Marţi, 16 decembrie, episcopul-vicar al Romanului şi Bacăului a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în scaunul vacant de arhiepiscop. PS Ioachim Băcăuanul l-a avut drept contracandidat pe PS Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Întronizarea noului arhiepiscop al Romanului şi Bacăului va avea loc duminică, 4 ianuarie 2015. Acesta va avea titulatura ÎPS Ioachim Giosanu, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) l-a ales marţi, 16 decembrie, prin vot secret, pe PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în scaunul vacant de arhiepiscop, cu 35 de voturi, din 45 de voturi valid exprimate. Ședinţa Sfântului Sinod pentru alegerea noului arhiepiscop al Romanului şi Bacăului s-a desfăşurat sub preşedinţia ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Sinodul mitropolitan al Moldovei şi Bucovinei, în consultare cu Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, i-au desemnat sâmbătă, 13 decembrie, prin vot secret, drept candidaţi, pe PS Ioachim Băcăuanul şi PS Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Întronizarea noului arhiepiscop al Romanului şi Bacăului va avea loc duminică, 4 ianuarie 2015, în Catedrala Arhiepiscopală din Roman.
Noul arhiepiscop ales cu 35 de voturi din 45 de voturi exprimate
PS Ioachim Băcăuanul a fost propus de către regretatul ÎPS Eftimie şi ales, în 1998, de ierarhii Sfântului Sinod al BOR, ca arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, cu titulatura „Băcăuanul”, iar la 1 mai 2000 a fost hirotonit în treapta de arhiereu.
PS Ioachim Băcăuanul a fost ridicat la rang de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Băcăului în 2009, când Episcopia Romanului a fost ridicată la rang de arhiepiscopie, cu titulatura de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Vârsta şi problemele de sănătate ale ÎPS Eftimie au făcut ca activitatea Eparhiei Romanului şi Bacăului să fie coordonată direct de episcopul-vicar.
ÎPS Eftimie a murit pe 4 noiembrie, cu cinci zile înainte de a împlini 100 de ani. Potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea BOR, ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a fost locţiitorul ÎPS Eftimie Luca, până la alegerea unui nou arhiepiscop. Alegerea noului arhiepiscop a avut loc după împlinirea a 40 de zile de la moartea ÎPS Eftimie Luca.
Sinodul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a fost cel care a ales lista ierarhilor eligibili. Pentru aceasta, Sinodul mitropolitan s-a consultat, într-o şedinţă specială, care a avut loc la sediul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, cu membrii clerici şi mireni ai Adunării Eparhiale a eparhiei vacante.
Lista întocmită de Sinodul mitropolitan a fost înaintată Sfântului Sinod. Cei doi candidaţi care şi-au depus candidaturile au fost PS Ioachim Băcăuanul şi pe PS Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Arhiepiscop a adevenit candidatul care a obţinut voturile a jumătate plus unu din totalul membrilor prezenţi, respectiv PS Ioachim Băcăuanul, cu 35 de voturi, din 45 de voturi valid exprimate.
Noul arhiepiscop va avea titulatura ÎPS Ioachim Giosanu, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Numele de Ioachim l-a primit la Mănăstirea Bistriţa, în 1980, când a fost tuns în monahism.
Funcţia de episcop-vicar va dispărea din organigrama Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, fiind instituită numai la cererea arhiepiscopului. Regretatul arhiepiscop Eftimie Luca a numit un episcop-vicar, în persoana PS Ioachim Băcăuanul, atunci când ierarhul s-a aflat în incapacitate de a se ocupa de activităţile din Arhiepiscopie.
Cei 14 ani de slujire au însemnat pentru PS Ioachim Băcăuanul o mare responsabilitate, având exemplul celor 75 de vrednici ierarhi care au coordonat activitatea acestei eparhii în cei 600 de ani de existenţă şi atestare documentară: zidiri de noi lăcaşuri de cult, reabilitarea unor biserici, precum şi revigorarea unor activităţi social-filantropice, misionare, cultural-pastorale şi administrative.
Providenţa divină a rânduit ca ÎPS Ioachim Giosanu, cu o pregătire teologică solidă, pregătit întotdeauna să se angajeze în activităţi deosebite, să ocupe şi funcţia de secretar personal al PF Daniel, Patriarhul României, fiind de mare ajutor în misiunea Bisericii. PS Ioachim Băcăuanul a devenit primul arhiepiscop ales al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, de la ridicarea eparhiei de la rangul de episcopie la cel de arhiepiscopiei, în anul 2009.
Comentarii