HomeActualitateRoman

Primarul Romanului este supărat foc pe ApaServ

Cele două proiecte sunt CL4 – „Extinderea reţelelor de canalizare în Roman şi Săbăoani” – şi CL6 – „Extinderea şi modernizarea staţiei de epurare ape uzate Roman”. CL4 a fost implementat în proporţie de 21,71%, iar din CL6 s-a materializat doar 13%. Primarul Romanului cere o analiză urgentă a situației. Dacă Proiectul major nu se termină în decembrie 2015, finanţarea nerambursabilă se pierde, iar continuarea proiectului se va face din banii nemţenilor.

Reprezentanţii companiei judeţene ApaServ şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă, au fost invitaţi, marţi, 3 iunie, la o întâlnire la Primăria Roman. Invitaţia a fost lansată de Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, care este nemulţumit de ritmul lucrărilor din cadrul Proiectului Major „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Neamţ”.

Proiectul trebuie să fie gata până în decembrie 2015, inclusiv perioada de notificare a defecţiunilor, însă progresul fizic este, la nivelul judeţului, de 25,06% şi sub această medie în municipiul Roman.

„Lucrările nu se vor termina la timp, iar eu am tras mai multe semnale de alarmă, atât la ApaServ, la Consiliul Judeţean şi la monitorizare (n.red. – autoritatea de management care analizează derularea proiectelor cu finanţare europeană). De asemenea, am avut o discuţie luni dimineaţă în şedinţa operativă şi am luat decizia să convoc o şedinţă cu reprezentanţii ApaServ, cu constructorii, cu preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ. A rămas şeful de zonă să discute la Piatra Neamţ despre această invitaţie, să analizăm foarte clar lucrurile şi să luăm cunoştinţă despre ora de desfăşurare a şedinţei. Ritmul nu este unul bun, eu de fiecare dată am spus asta, dar, din păcate, nu eu sunt cel care monitorizează şi coordonează această lucrare. Însă, în calitate de beneficiar, nu-mi este indiferent ceea ce întâmplă”, a afirmat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

Primarul municipiului Roman a explicat că, la una din cele două lucrări din cadrul proiectului, lucrările se derulează cu o anumită constanţă, dar că, în cel de-al doilea caz, întârzierile sunt foarte mari, iar motivul ar fi acela că şeful de şantier este internat într-un spital din  Târgu Mureş. „Nimeni nu ia decizii în absenţa lui. Nu se poate, dacă pleacă cineva, să nu se mai mişte lucrurile. Eu, dacă am o problemă şi plec din Primărie, se închide Primăria şi nu mai funcţionează? Nu se poate. Nu se iau deciziile majore, nu se iau anumite hotărâri în absenţa şefului, dar lucrurile curente funcţionează. Iar aceste lucrări ar trebui să fie curente, pentru că ele sunt licitate, sunt aprobate, firmele au dorit să câştige, au dorit să facă aceste lucrări. Nimeni nu-i opreşte să le facă. Nu găsesc justificări”, a adăugat primarul Leoreanu.

Cele două proiecte care se implementează în zona Roman sunt CL4 – „Extinderea reţelelor de canalizare în Roman şi Săbăoani” – şi CL6 – „Extinderea şi modernizarea staţiei de epurare ape uzate Roman”.  CL4 a fost implementat în proporţie de 21,71%, iar din CL6 s-a materializat doar 13%.

În cazul în care Proiectul major nu se termină la timp, în decembrie 2015, finanţarea nerambursabilă pentru etapele nefinalizate se pierde, iar continuarea proiectului se va putea face din bugetul propriu al ApaServ, adică al nemţenilor.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • wiorel 10 ani ago

    Suparat doar de fatada !

  • intrebarea este de ce exploatarea surselor si retelelor de distributie a apei trebuie sa fie subordonata unei companii din Piatra-Neamt?
    raspuns :ca sa joace aia fondurile si preturile cum vor ei !