Radu Samson rămâne viceprimarul Romanului. De ce nu a putut PNL să-l schimbe?

HomePolitica

Radu Samson rămâne viceprimarul Romanului. De ce nu a putut PNL să-l schimbe?

Miercuri, 27 iulie, a fost ședința ordinară a Consiliului Local, pe ordinea de zi fiind de dezbătut 22 de proiecte de hotărâre, ultimul fiind cel legat de eliberarea din funcția de viceprimar a consilierului local USR Radu Samson. La ședință au fost prezenți 20 de consilieri, singurul lipsă fiind Eugen Pătrașcu, de la PSD. Dar, până la final, la ședință au mai rămas doar câțiva consilieri, unii aleși locali preferând să părăsească sala.

Primul proiect european aruncat la gunoi

Președinte de ședință a fost consilierul PSD Iulia Havrici, care a ținut din scurt discuțiile pe subiect. Au trecut de votul tuturor, în liniște și armonie, toate proiectele, cu excepția a două.

Unul dintre proiectele la care toți consilierii locali s-au abținut, deci a picat, era cel legat de proiectul european de reabilitare a străzii Fabricii. Primarul Leonard Achiriloaei i-a convins pe aleșii locali să nu aprobe proiectul, deoarece sumele necesare sunt prea mari și, pe viitor, să găsească axe de finanțare mult mai avantajoase. Consilierul PSD George Bălan a solicitat ca, până se vor identifica alte surse de finanțare pe fonduri europene – ceea ce va dura cel mai probabil câțiva ani -, să se facă o comisie locală care să găsească soluții pentru a îmbunătăți calitatea vieții celor care locuiesc în „Satul Olimpic”. Pe tema proiectelor europene semnate și pentru care nici măcar nu au demarat lucrările vom reveni într-o ediție următoare.

PSD a părăsit sala de ședințe înainte de votul de schimbare a viceprimarului

Revenind la cel mai aprins subiect de pe ordinea de zi – eliberarea din funcția de viceprimar a lui Radu Samson, fiecare formațiune politică a luat cuvântul. Încă din ediția de ieri, Ziarul de Roman a oferit câteva informații certe din care reieșea faptul că, cel puțin matematic, proiectul de hotărâre nu avea cum să fie aprobat. Însă, fiind vorba de un vot secret, nimeni nu știe ce se întâmplă în cabina de vot și au existat cazuri în care doar cu votul secret au putut trece câteva proiecte dorite de conducerea Primăriei.

Acum se pare că nu au mai existat negocieri înainte, deoarece consilierii PSD au decis să nu participe la vot și să părăsească sala. George Bălan a și explicat decizia: „PSD, așa cum v-a obișnuit, e un partid asumat. Ne așteptam ca inițiatorii proiectului să vină cu o strategie, cu proiecte pentru romașcani. Dacă se dorea o schimbare trebuia să aibă loc discuții pe proiecte. Inexistența acestor discuții ne arată că, de fapt, subiectul de azi e doar o ceartă sau o răfuială politică. Noi nu îi putem deranja, ne rezervăm dreptul să părăsim sala și să-și rezolve singuri problemele. Când soțul cu soția se certă e bine să nu te bagi. PSD e deschis la discuți, are propuneri de proiecte. Am crezut că vom fi convocați la discuții despre ce vrem să facem. Funcția de viceprimar nu e o funcție pe persoană fizică. În momentul în care ne vom asuma o funcție, ne asumăm o foaie de parcurs pentru ce vrem să facem până în 2024 și după”. Singurul consilier de la PSD care a rămas în sală a fost Iulia Havrici, aceasta fiind președintele de ședință.

Dragoș Moroșanu și Dragoș Barcă au părăsit sala după intervenția celor de la USR

Următorul care a luat cuvântul a fost Ionuț Corbu, din partea USR: „Propunerea de demitere înaintată astăzi nu este despre o greșeală de comunicare, motivul real este apariția unei noi coaliții în Consiliul Local, formată din PNL – IPM – PPUSL – Pro România. Cinstit era din partea noii coaliții să fie sinceri în motivarea proiectului. Motivarea proiectului este un exemplu de bălăcăreală politică. Nu ați spus că există o nouă coaliție locală și se vrea un nou viceprimar”.

Consilierul IPM Bogdan Roman a intervenit: „Îl întreb pe domnul Corbu dacă e mulțumit de situația din Roman. Are apă astăzi?”.

A intervenit și consilierul PNL Constantin Ghica: „Pe legalitate, vicele este subordonat primarului. Știți vreo zi în care vicele a fost dispus să colaboreze cu primarul? Nu se poate continua așa. Sunt doar contre. Cei de la USR au vrut să blocheze activitatea în Primărie”.

În acest timp, consilierii PPUSL și Pro România – Dragoș Moroșanu, respectiv Dragoș Barcă – au părăsit liniștit sala de ședințe.

Votul a fost clar, doar zece voturi pentru eliberarea din funcție

În sala de ședințe au mai rămas opt consilieri de la PNL, patru de la USR, doi de la IPM și unul de la PSD. Și consilierii Roxana Iorga și Bogdan Andrieș au avut câteva intervenții în care și-au manifestat nemulțumirea față de actualul viceprimar. Direct vizat, Radu Samson a spus: „Dacă celălalt nu vrea – nu se poate colabora corect. Instituțional, cu privire la atribuțiile mele, cred că primarul e mulțumit de mine, deoarece nu a semnat proiectul de hotărâre”.

Primarul Achiriloaei a precizat: „Legat de funcția de viceprimar și asumarea funcției, viceprimarul este reprezentantul Consiliului Local în executiv și este executivul la nivel de top management. Eu vreau o persoană care să aibă responsabilitate, decență, experiență în administrație și care să facă lucruri bune și mai puține declarații politice pe facebook. Trebuie o responsabilitate mai mare pentru această funcție”.

Ultima intervenție a aparținut consilierului IPM Teodora Baciu: „Acum aproape doi ani, ne-am abținut de la votul de a-l susține în funcția de viceprimar pe Radu Samson. Am așteptat, am preferat să fim constructivi, chiar am votat și proiecte ale USR. Monitorizând activitatea domnului Samson, ne arată că prea puține lucruri au dus spre mai bine. În ciuda așa-zisei alianțe, dacă propunerile de numire a unui viceprimar nu vor fi cu adevărat convingătoare, noi nu vom face jocurile nimănui. Vom vota asumat. Persoana respectivă trebuie să fie dedicată responsabilității funcției”.

La vot au fost 10 voturi pentru eliberarea din funcție și cinci împotrivă. Pe baza declarațiilor, logic ar fi ca voturile „pentru” să vină de la PNL și IPM, iar cele cinci „împotrivă” de la USR și PSD.

Roxana Iorga a încercat o concluzie: „Înțeleg că viceprimarul este susținut de cinci consilieri din 21”. Radu Samson a replicat: „Înseamnă că motivarea proiectului dumneavoastră – semnat de 12 inițiatori, din care doi au ieșit din sală – nu a strâns suficientă susținere. Nu e o funcție pe care am cerut-o, nu am primit-o cadou”.

PNL a reușit să strângă 12 voturi pentru a iniția proiectul, dar nu a reușit să strângă nici măcar o majoritate simplă.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0