Miercuri, 7 septembrie, consilierii locali romașcani au aprobat, în cadrul unei ședințe extraordinare de îndată, un proiect de hotărâre privind inițierea procedurii de renegociere a contractului de privind serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare încheiat cu compania judeţeană Apa Serv, un contract semnat de Roman în 2009 și care niciodată nu a fost modificat. În aceeași ședință, a fost aprobată și componența comisiei care va renegocia clauzele contractuale cu Apa Serv, formată din primar, trei consilieri locali și patru reprezentanți ai aparatului de specialitate al primarului.
Primarul Leonard Achiriloaei a explicat, la interpelarea consilierul IPM Bogdan Roman, faptul că, mai întâi, propunerile trebuie să fie aprobate în ADI Aqua Neamț, iar mai apoi să fie preluate de ApaServ. Ceea ce nu a spus edilul este faptul că din ADI Aqua Neamț fac parte aproape toate localitățile din județ, deci mai toți primarii trebuie să fie de acord ca societatea ApaServ să investească în rețelele vechi din Roman. În principiu, ar însemna un tarif și mai mare la apă, în condițiile în care „viața la sate” nu depinde de rețeaua de apă ca la Roman, deci decizia e mai mult politică și nu are sorți de izbândă, realist vorbind. Contează doar că, în campanii, pot arăta cetățenilor că PNL a vrut, dar PSD și alte partide s-au opus.
Se vrea bine, nu se vrea rău
Conform referatului de aprobare al proiectului de hotărâre, demersul este necesar având în vedere că operatorul nu mai asigură de ani buni continuitatea serviciului de alimentare cu apă către utilizatori, fiind necesare restabilirea echilibrului contractual și îmbunătățirea serviciului public oferit cetățenilor. Romanul ar urma să solicite, între altele, sume mai mari alocate de Apa Serv pentru înlocuirea rețelelor din Roman.
„Vrem o reprezentare din partea CL și a aparatului tehnic al Primăriei, în parteneriat cu ADI Aqua Neamț, ca mai apoi să ne așezăm la masă și să demarăm procedurile de modificare a contractului cu compania. Vreau să facem acest lucru serios. Când am făcut o solicitare către companie de a reconfigura modul de realocare a redevenței – să fie alocată 90% în zona de investiții și restul pentru reparații -, nu a fost supusă votului și a fost trecută la diverse. Cred că dacă această decizie – măcar pe un termen de cinci ani – trebuie să se facă susținut și să nu lăsăm redevența la alegerea operatorului și el să facă doar întreținerea rețelelor”, a afirmat în cadrul ședinței primarul Leonard Achiriloaei.
Consilierul IPM Bogdan Roman i-a cerut primarului să ofere niște date estimative despre momentul în care s-ar putea negocia contractul cu ApaServ și dacă la acest moment compania a depus vreo cerere de finanțare pentru investiții. Răspunsul primarului a fost următorul: „Facem o adresă de înaintare spre ADI Aqua Neamț să accepte o întâlnire cu comisia, apoi ne întâlnim aici să facem propunerile și să le însușească ADI. Apoi, intrăm în negocieri directe cu compania. Mi-aș dori până la finele anului să avem toate propunerile cu care să negociem cu ApaServ. Pe investiții, ApaServ are o cerere de finanțare pe POIM, unde suntem prinși cu o parte de rețea de aducțiune, rezervoare și stație de preluare ape menajere, mai deloc rețelistică. Noi vrem un program care să completeze POIM. Nu știm când se va finaliza POIM. POIM este lansat în procedură de achiziție, cu clauză suspensivă, deci se poate anula procedura. Nu sunt auditor, dar semnalele sunt că ultimele rezultate ale companiei nu sunt bune, deci nu știu dacă pot susține un proiect european”. Așadar, inclusiv primarul Achiriloaei recunoaște că toată aceste negociere va avea loc doar dacă vor fi de acord și cei din ADI, altfel rămâne stabilit ca în 2009, acum 13 ani.
Joaca de-a viceprimarul și pisica
Proiectul a provocat în plen și discuții politice. Consilierul local PSD George Bălan s-a contrat cu tabăra USR-Plus pe tema activității viceprimarului Radu Samson de monitorizare a serviciului public de alimentare cu apă și canalizare, după care USR-Plus a aruncat vina pe primarii PSD și PNL ai Romanului pentru slaba calitate a acestor servicii.
Viceprimarul Radu Samson se afla în concediu în timpul ședinței. Colegii din USR au propus ca și acesta să facă parte din comisia de negociere a contractului. Primarul Achiriloaei a explicat că deja viceprimarul are atribuții de a gestiona relația cu ADI Aqua Neamț, deci e ca și cum ar fi. De fapt, a spus că va lua parte la negocieri, pentru că îi permit atribuțiile. Ce nu a spus e că de fapt doar membrii comisiei vor avea ceva de spus în cadrul discuțiilor pe tema negocierii contractului, deoarece doar ei au fost investiți prin vot de către CL specific pentru acest lucru.
Concluzia zilei: S-a luat (iar) apa și viceprimarul și-a încetat mai devreme concediul
Proiectul de hotărâre a fost aprobat de consilierii prezenți la ședință, în comisia de renegociere a contractului cu Apa Serv urmând a face parte, alături de primarul Leonard Achiriloaei, consilierii locali Bogdan Roman (IPM), Bogdan Andrieș (PNL) și George Bălan (PSD).
La aproape o oră și puțin după discuțiile din Consiliul Local, ApaServ a anunțat că se ia apa în Roman între orele 15.00 și 19.00.
La încă două ore, viceprimarul Radu Samson a mai lucrat un pic la imagine și a anunțat că vine mai devreme din concediu, ca să rezolve problemele de serviciu pe tema apei.
Comentarii