HomeEducatie

Profesorii merg la psiholog doar pe banii școlii

Evaluarea psihologică a profesorilor și învățătorilor nu este obligatorie prin lege. Sindicatele cer ca angajatorii să achite cheltuielile legate de această evaluare.

 

Chiar dacă nu sînt obligați prin lege să efectueze controlul psihologic la începutul fiecărui an școlar, profesorii sînt sfătuiți să treacă pe la cabinetul psihologului înainte de a veni la școală. Însă nu pe banii lor. Hotărîrea de guvern aflată în vigoare, care face referire la evaluarea psihologică, este ambiguă și lasă această verificare psihologică la recomandarea medicului de medicina muncii. Pe de altă parte, acesta, la verificarea de rutină, nu poate constata dacă este sau nu cazul să trimită profesorul la un consult de specialitate. Nefiind obligați să facă acest consult, mulți profesori refuză să mai treacă pe la psiholog, cu atît mai mult atunci cînd trebuie să plătească din propriul buzunar evaluarea. „Noi nu sîntem împotriva acestei evaluări, solicităm doar ca angajatorii să găsească metodele prin care să suporte, din fonduri proprii sau din bugetul de cheltuieli alocat de consiliul local, și această cheltuială„, a spus președintele Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățămînt și Cercetare Neamț, Gabriel Ploscă.

Recomandarea mea este ca toți colegii să treacă pe la cabinetul psihologic pentru această testare. În ceea ce privește plata acestui examen, fiecare unitate de învățămînt trebuie să găsească modalitatea de a putea achita aceste taxe pentru toți angajații„, a spus inspectorul școlar general Viorel Stan.

De cealaltă parte, dascălii susțin că testările psihologice la care au participat nu sînt nici pe departe serioase. „Am făcut testarea psihologică anul trecut, pe fugă, pe un colț de birou, într-o pauză, la fel ca și cei mai mulți dintre colegii mei. Oricum, întrebările nu mi se par relevante și nu cred că s-a întîmplat vreodată ca un coleg să fie declarat inapt pentru lucrul la catedră„, a spus un profesor romașcan.

Comentarii

WORDPRESS: 0