Puteţi să vă schimbaţi furnizorul de energie electrică şi de gaz şi să vă negociaţi preţul plătit – şi nu este o promisiune făcută de un politician, ci o aplicare a legislaţiei. După ani de când pe piaţa energiei şi a gazului a existat monopol, din 2012 s-a modificat legea inclusiv pentru abonaţii casnici, oamenii de rând. De la acea dată, Primăria Roman sau Spitalul cumpărau energie electrică mai ieftină, dar de pe bursă, în timp ce oamenii nu au acces la acest serviciu ce are ca principal criteriu achiziţia unei cantităţi mari, pentru ca preţul să fie mic.
Oferte negociabile
Ziarul de Roman a luat legătura cu reprezentanţii uneia dintre firmele care funcţionează pe piaţa liberă de energie şi gaz şi vă explicăm ce paşi trebuie urmaţi pentru a vă schimba furnizorul, în cazul în care primiţi, evident, o ofertă mai bună de preţ. În România sunt 84 de societăţi care au intrat pe piaţa liberă, dar doar trei, la acest moment, oferă contracte şi pentru abonaţii casnici (clientul care cumpără energie electrică pentru propriul consum casnic, excluzând consumul pentru activităţi comerciale sau profesionale).
Aşa cum am precizat anterior, am luat legătura cu o singură firmă, dar care se extinde acum în zona Moldovei. „Noi funcţionăm în baza Legii 123/2012 şi a Ordinului 64/2014 pentru aprobarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienţii finali – fiind, practic, reforma în energie. Noi suntem şi producători de energie verde şi diferenţa o cumpărăm. Toţi abonaţii pot să opteze pentru a încheia contracte de pe piaţa liberă. Cine nu o face până la 1 ianuarie 2018 rămâne la furnizorul de ultimă instanţă (FUI), adică la vechii furnizori, cum este E.On pentru zona Moldovei. Noi avem o ofertă pentru abonaţii casnici care înseamnă că, la un consum de 200-300 de kw/lună, într-un an se face o economie de o factură. Avem posibilitatea de a încheia contracte şi cu abonaţii noncasnici, cum ar fi un cabinet de avocatură – dar care este un consumator mic, dar şi cu marii consumatori – pentru care avem oferte personalizate”, a declarat Gerard Dumitraşcu, director pe regiunea Moldova al companiei Restart Energy, din Timişoara.
Te poţi muta oricând de la un furnizor la altul
Schimbarea furnizorului este gratuită pentru client, un lucru extrem de important, astfel că noul furnizor se va ocupa de toate demersurile necesare acestei schimbări. Cei care au datorii la actualul furnizori, pot să-l schimbe, dar asta nu înseamnă că E.On nu va putea lua măsuri legale pentru a-şi recupera restanţele.
„Noi putem încheia contracte pe un an, pe doi sau «pe viaţă», dar legea este foarte clară şi contrazice acest lucru, în sensul că orice client poate renunţa când doreşte la contractul cu noi. După prima factură, acesta poate să-şi aleagă un alt furnizori. În acelaşi timp, dacă semnează un contract cu noi pe un termen de doi ani, tariful prevăzut nu se poate schimba, aşa cum se întâmplă în prezent. După ce trec cei doi ani, se poate renegocia”, a mai explicat Gerard Dumitraşcu, reprezentantul Restart Energy. Acesta spune că firma are un centru regional în Bacău, un alt centru în Paşcani şi, în două săptămâni, va deschide o astfel de reprezentanţă şi la Roman.
Legea este clară: pentru schimbarea furnizorului, clientul final are dreptul de a denunţa unilateral contractul de furnizare, cu respectarea condiţiilor contractuale şi cu obligaţia de a transmite furnizorului de energie electrică şi operatorului de reţea o notificare cu cel puţin 21 de zile anterior datei schimbării furnizorului.
În cazul în care alegeţi un alt furnizor şi acesta dă faliment, nu se întâmplă nimic grav, adică nu rămâneţi fără energie sau gaz. În cazul în care noul furnizor nu rămâne pe piaţă, vei fi preluat de un furnizor de ultimă instanţă, după care vei putea din nou să îţi alegi furnizorul dorit.
Oferte atractive, dar ce pot ascunde şi capcane
De precizat este faptul că Primăria Roman cumpără acum energie de pe bursă de la E.ON, deşi în anii anteriori a achiziţionat de la alte societăţi, care au oferit preţuri mai mici. Totuşi, anul acesta, E.On a oferit preţul cel mai mic de pe bursă, semn că bătălia pentru piaţa energiei şi a gazului metan a devenit mai acerbă, iar asta numai în folosul consumatorilor, pentru că pot, în acest fel, să beneficieze de servicii la preţuri mai mici, concurenţiale, aşa cum se întâmplă în telefonie sau alte servicii pentru care nu se practică monopolul.
Totuşi, specialiştii vă recomandă ca, la alegerea unui nou furnizor, să citiţi cu atenţie sporită contractele. Electricitatea reprezintă o parte din valoarea facturii, restul fiind diferite tarife (transport, distribuţie), subvenţii (certificate verzi, taxa de cogenerare) şi taxe (accize, TVA, radio-TV). Cu alte cuvinte, dacă plecaţi de la E.On, tot veţi plăti taxa radio-TV – E.On fiind mandatat de Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune să colecteze această taxă. De asemenea, penele de curent nu vor dispărea dacă alegeţi un alt furnizor atât timp cât nu se fac investiţii pe reţele.
În acelaşi timp, unii furnizori de pe piaţa liberă vă oferă servicii noi, contorizare wireless (posibilitatea de a vedea de oriunde şi oricând consumul de energie electrică) sau servicii de diagnostic pe instalaţia electrică. Ca-n orice afacere, sunt plusuri şi minusuri, câştigul fiind acela că acum aveţi posibilitatea de a vă alege un alt furnizor.
De precizat că, odată clientul plecat de la E.On, care este furnizorul pe piața reglementată de stat, nu se mai poate întoarce la acesta.
Lista furnizorilor de energie electrică pe piaţa cu amănuntul în luna martie 2016 poate fi consultată la această adresă: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/operatori-economici/energie-electrica1391006213/furnizare-catre-consumatori1391006442 .
Lista furnizorilor de gaz pe piaţa liberă poate fi consultată la această adresă: http://www.anre.ro/ro/gaze-naturale/informatii-de-interes-public/furnizori-gaze-naturale .
Comentarii