Primarul Achiriloaei și viceprimarul Samson, plătiți să-și dea cu stângu-n dreptul

HomePoliticaEditorial

Primarul Achiriloaei și viceprimarul Samson, plătiți să-și dea cu stângu-n dreptul

Au trecut aproape trei ani de când Romanul este condus de primarul Leonard Achiriloaei și viceprimarul Radu Samson. Așa-zisa alianță dintre cei doi aproape a funcționat cam un an, iar după – nu au făcut (tot) nimic, nici împreună și nici separat. Viceprimarul Radu Samson s-a „luptat” pentru trei proiecte mari și late, toate un fiasco, dar pentru acestea a negociat tare cu primarul Achiriloaei. Și i-a mers o perioadă. Acum, e tras pe linie moartă, i s-a pasat „pisica” ApaServ și, de fapt, câștigă peste 10.000 de lei lunar, fără a putea justifica concret munca. Nu că l-ar întreba cineva de sănătate. Primarul Achiriloaei abia a mișcat ceva pentru oraș. Anul acesta, în sfârșit, a pornit reabilitarea, pe dinafară, a Policlinicii. Proiectele europene lăsate semnate dinaintea sa riscă să fie pierdute, pentru că doar o minune poate să se întâmple ca ele să se termine în cinci luni, cât a mai rămas până la încheierea finanțării.

Și, colac peste pupăză, au făcut cum n-au făcut și au lăsat Romanul și fără bâlci, și fără Zilele Diasporei. Municipiul Roman este, cel mai probabil, singurul din țară care, la final de an, rămâne cu excedent, cu bani necheltuiți, și nu vorbim de câteva sute de mii de lei, ci de milioane de euro. Pentru că cei care ne conduc, decât să facă, mai bine nu fac. Și – pentru că nu fac nici bine, nici rău – sunt răsplătiți, lunar, cu peste 10.000 de lei. Vorba aceea, nu e prost ăla care cere, e prost ăla care dă.

Cum s-a (au) îngropat bâlciul de la Roman

Zeci de ani s-a ținut bâlciul la Roman, însă începând de anul acesta nu mai este. Nici în ultimii trei ani nu s-a mai ținut, dar doar din cauza pandemiei. Acum, primarul Leonard Achiriloaei a stabilit că nu se mai face. Nu a motivat decizia, deși gurile rele spun că poziția locuinței sale în apropierea bâlciului a contat la luarea deciziei. Nici nu mai contează motivele. Însuși edilul a spus că bâlciul va fi înlocuit de Zilele Diasporei, un eveniment, și el oarecum tradițional, de pe vremea când primar era actualul deputat Laurențiu Leoreanu. Dar, pentru că alianța PNL și USR nu mai funcționează de mult în Consiliul Local – deoarece Samson nu mai are ce să negocieze cu Achiriloaei, acestuia din urmă ne(mai)păsându-i oricum de nimic -, proiectul prin care și administrația era co-partener la organizarea Zilelor Diasporei a picat la vot. Proiectul a picat o dată și a picat și a doua oară, semn că edilul nu a putut sau nu a (mai) vrut să le dea celor de la PSD sau USR ceva în schimb pentru a-l aproba.

Sau poate a mizat că firma parteneră care se ocupa de cea mai mare parte a organizării o să facă în continuare evenimentul. Dar, ce să vezi. Ghinion. Nici firma nu a mai vrut: „Anunț important! Din motive independente de noi, evenimentul care urma să aibă loc weekendul viitor la Roman a fost anulat. Ne întâlnim însă cu voi între 4 și 6 august la Comănești”, este anunțul făcut pe pagina oficială a Festivalului Tradițional al Meșteșugarilor.

Deci nici bâlci, nici concerte, nici iujuri, nici mici cu muștar. Nu e un capăt de țară. Ce intrigă este faptul că, după atâția ani de administrație, cei doi lideri ai romașcanilor nu au înțeles că nu contează doar ce vor ei și cei apropiați, ci că în oraș mai sunt și alți oameni, care au niște așteptări.

Și, pentru că totul este mai mult o gargară și caterincă, în mediul online a apărut o petiție (https://petition.qomon.org/nu-desfiintati-balciul-traditional-de-la-roman/?fbclid=IwAR21qHIxGarULndcmASrGJX7bB7fdQuC6EYWXYkWnaeRFuM4dvtOGe3P1yc), prin care se cere romașcanilor să „semneze” pentru ca bâlciul să aibă loc la Roman. Petiția este inițiată de USR Roman și promovată de viceprimarul Radu Samson pe pagina sa de Facebook.

Putem înțelege nepăsarea. E normal să nu-ți pese când iei atâția bani de la stat fără a face nimic. Nu interesează pe nimeni că se pierde nu știu ce tradiție. Nu îi pasă nimănui că dădea Primăria 50.000 de lei pentru Zilele Diasporei. Oricum rămâne la final de an cu bani necheltuiți. Îngrijorător este că, după măcar trei ani de administrație, nici unul, nici altul nu a înțeles că aceste evenimente (pe lângă faptul că ele sunt o distracție pentru mulți, pentru cei care nu-și permit să ajungă la Disneyland sau la Untold) atrag bani în oraș, atrag bani la buget. Bâlciul din Bazar aducea Direcției Piețelor anual cel puțin 110.000 de lei. Mai câștigau și micii comercianți, și cei cu terasele.

Da, Zilele Diasporei este o „tradiție” inventată pentru a mai crește imaginea edilului. Așa cum Zilele Romanului au fost fixate în luna iunie, deși atestarea documentară se sărbătorește în martie. Zilele Romanului se țin în iunie pentru că atunci aveau loc alegerile locale. La anul, mergem la vot în luna septembrie. Probabil că bâlciul și Zilele Diasporei nu se vor mai ține, dar vom avea un Festival al toamnei nemaipomenit. Apă tot nu vom avea, dar punem pariu că se va lucra pe strada Smirodava, de mult promisă la reabilitare, dar să nu ne grăbim, că nu au intrat zilele-n sac. „Las-că merge și-așa! Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim!”

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • Ion 2 ani ago

    Foarte bine ca nu se mai organizeaza mizeria aia de tiganeala, oricum 80% din cei ce participau erau tigani si melteni. Sa nu mai spunem de mizeria care ramanea in urma lor. O decizie de nota 10, incetati cu painea si circul, felicitari primariei pentru decizie.

    • David Z 1 an ago

      +Ion nu sunt absolut deloc de acord cu părerea ta, în primul rând dacă nu îți place bâlciul, Nu te du! În al doilea rând mizeria se poate curăța! Nu te-ai gândit? Doar Bâlciul nu este o daună la oraș, nu există nici-un circ în bâlci, această tradiție este și pentru copii și le furați bucuria dacă o să dispară acest lucru, eu cred că decizia primăriei a fost influențată de oameni ca tine. Sper să se regleze lucrurile

  • David Z 1 an ago

    Deciza nu este ok, înțelegem cât de greu va-ți luptat ca să aduceți bâlciul. Sincer nu s-a meritat să faceți acest scandal, spațiu se găsește dacă este bună voință, bâlciul este foarte apreciat de copii și de mine. Cum alte orașe inclusiv și Ialomița pot organiza așa ceva, de ce nu și Roman? Un oraș mai bun decât Ialomița?! De ce sa nu se mai păstreze tradiția? Se poate reduce zgomotul daca asta vor locuitori, o solutie se poate găsi cand se ajunge la un acord.
    Multumesc! Sper să se ia o decizie care sa mulțumească pe toată lumea.