HomeSanatate

Revelion solicitant la Spital

În două zile, cadrele de la CPU nu au cunoscut odihna. Unii pacienți s-au dovedit a fi puși pe scandal, din cauza băuturii.

 

 

Trecerea dintre ani a fost una extrem de solicitantă pentru cadrele medicale de la Centrul de Primiri Urgențe (CPU) al Spitalului Municipal de Urgență Roman. În două zile, medicii și asistenții care au fost de gardă au acordat îngrijiri la aproape 200 de persoane. Dacă la Crăciun problemele digestive au fost pe primul loc, din cauza excesului de mîncare, de Revelion a fost respectată regula „mîncarea e fudulie și băutura e temelie”. Astfel, cei mai mulți pacienți care au ajuns pe mîna medicilor s-au prezentat cu etilism acut. Unii dintre cei care băuseră peste măsură erau și agresați.

„Au fost agresiuni ușoare, cetățeni care au băut și care s-au luat la bătaie cu vecini sau alți cunoscuți. Partea cea mai neplăcută a fost că aici erau extrem de agresivi și nervoși și am cooperat foarte greu cu cei mai mulți. Un cetățean s-a prezentat și a spus că l-a bătut primarul din comună, dar acest lucru nu s-a confirmat. Au fost multe situații tensionate”, a afirmat Maria Tălmăcel, medic coordonator al CPU Roman.

Printre numeroasele cazuri de etilism acut și agresiune s-au strecuat și cîteva cazuri de gastrite și afecțiuni biliare sau de recoltare a alcoolemiei, de la participanți la trafic aflați în vizorul polițiștilor.

În prima zi a noului an, un bărbat de 31 de ani, din Cordun, a ajuns la CPU cu o plagă înțepată superficial în zona toracelui. Ion U., care era băut cînd a ajuns la spital, le-a spus medicilor că a încercat să se sinucidă și s-a înjunghiat cu un cuțit în piept. În timp ce primea îngrijiri medicale, Ion U. a mai avut o tentativă de suicid, dar a fost oprit de cadrele medicale. Pînă la urmă, bărbatul din Cordun a fost transferat la un spital din Iași, la secția de chirurgie toracică, întrucît făcuse pneumotorax, adică îi intrase aer în spațiul pleural. Cîteva ore mai tîrziu, un bărbat de 26 de ani din Roman a ajuns la spital cu arsură oculară de la un spray paralizant, cel mai probabil în urma unei altercații.

Comentarii

WORDPRESS: 0