Premianta concursului „Dor de poezie”, inițiat de Colegiul Tehnic „Petru Poni”, s-a jucat, în copilărie, în curtea casei poetului Adrian Păunescu. Aura Gârlovanu (foto) este originară din Republica Moldova și a venit să studieze în România pentru a fi „mai aproape de Europa”.
Aura Gârlovanu, premianta ediției a XI-a a Concursului „Dor de poezie” s-a născut în același sat cu poetul Adrian Păunescu, la Copăceni, în județul Bălți din Republica Moldova. Copilă fiind, s-a jucat de multe ori în curtea părăsită a casei poetului, a alergat pe prispa casei, fără să știe că acolo s-a născut poetul ale cărui versuri le va citi pe nerăsuflate ca adolescentă. Și, mai ales, nicio clipă nu i-a trecut prin minte că va scrie vreodată poezii și că acestea îi vor aduce un premiu în țara în care a trăit și a fost celebru poetul Adrian Păunescu.
Aura Gârlovanu, cea care a impresionat juriul, la ediția din acest an a concursului „Dor de poezie”, cu poezia „Ipoteză”, este din Republica Moldova. După ce a terminat gimnaziul la școala din satul natal, Copăceni, a ales să urmeze liceul în România. „Mi-am dorit să vin în România pentru că am vrut să am alte posibilități de dezvoltare în viitor, să am mai multe opțiuni, să fiu mai aproape de Europa. A studia în România este echivalent cu a avea mai multe uși deschise în viață”, spune Aura.
A ales Romanul pentru că aici a găsit profilul pe care l-a dorit, economic, și pentru a fi mai aproape de băiatul de care era, atunci, îndrăgostită „până după urechi”, deasemenea elev la un liceu din Neamț. Și tot la Roman a început să scrie și versuri. Prima poezie a scris-o într-o oră în care a chiulit cu colegii de la cursuri. „Dintotdeauna mi-a plăcut să citesc, atât proză, cât și versuri. Am încercat să scriu întâi versuri cu rimă și nu am fost mulțumită. Poeziile mele mi se păreau copilărești, mi se părea că sunt limitată în exprimare de obligația de a scrie în rime. Versul alb mi-a dat posibilitatea de a mă exprima mai bine”, a spus Aura Gârlovanu.
Deși a mai scris, până acum, în revista liceului, premiul „Dor de poezie” este primul premiu important obținut de ea. „Am fost foarte emoționată și fericită să văd că oameni importanți, profesori care au citit foarte multe poezii și care cunosc multă literatură, au fost impresionați de versurile mele și au vorbit atât de frumos despre creația mea”, a spus Aura. Chiar dacă și-a propus să urmeze, în continuare, cursurile unei facultăți din domeniul economic, tot în România, poezia va rămâne mereu o pasiune pentru Aura. „Simt că scrisul mă ajută să mă definesc și să mă cunosc mai bine”, spune Aura.
„Aura este un copil care citește mult și care dă dovadă de o sensibilitate deosebită. Mi-am propus să o ajut pentru ca, în anii în care va mai fi eleva noastră, să scoată prima sa plachetă de versuri”, a spus profesoara Gabriela Nistor, de la Colegiul Tehnic „Danubiana”, unde învață Aura Gârlovanu.
[sam id=”3″ codes=”true”]
Comentarii