HomeActualitateRural

Primarii satelor au dat startul în colectarea impozitelor

Cele mai multe dintre administraţiile publice locale au majorat cu 16% taxele şi impozitele locale încă de anul trecut, conform unei hotărâri a Guvernului.

Autorităţile locale din zona rurală a Romanului au dat startul colectării taxelor şi impozitelor. Ca şi în oraş, cei mai conştiincioşi sunt pensionarii, care vor să beneficieze de reducerea de 10% valabilă până la sfârşitul lunii martie. Cele mai multe dintre administraţiile publice locale au majorat cu 16% taxele şi impozitele locale încă de anul trecut, conform unei hotărâri a Guvernului privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei. Această creştere a devenit obligatorie din acest an şi nu este una semnificativă, spun edilii comunelor.

„În comuna noastră, nivelul de colectare a taxelor şi impozitelor pe anul 2013 a fost de 95%. Majorarea cu 16% nu a fost de natură să afecteze bugetul localnicilor, care plătesc, de exemplu, un impozit de 50 de lei pentru imobilul proprietate personală. În plus, localnicii deţin suprafeţe mici de teren, de până la trei hectare. Cei mai mulţi dintre localnici au terenul dat în arendă, iar societatea agricolă care le lucrează pământul este cea care le achită şi impozitul”, a precizat Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea. Acesta spune că procentul de 5% care reprezintă impozitele şi taxele nerecuperate nu sunt pierdute. „Statul nu este perdant în lupta cu taxele şi impozitele. Se ştie că proprietarii de imobile, de exemplu, nu pot face tranzacţii imobiliare până ce nu-şi achită impozitul datorat, la care se aplică şi penalităţi”, a explicat primarul comunei Boghicea.

Și în comuna Dulceşti, autorităţile locale au majorat taxele şi impozitele încă de anul trecut. „Nivelul de colectare a taxelor şi impozitelor este de 70%. Le trimitem somaţii, dar nu avem ce le lua pentru a recupera din sumele datorate, deoarcece mulţi sunt săraci”, a spus Mihai Michiu, primarul comunei Dulceşti.

Pentru consiliile locale, colectarea impozitelor şi taxelor locale înseamnă fonduri la bugetul propriu, dar reprezintă şi un alt avantaj. „Cu cât procentul de colectare a taxelor şi impozitelor este mai mare, cu atât cuantumul pentru echilibrarea bugetelor pe care îl primim va fi mai bun”, spune primarul Mihai.

Comentarii

WORDPRESS: 0