A trecut aproape un an de la achiziția aparatului de radiologie de ultimă generație pentru Spitalul Municipal de Urgență Roman, aparat care iradiază cu 80% mai puțin decât aparatele „clasice” și, de Moș Nicolae, s-a și inaugurat, devenind, astfel, funcțional. Evident că s-a tăiat panglica și, mai evidentă, a fost prezența la eveniment a echipei de liberali, în frunte cu primarul Laurențiu Leoreanu, candidat PNL la alegerile parlamentare de duminică.
În secția de radiologie au venit, ca de fiecare dată, foarte mulți medici, din toate specializările, care s-au bucurat pentru investiția făcută. Pe lângă cadrele medicale, au mai fost prezenți consilierul local social-democrat Iulia Havrici – membru în Consiliul de Administrație al spitalului, viceprimarul Lucian Micu, consilieri locali ai PNL, precum și membri PNL, de remarcat fiind prezența fostului secretar de stat în Ministerul Justiției – Alin Antochi.
Doza de iradiere este redusă cu aproximativ 80%
Medicul Mihaela Banu, șeful secției de Radiologie, a explicat importanța acestui aparat pentru pacienți: „Este unul dintre ele mai performante aparate de radiologie care există pe piață la ora actuală, un aparat care ne permite nouă să efectuăm o gamă largă de investigații imagistice, de la radiografiile simple până la examenele baritate eso-gastro-duodenale, irigoscopii, radiografii intravenoase ș.a.m.d. Este un aparat care are nenumărate avantaje comparativ cu aparatele vechi, în sensul că are o doză de iradiere foarte mică. Pentru pacienții care vin la Unitatea de Primiri Urgențe, cu politraume, cu accidente rutiere, și care necesită investigații imagistice multiple, doza cumulată de iradiere este foarte mică. Vorbim de o calitate a imaginii ireproșabilă, în camera în care se află aparatul se poziționează pacientului, achiziția se face pe un monitor și, ulterior, pe o stație de post-procesare putem optimiza imaginea în așa fel să ne apropiem de cele mai fine detalii și să obținem o imagine radiologică cât mai corectă, iar diagnosticul să fie cât mai exact. Este un aparat extrem de util, care ne ușurează nouă munca, dar, în primul rând, vine în sprijinul pacienților”.
Un atu al acestui aparat de radiologie este faptul că permite achiziția pe suport digital și se pot transmite imaginile în timp real către celelalte secții. „Sute de radiografii se fac într-o zi la Spitalul Roman. Comparativ cu celelalte aparate, doza de iradiere se reduce cu aproximativ 80%. Gândiți-vă că pentru un pacient politraumatizat care vine la CPU, care are de efectuat investigații «din cap până în picioare», doza cumulată de iradiere este practic infimă, prin comparație cu aparatele vechi. Se pare că ne apropiem ușor-ușor de marile centre universitare. Ne apropiem și noi cu pași repezi de performanță, de calitate, de marile centre universitare la capitolul dotare, pentru că la capitolul știință suntem deja acolo”, a mai spus medicul Mihaela Banu.
Trei aparate de radiologie, două vechi și unul nou
Spitalul Municipal de Urgență Roman mai dispune de încă două aparate de radiologie, Siemens și Philips, dar mai vechi. Ele vor fi utilizate în continuare, spune managerul unității medicale, doctorul Maria Andrici: „Unul îl vom transfera în Policlinică. Pentru aparatul din Policlinică trebuie să obținem autorizația de la CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare), fiind ultima tură când se mai poate aviza, după care ne trebuie un alt aparat. Dacă nu ne vom permite să achiziționăm un aparat pentru Policlinică, vom muta un aparat din spital. Toți pacienții care sunt internați în spital sau se prezintă la CPU vor face investigațiile pe acest aparat de radiologie nou. Cei care vin în ambulatoriu sunt trimiși la aparatul din Policlinică, tocmai pentru a nu aglomera prea mult secția de radiologie”.
La sfârșitul lunii iulie s-a primit avizul pentru punerea în funcțiune a aparatului, procedură de avizare care a durat două luni, iar ulterior firma furnizoare a venit să instruiască personalul.
