HomeSanatate

Reforma sistemului sanitar a pornit de la Roman

Senatorul de Roman Nicolae Manolescu Strunga a elaborat un amplu proiect de reformă în sistemul sanitar. Renumitul oftalmolog a avut mai multe proprietăți în Roman n personalitatea sa a fost evocată de Societatea de Istorie a Medicinei și Farmaciei.  

Joi, 22 noiembrie, Spitalul Municipal de Urgență Roman a fost gazda unui eveniment care a reunit trecutul și prezentul medicinei. Sesiunea de toamnă-iarnă a Societății de Istorie a Medicinei și Farmaciei, din Roman, a reunit medici pensionari, medici în activitate, dar și alți invitați într-o manifestare dedicată medicinei. „În momentul de față, societatea noastră are 32 de membri, medici și farmaciști. Lucrările prezentate au fost variate, cuprizând teme de istorie a medicinei, dar și teme de actualitate. Este a doua întâlnire din acest an, iar anul viitor sperăm să organizăm mai multe sesiuni. Având în vedere că în 2014 se împlinesc 150 de ani de chirurgie la Roman, s-a propus organizarea unei conferințe naționale”, a spus medicul Ioan Chereji, președintele societății.

Sesiunea a debutat cu evocarea personalității medicului oftalmolog Nicolae Manolescu Strunga, un renumit oftalmolog și un important senator de Roman în perioada 1890-1901. „Renumitul oftalmolog s-a născut în județul Buzău, dar a avut strânse legături cu orașul Roman. Deși s-a născut într-o familie de țărani săraci, el și-a depășit condiția și a devenit un precursor al oftalmologiei românești, el inventând o metodă care-i poartă numele în tratamentul cataractei. Nicolae Manolescu Strunga a fost cel care a donat terenul pe care se află clădirea palatului administrativ din Roman și tot lui i-a aparținut casa de pe strada Cuza Vodă unde funcționează Grădinița nr. 12. Ca senator de Roman, în două legislaturi, s-a preocupat îndeosebi de întocmirea unei legi a sănătății. El a fost primul care a înființat peste 1.100 de infirmerii rurale, care, acum, s-au transformat în dispensarele medicale, și tot el a fost cel care a înființat primele băi publice din România. De asemenea, a dus o vastă activitate de cercetare științifică, la cele mai renumite centre medicale de la acea vreme din Europa”, a afirmat, în prezentarea făcută, medicul chirurg Dan Gabriel Arvătescu.

A urmat apoi prezentarea lucrărilor „Aspirina – dezvăluiri din istoric”, a medicilor Silvia Măndășescu și Dorina Crăciun, „Pe urmele civilizațiilor precolumbiene”, a farmacistei Magdalena Avădanei, și „Rețete culinare de post”, prezentată de medicul Larisa Schuster.

[sam_ad id=”100″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0