității din Kamianets-Podilskyi, transporturile urmând a fi făcute sub coordonarea autorităților naționale și IGSU. „O astfel de acțiune se desfășoară la nivel mai amplu, pentru că aceste transporturi cu ajutoare trebuie coordonate la un nivel mult mai mare față de acea colectă pe care o putem duce într-un adăpost sau într-o zonă de primire a refugiaților. Vom prezenta aceste lucruri și vom trece la acțiuni concrete pentru a organiza un astfel de sprijin umanitar”, a afirmat primarul Achiriloaei.

Romanul mediază și ajutorul acordat de orașele franceze

În același context, primarul municipiului Roman a mai declarat că va face un apel de sprijinire a poporului ucrainean și către administrația orașului Montluçon, din Franța, cu care Romanul a încheiat un pact de amiciție în cursul anului 2019.

Deși nu suntem înfrățiți cu localitatea Montluçon, cu care avem doar un pact de amiciție, vom lansa un apel public și către acest oraș de a veni în sprijinul comunităților cu care noi suntem înfrățiți și care în acest moment se află în situații delicate”, a mai precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Acesta a afirmat că, în cadrul lucrărilor Forumului cooperării descentralizate Româno – Franceze (foto), reprezentanții Franței au arătat o implicare concretă în sprijinirea poporului ucrainean afectat de război, prin intermediul entităților din România: „Sunt foarte multe administrații publice locale din Franța care au transmis deja administrațiilor din România ajutoare, sunt asociații și fundații care au transmis sume către asociații și fundații din România sau către administrații publice, pentru a face demersuri de ajutorare a poporului ucrainean”.

Aprecieri pentru sprijinul oferit de români

Totodată, în marja discuțiilor de la Forumul cooperării descentralizate Româno – Franceze, cei prezenți au apreciat mobilizarea autorităților române, dar, mai ales, a implicarea cetățenilor români pentru sprijinul refugiaților din Ucraina.

Toată lumea a apreciat foarte mult faptul că primarii și președinții de consilii județene au fost acolo și au sprijinit activitățile și, ce e cel mai important, că societatea civilă s-a mobilizat într-un mod exemplar. A fost apreciat acest lucru, lucru pe care l-am văzut inclusiv în municipiul Roman și de aceea îi apreciez pe toți cei care fac aceste demersuri – unele mai vizibile, altele mai puțin vizibile -, dar oameni de bună credință depun eforturi în toate domeniile, că vorbim aici de transport, de cazare, de anumite lucruri pe care le donează, de activități și parteneriate pe care le derulează cu cei care sunt în bazele de preluare din vamă – este un efort apreciat și de aceea țin să le mulțumesc tuturor celor implicați”, a mai declarat primarul Leonard Achiriloaei.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0