Vineri, 17 iunie, municipiul Roman a devenit oficial parte a traseului de pelerinaj Camino de România, după ce în orașul nostru au fost inaugurate prima bornă și primul panou informativ de pe ruta românească a celebrului traseu de pelerinaj din Spania, cu variante pe întregul continent.
Demersul ecumenic, cultural și turistic aparține membrilor Asociației prietenilor Camino de Santiago, care, cu sprijinul autorităților locale și județene, au pus la punct ruta prin județul Neamț a traseului Camino de România. Borna și panoul informativ au fost amplasate în Roman, în cadrul traseului de pelerinaj, pe strada Ștefan cel Mare, în apropiere de intersecția cu bulevardul Nicolae Bălcescu, fiind dezvelite vineri în cadrul unei ceremonii la care au participat conducerea Asociației prietenilor Camino de Santiago, alături de reprezentanți ai autorităților locale.
„În calitate de primar al municipiului nostru, îmi exprim bucuria că orașul nostru este așezat pe această hartă importantă a ecumenismului. Sper ca, odată cu acest pelerinaj, toți cei care vor traversa municipiul Roman să se bucure de un oraș primitor, de obiective deosebite pe care le pot vedea pe acest traseu și sunt convins că, în final, și bucuria va fi cu atât mai mare. Astăzi dezvelim, pe lângă acest panou informativ, și borna simbolică a traseului Camino de România. Vă felicit pe toți cei implicați în acest demers, autoritatea publică locală a sprijinit acest eveniment și vă asigur în continuare de toată deschiderea noastră”, a afirmat în cadrul evenimentului primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.
„E un moment foarte important, pentru că aici la Roman, în inima Moldovei, se pune prima piatră autentică la traseul Camino de România, o zi importantă în calendarul devenirii europene a României, pentru că acest Camino de România este parte a itinerarului european, Camino de Santiago – traseu de pelerinaj, un traseu cultural și turistic, în același timp. Nu se putea să ajungem aici fără sprijinul autorităților locale și județene. Este, de asemenea, o ocazie unică și foarte frumoasă pentru străinii care au făcut alte rute Camino, în Europa, să cunoască adevărata Românie, iar ceea ce ați făcut dumneavoastră aici este remarcabil și vă mulțumesc”, a declarat profesor universitar doctor Ion Nicolae, președintele Asociației prietenilor Camino de Santiago.
Vineri după-amiază, la Roman au avut loc alte evenimente pe această temă, conferința „De la Camino de Santiago la Camino de România”, lansarea volumului „El Camino. O zi, o poveste”, dar și Adunarea generală a Asociației prietenilor Camino de Santiago, desfășurată pentru prima dată în zona Moldovei.
Traseul Camino de România, prin județul Neamț
În 2019, odată cu vizita în țara noastră, papa Francisc a binecuvântat prima bornă Camino de Santiago la Iași, în curtea Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, care simbolizează cei 4.500 de kilometri până la Santiago de Compostela, inima locului de pelerinaj din Spania, drum milenar care atrage anual sute de mii de pelerini, având ca punct final catedrala din Santiago de Compostela, unde se află rămășițele pământești ale apostolului Iacob, ale fratelui acestuia, Ioan Evaghelistul, și ale lui Petru, primul episcop al Romei.
Traseul El Camino de Santiago a fost declarat „Itinerar Cultural European” de către Consiliul Europei, fiind acum o rețea de drumuri care străbate continentul, inclusiv România. Traseul Camino de România a fost acreditat de către Ministerul Turismului drept Rută Cultural Turistică dezvoltată pe plan național. Varianta moldavă a acestui traseu este un proiect derulat de Asociația prietenilor Camino de Santiago România, cu sprijinul consiliilor județene din Iași, Neamț și Bacău. Proiectul urmărește identificarea reperelor istorice ale cultului în cinstea Sfântului Iacob cel Mare în spațiul actual al României și constă în marcarea unui traseu de pelerinaj care va străbate cele trei județe, începând din Iași până la intrarea în județul Covasna.
În municipiul Roman, în cadrul acestui proiect, au fost amplasate indicatoare de direcționare – săgeată pe fond albastru, pentru marcarea traseului de pelerinaj „Camino de România”, indicatoare care nu se adresează traficului rutier, ci doar pelerinilor angajați în tranzitarea municipiului Roman pe acest traseu.
În Neamț, traseul parcurge nouă unități adminstrativ-teritoriale din estul județul, pornind de la limita cu județul Iași, din localitatea Gherăești, și coborând spre județul Bacău, până în localitatea Izvoare din comuna Bahna: Gherăești, Săbăoani, Simionești, Cordun, Roman, Cotu Vameș, Horia, Trifești, Giulești, Butnărești, Secuieni, Moldoveni, Hociungi, Broșteni, Bahna, Bahnișoara și Izvoare.
Consiliul Județean Neamț a publicat un ghid al traseului Camino de România în județul Neamț, care poate fi accesat la acest link: https://www.viziteazaneamt.ro/wp-content/uploads/2022/04/CJ-NEAMT-Traseu-Pelerinaj-CAMINO-RO.pdf.
Mai multe detalii despre promotorul acestui demers, Asociația prietenilor Camino de Santiago, pot fi aflate pe paginile: www.caminoromania.org sau www.facebook.com/asociatiacamino.
Comentarii