HomeEducatie

Reuniune despre apă, în Turcia, cu elevi de la „Miron Costin”

A fost ultima întâlnire din cadrul unui proiect care a dezbătut problematica apei în lume. Din acest proiect au făcut parte unităţi de învăţământ din Lituania, Grecia, Turcia, Italia şi România. 

Un grup de elevi şi cadre didactice de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” a participat, în perioada 5 – 9 mai, la ultima reuniune a proiectului Comenius Multilateral „Waterholic – A Drop Of Water, A Drop Of Hope”. Gazda reuniunii a fost Derince Necil Fazil Anadolu Lisesi, din localitatea Kocaeli, din Turcia. Din partea Colegiul Tehnic „Miron Costin” au participat elevii: Georgiana Alexandra Apetrii (clasa a X-a B), Cristiana Andreea Creţu (clasa a X-a A), Răzvan Florinel Guţă (clasa a XI-a C), Mihai Andrei Nădejde (clasa a XI-a G) şi profesorii Nelia Lorica Havrici, directorul liceului, Cristinica Viorica Sava, Iosefina Aramă, Anda Claudia Murariu, Ana-Maria Zăloagă şi Ana-Maria Agape. Din acest proiect au făcut parte cinci unităţi de învăţământ din  Lituania, Grecia, Turcia, Italia şi România.

proiect 2Programul reuniunii a inclus o conferinţă susţinută de statele participante la proiect, în cadrul căreia s-a prezentat situaţia apei în diferite regiuni ale globului şi modul în care s-au găsit soluţii pentru a gestiona această problemă. Comunicările au vizat teme precum fluviul Nil, Cambodgia, Vietnam, Australia, bazinul Amazonului sau India. Aceste comunicări vor fi disponibile pe site-ul proiectului www.waterholic.org.

„Reuniunea de lucru a inclus mai multe vizite de studiu, la cisternele din Istanbul care asigurau alimentarea cu apă a oraşului în timp de război, un mod eficient de gestionare a apei, care şi-a dovedit viabilitatea de-a lungul timpului, şi la barajul Zuvacik, unul dintre cele mai importante din Turcia. În cadrul acestei mobilităţi au fost stabilite detaliile privitoare la modul de completare a raportului final, precum şi datele limită pentru ultimele activităţi din proiect. Reuniunea s-a remarcat prin relaţiile interumane care s-au stabilit între elevii şi cadrele didactice participante, experienţa acestei întâlniri contribuind la întărirea coeziunii între membrii echipei de proiect, atât la nivelul fiecărei ţări în parte, cât şi la nivelul proiectului la nivel european”, a explicat profesoara Ana-Maria Agape, coordonatorul proiectului.