Părinţii care au optat pentru această variantă trebuie să scoată din buzunar între 19 şi 20 de lei pe zi de copil.
Programul „after school” („şcoală după şcoală”) este cea mai bună soluţie pentru părinţii care stau la serviciu de dimineaţa până seara. Prin acest program, copiii iau o masă caldă, sunt supravegheaţi şi îndrumaţi să-şi facă temele şi desfăşoară diverse activităţi recreative.
Avantajele programului „şcoală după şcoală”
Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, de exemplu, organizează şi în acest an program de tip after school. Pentru acest program de după şcoală, părinţii plătesc 20 lei pe zi pentru copil. „Programul se bucură de succes. În fiecare an avem solicitări din partea părinţilor. Pe lângă efectuarea temelor, copiii participă la activităţi extraşcolare, cum ar fi teatru, dansuri, atelier de creaţie, cerc de informatică, limba germană”, a explicat Anişoara Cojocaru, învăţătoarea clasei a IV-a de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”.
Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Roman este prima unitate de învăţământ din oraş care a adoptat programul „after school”. Iniţiatoarea acestui proiect a fost învăţătoarea Doina Ţarălungă. Costul acestui program este cuprins între 19 şi 20 de lei pe zi de copil. „Copiii care frecventează acest program desfăşoară o multitudine de activităţi opţionale, de la lumea cunoaşterii şi informatică până la muzică, dans şi limba engleză. Este un program care vine în sprijinul părinţilor care stau foarte mult la serviciu. Şi părinţii copiilor plecaţi în străinătate au de câştigat, deoarece bunicii nu mai au răbdare să-i ajute pe copii la lecţii”, a explicat Doina Ţarălungă, învăţătoarea clasei a III-a de la Şcoala „Alexandru Ioan Cuza” din Roman.
Pentru programul de după şcoală de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, părinţii plătesc 19 lei pe zi pentru copil. „În programul after school sunt elevi începând cu clasa pregătitoare. Pentru moment, avem solicitări la gimnaziu doar pentru clasa a VI-a. După întâlnirile cu părinţii, vom avea o situaţie finală”, explică profesoara Maria Rusu, directorul Şcolii „Mihai Eminescu”. Elevii înscrişi în acest program încep activităţile după terminarea cursurilor şi le finalizează la ora 17.00. Masa este asigurată de cantina Grădiniţei cu program prelungit nr. 1 din Roman. În cadrul programului, elevii desfăşoară diverse activităţi educative şi recreative.
After school pentru elevii care provin din familii sărace sau cu CES
Program after school are şi Şcoala Gimnazială „Calistrat Hogaş” din Roman, dar pentru elevii care provin din familii cu posibilităţi reduse. De acest program beneficiază gratuit 25 de copii din învăţământul gimnazial. Programul este susţinut de Fundaţia „Episcop Melchisedec”, din cadrul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Elevii îşi desfăşoară activitatea după programul şcolar. Acestora li se oferă zilnic o masă caldă la prânz şi îşi pregătesc lecţiile sub supravegherea şi cu sprijinul direct al personalului specializat din cadrul şcolii. Activităţile recreative se desfăşoară cu ajutorul voluntarilor.
Şcoala Gimnazială „Vasile Alecsandri” din Roman continuă programul after school din cadrul proiectului „Diferiţi, dar egali”. „Este al treilea an de derulare a acestui proiect, care constă în integrarea copiilor cu CES (cerinţe educative speciale – n.r.) – copii cu handicap intelectual şi locomotor. În cadrul acestui proiect am inclus şi copiii cu risc de abandon şcolar. Încercăm şi anul acesta să continuăm acest program, oferind copiilor o masă caldă”, a precizat profesoara Maria Campău, directorul Şcolii „Vasile Alecsandri”.
Comentarii