După ce, în această vară, administrația locală a făcut mai multe intervenții pentru a repara puntea de la Cotu Vameș, conducerea Primăriei vrea să ia măsuri suplimentare pentru a-i descuraja pe cei care, periodic, o distrug. Primarul Lucian Micu spune că de vină pentru stricăciunile repetate se fac cei care merg pe punte cu motocicletele sau scuterele, distrugând podeaua din lemn.
„La puntea pietonală spre Cotu Vameș, în ciuda tuturor intervențiilor pe care le facem de reparație a acelor grinzi, sunt persoane care vin dinspre Ion Creangă, dinspre comuna Horia, cu motorete, cu scutere și, prin acțiunea forței motrice, îndepărtează scândurile de pe punte. Dorim să punem fie un sistem de blocaj, cu acces doar pentru pietoni și pentru cei care dețin biciclete. Căutăm soluții pentru protejarea acestei punți și, mai departe, să refacem un proiect mai vechi de modernizare, proiect care există în Primăria municipiului Roman, dar trebuie să îl actualizăm. Am primit refuzul Ministerului Apelor de a ne asocia sau de a ne fi dat în administrare digul de pe Moldova, pentru ca să amenajăm acea faleză mult dorită la Roman, pe digul de pe Moldova, și să modernizăm puntea pietonală. Va trebui să ne orientăm, cel puțin în ceea ce privește puntea, fie să o reabilităm din fonduri proprii, fie, dacă nu, să încercăm o discuție la Consiliul Județean, pentru a o reabilita din fondurile județene”, a declarat primarul Lucian Micu.
Puntea de la Cotu Vameş a fost dată în administrarea Primăriei Roman pe 31 iulie 2013. Autorităţile de la Roman au motivat, atunci, că, odată cu amenajarea microhidrocentralei, vor reabilita şi puntea care leagă satul Cotu Vameş de oraşul Roman. În 2015, comuna Horia a vrut să ia înapoi puntea, dar până la urmă între cele două administrații s-a căzut la înțelegere ca ea să rămână Romanului, tocmai în ideea că municipalitatea are mai multe posibilități de o repara.
Comentarii
Era asa de greu de intocmit un proiect pentru reabilitarea (daca nu construirea….) cu fonduri europene, a acestei ….relicve a Evului Mediu ….?!….Era de o suta de ori mai util un pod nou…..decat construirea microhidrocentralei….!!! …Ar fi deservit muuuuuuult mai multi cetateni ….!!!…A primat SIFONAREA in locul UTILULUI….!!!
…da,un pod care sa produca curent !!!
Va rugam sa puneti doua becuri mari pe stalpi pentru ca puntea sa fie luminată noaptea. Ziua se micsoreaza si este periculos sa mergi pe punte dupa lăsarea întunericului.
Puntea e in bezna noaptea. Incepe scoala si copiii vor merge toata iarna prin intuneric pe punte. Nu sunt bani de realibilitare, dar pentru becuri poate se vor găsi.
Domnul primar isi va asuma raspunderea si daca se va produce o tragedie din cauza scandurilor lipsa si a neiluminarii puntii?
trageti doua becuri de la hidrocentrala!