Anul acesta, în județul Neamț s-au înregistrat 51 de sesizări penale împotriva hoților de lemne, dar cele mai multe nu au avut nicio finalitate. Județul nostru este pe locul II pe țară la defrișări. Noul Cod Silvic prevede sancțiuni drastice pentru hoții de lemne.
Foto: „Vom introduce în Codul Silvic faptul că pădurile sunt de siguranță națională, pentru ca dosarele penale să aibă finalitate”, a afirmat ministrul Lucia Varga, în conferința de presă susținută alături de deputatul Dorin Ursărescu și senatorul Eugen Țapu
Joi, 22 mai, la sediul Organizației PNL Neamț a avut loc o conferință de presă la care au participat Lucia Ana Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, deputatul Dorin Ursărescu, președintele PNL Neamț, și senatorul Eugen Țapu Nazare, președintele PNL Piatra Neamț.
Ministrul Lucia Ana Varga a prezentat schimbările preconizate în noul Cod Silvic, care înăsprește pedepsele pentru hoții de lemne și pentru autoritățile care închid ochii la astfel de fenomen, compensații pentru proprietarii care nu-și pot folosi pădurile, dar și impozite pentru proprietarii de păduri care nu angajează paznici.
Potrivit ministrului delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, un raport al Curții de Conturi din 2011 arată faptul că în România s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, fapt care a produs statului o pagubă de cinci miliarde de euro. Județul Neamț se află pe locul IV în țară la exploatarea lemnului, dar pe locul II la defrișare. Anul trecut, în județ s-au defrișat 685 de hectare, dar s-au împădurit doar 211. Ministrul Lucia Ana Varga s-a arătat dezamăgită de faptul că, de la începutul anului și până acum, s-au înregistrat 51 de sesizări penale, mai toate fără niciun rezultat. Prin adoptarea noului Cod Silvic se speră că fenomenul tăierilor ilegale de arbori vă scădea cu 60-70%.
„Încă din luna februarie, am constatat că există o presiune mare din partea cetățenilor și autorităților locale pentru a modifica acest act normativ. Am primit foarte multe reclamații și am trimis echipe de control. Am crezut că sunt fenomene locale, dar am constatat că sunt extinse la nivelul întregii țări, iar ceea ce este mai grav este că există o cârdășie între autorități și hoții de lemne. În luna martie, am început modificarea Codului Silvic, iar acum suntem în dezbatere publică. Principalele modificări ale Codului Sivlic sunt cele care țin de înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemne. În noul act normativ, furtul de lemne va fi pedepsit conform Codului Penal, ca orice alt furt de bunuri, indiferent de cantitatea de lemn furată”, a afirmat ministrul Lucia Ana Varga.
O altă modificare importantă se referă la interzicerea transportului pe timp de noapte a lemnului și confiscarea mijloacelor de transport. Personalul silvic va avea autorizație de practică ce va fi retrasă în cazul în care nu respectă regulile silvice. „Vom introduce în Codul Silvic faptul că pădurile sunt de siguranță națională, pentru ca dosarele penale să aibă finalitate. Defrișările ilegale sunt cauza inundațiilor și alunecărilor de teren. Trebuie să schimbăm abordarea, nu trebuie să înlăturăm efectele inundațiilor, ci trebuie să înlăturăm cauzele. În Neamț, 4% din pădurile particulare din județ sunt nepăzite, deși proprietarii sunt obligați să încheie contracte de pază. Cei care nu vor încheia un astfel de contract vor plăti un impozit de neadministrare. Dacă nu-l plătesc, vor fi executați silit”, a precizat ministrul Varga.
De asemenea, se va modifica și modul de exploatare a masei lemnoase, în sensul că nu se va mai vinde „pe picior” (cel care cumpără lemnul este și cel care îl taie și îl transportă), ci direct din depozite. În plus, vor exista doar două tipuri de aviz de însoțire a mărfii: din pădure în depozit și din depozit la comerciant. O altă prevedere se referă la faptul că, din 2014, proprietari de păduri care nu pot să le folosească, pentru că sunt situate în arii protejate sau parcuri naționale, vor primi compensații.
[sam id=”3″ codes=”true”]
Comentarii