Pregătiri pentru cea de-a 165-a ediție a bâlciului anual de la Roman

HomeSocial

Pregătiri pentru cea de-a 165-a ediție a bâlciului anual de la Roman

 

 

Bâlciul anual organizat în municipiul Roman se va desfășura și în acest an în perioada 28 iulie – 6 august, în aceeași perioadă ca în anii anteriori, conform unui proiect de hotărâre ce urmează a fi supus aprobării consilierilor locali în ședința de miercuri, 30 mai.

Conform expunerii de motive la proeictul de hotărâre ce va fi dezbătut joi de consilierii locali, și în acest an se propune se propune organizarea Bâlciului numai în interiorul bazarului, iar pe teren proprietate doar pe bază de Aviz de amplasare. În Bazarul municipal din strada Renaşterii se vor desfășura următoarele activităţi: parcuri de distracţii, terase de alimentaţie publică şi comercializarea de mărfuri alimentare și nealimentare, haine din piele, blană, căciuli. De asemenea, pe strada Renaşterii se vor desfăşura activităţi de alimentaţie publică și comercializare de mărfuri alimentare și nealimentare pe teren proprietate privată, dar numai cu aviz de amplasare eliberat de Serviciul Autorizări, Comercial, Transport din cadrul Primăriei Roman.

Pe strada Colectorului, vizavi de parcare Bazar, se vor comercializa mărfuri alimentare şi nealimentare fără acordul proprietarului. Toate spațiile vor fi închiriate prin licitație publică de către Direcția Administrare Piețe și Iluminat Public, către agenți economici. Veniturile obținute din închirierile spațiilor scoase la licitație publică vor fi încasate de către Direcția Administrare Piețe și Iluminat Public. Programul de funcţionare va fi cuprins între orele 10.00 – 23.00.

„« Ne aflăm la 165 de ani de la începutul istoriei romaşcane a acestui important eveniment anual, în care Melidon îşi punea, la vremea respectivă, atâtea speranţe. De la acel «încă prea tânăr» iarmaroc de atunci, până la bâlciul din zilele noastre, lucrurile s-au schimbat sensibil, în multe privinţe. S-a schimbat de câteva ori locul desfăşurării evenimentului: de la cel din apropierea «drumului mare» al Moldovei, al căii ferate şi al gării, situat între parcul de astăzi şi stadionul vechi, la cel de «obor», unde se află acum Fabrica Smirodava şi un supermarket, la cel de pe locul stadionului Moldova şi, în sfârşit, la cel din momentul de faţă», așa cum ne explică prof. dr. Doru Mihăescu. Comerțul înflorea spectaculos cu prilejul iarmarocului tradițional, care se deschidea în fiecare an cu două săptămâni înainte de 6 august și care avea amploarea maximă în ziua «Schimbării la Față». Prin amploare și număr de participanți, iarmarocul de la Roman era întrecut doar de cel de la Fălticeni, despre care însuși Creangă scrisese, în veacul trecut, că este ce este. Iarmarocul sau bâlciul anual, prilejuia nu numai activități comerciale, ci și un prilej de distracție publică, un autentic «carnaval» cu fel de fel de atracții pentru populația orașului și a satelor din împrejurimi”, se mai arată în expunerea de motive a proiectul de hotărâre privind aprobarea organizării şi desfăşurării „Bâlciului anual – Roman 2018”.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0