Romaşcanii care locuiesc în cartierul Nicolae Bălcescu vor avea acces la servicii de canalizare, pentru prima dată. Noua reţea a fost realizată cu bani europeni, în cadrul unui proiect care, la nivelul întregului judeţ, depăşeşte 100 de milioane de euro. Accesul la reţeaua de canalizare nu va fi posibil, însă, pentru toată lumea, după cum recunosc chiar reprezentanţii companiei judeţene ApaServ, cea care implementează acest proiect în judeţ.
O problemă este pe strada Cornului. „Când au început lucrarea constructorii, le-am spus că este o ţeavă de gaz la intersecţia cu strada Narciselor şi să ţină cont de acest aspect. Nu s-a ţinut cont, iar noi am sunat şi la compania ApaServ, la Piatra Neamţ, pentru a le spune despre particularitatea din zonă. Ni s-a explicat că de constructor depinde totul. Lucrarea a continuat cum a vrut constructorul, ţeava de canalizare a fost montată peste cea de gaz, iar când s-au pregătit pentru recepţie, au trimis oameni cu găleţi şi mături să scoată apa din cămin”, a spus un localnic.
Fiul său, care are casă alături de cea a tatălui, a reclamat aceeaşi problemă. „Eu am vrut să mă racordez, dar nivelul racordului este cu 20 de centimetri mai jos decât cel al conductei de canalizare. Ni s-a spus că, dacă vrem să ne racordăm, să ne cumpărăm pompe, pentru că ei respectă un proiect”, a zis Dan Brăescu.
Oamenii susţin că pe strada Cornului sunt mai multe adrese la care racordarea nu va fi posibilă, dar că probleme similare ar fi şi pe alte străzi din cartier, incluse în acelaşi proiect.
În schimb, conducerea ApaServ susţine că probleme sunt doar la două case. „Conducta de canalizare nu putea fi amplasată mai jos, fiindcă noi ne-am înţepat într-o lucrare a primăriei. Nu se poate modifica un proiect doar pentru una sau două case. Ei au casele mai jos decât restul şi nu vor putea să se racordeze la canalizare sau, pentru a se racorda, vor avea nevoie de o minipompă. O altă variantă ar fi să folosească, în continuare, fosa. În cazul lor, vidanjarea ar fi posibilă, dat fiind faptul că este o situaţie excepţională”, a precizat Cătălin Dughir, managerul general al companiei ApaServ.
Acesta a adăugat că, zilele trecute, canalizarea din zonă a fost înfundată din cauza murăturilor aruncate de oameni, şi nu din alte motive.
Comentarii