Aparatul și cât costă halatul, din războiul stelelor
Spuneam, la început, că aparatul a fost achiziționat la începutul anului, avizat din iulie, dar el nu este nici până acum plătit, dar bine că este funcțional. Mai trebuie virată către firma furnizoare suma de 480.000 de lei. Prima tranșă de bani, de peste 500.000 de lei a fost achitată de Consiliul Județean, printr-o înțelegere făcută cu foștii președinți ai instituției. Ulterior, s-au scris sute de rânduri despre cine va plăti restul sumei. Nici la momentul tăierii panglicii, lucrurile nu sunt clare.
Primarul Laurențiu Leoreanu spune că are planul A și planul B. Prin planul A se presupune că reprezentanții Consiliului Județean vor fi mai buni, mai darnici, ca-n luna cadourilor, și vor aloca banii. „Noi așteptăm acum. Consiliul Județean a spus că așteaptă o rectificare. Sperăm să țină cont de doleanța noastră și, pe 12 decembrie, când am înțeles că este rectificarea de buget, să înțeleagă importanța acestui aparat și să țină cont că au făcut o promisiune. Dacă nu țin cont nici la această rectificare, înseamnă că într-adevăr e rea voință. Nu mai există nicio scuză. Dar, există întotdeauna și un plan B. Noi sperăm să meargă cu planul A, astfel încât lucrurile să funcționeze normal și corect. Până la urmă, vedem atâtea lucruri că se întâmplă în această țară și atâtea anchete, pe deturnări de fonduri sau pe repartizare de fonduri discreționar. Noi suntem în județul Neamț. Credem că municipiul Roman este în județul Neamț. Fiind în județul Neamț, trebuie să se bucure de aceeași atenție ca orice unitate administrativ-teritorială din județul Neamț, iar acesta nu este un moft nici al primarului din Roman, nici al Primăriei romașcane, nici al Consiliului Local din Roman, nici al unui cetățean care este umflat de importanța zonei în care trăiește. Este o condiție corectă, obiectivă și o necesitate. Sperăm că, pe 12 decembrie, mai ales că vor fi deja trecute și alegerile, să se țină cont, să revină toată lumea cu picioarele pe pământ din sfera luptei din războiul stelelor politice și să fim o conducere administrativă care într-adevăr se ocupă spre interesul instituțional și în folosul fiecărui romașcan în parte”, a afirmat primarul Laurențiu Leoreanu.
Cadre medicale pregătite și implicate
Secția de radiologie, ca altele din Spitalul Roman, a suferit din cauza lipsei de personal, dar, anul acesta, lucrurile s-au mai așezat pe făgașul normal. Managerul Spitalului, medicul Maria Andrici, a anunțat că un nou post de doctor radiolog este scos la concurs: „Avem medici pe radiologie, dar, într-adevăr, am dori și am scos post la concurs un post. Mai avem nevoie de unul sau doi medici. Avem un medic care lucrează pe prestări servicii, un medic care face doar gărzi pe radiologie și mai este doctorul Gheorghiu care este pensionar și face gărzi. Strict în timpul zilei activitatea o desfășoară doamna doctor Banu, care este medic șef de secție, doamna doctor Diaconu și doamna doctor Amărănducăi. În plus, doamna doctor Onu, care este directorul medical, ajută de câte ori este nevoie atunci când este prea aglomerat în CPU sau pe secția de Radiologie”.
Avem personal calificat, avem aparat modern, avem planurile A și B, mai avem și alegeri duminică, iar apoi sperăm să avem dreptul legal și normal să utilizăm aparatul cel nou, plătit pe jumătate, dar pus în funcțiune.
Comentarii
Planul A- VOTATI PSD-salvarea ROMASCANILOR
Sa voteze cu leoreanul, doar cei care au bijuterii in valoare de 15000 de euro!
Vasile observ ca nu prea ai somnic ! Medicii recomanda somn intre orele 21 si 24 ! Ma refer la medicii psihiatrii adica cei de care ai tu nevoie cel mai mult in aceste momente zbuciumate ale vietii tale. Stiu ca treci prin momente dificile dar mai ia o pastila. PSD-ul este metastaza generalizata .