HomeSocial

Polițiștii trec pe la psiholog

Deținători de armă, polițiștii sînt testați psihologic o dată la trei ani. Mai des sînt testați pompierii și jandarmii. Civilii care au arme trebuie să se prezinte la psiholog în fiecare an.

 

 

Atacul armat din București, petrecut luni după-amiază, readuce în atenție importanța testărilor psihologice la polițiști.
La nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Neamț există un singur psiholog care realizează toate testările necesare în diverse situații. „După ce o persoană a intrat în sistem, rolul nostru este să o monitorizăm constant pe toată durata evoluției profesionale. În afara evaluărilor periodice pe care le susține fiecare polițist, noi mai facem evaluări și în momentul unei promovări, a schimbării locului de muncă, a unei reorientări profesionale sau în alte situații. Rolul nostru este eminamente asistența psihologică, mentenanța pînă și după ieșirea polițistului din sistem„, a afirmat Monica Onea.

Testarea psihologică a polițiștilor se face o dată la trei ani, dacă în acest interval de timp nu intervin schimbări în carieră. O periodicitate care este în dezavantajul polițiștilor expuși la tot felul de situații pe teren, spun specialiștii.

Cadrele militare de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț sînt testate ceva mai des. „La noi, testarea personalului se face anual, iar șoferii sînt testați de două ori pe ani„, a precizat colonel Ioan Nițică, inspectorul șef al ISU Neamț.

Și jandarmii trec pe la psiholog. Cei care lucrează operativ, adică poartă armă în fiecare zi, și șoferii sînt testați în fiecare an. În schimb, personalul neoperativ este testat o dată la trei ani.

Testele psihologice se dau, conform reglementărilor, atunci cînd subiectul este odihnit și nu este stresat. De aceea, atunci cînd se întîmplă tragedii – ca cea din iunie 2011, cînd polițistul nemțean Bogdan Apopii s-a împușcat în cap, sau ca cea de la București -, trebuie luat în considerare faptul că fiecare persoană reacționează diferit la stres și că nu există activități cu risc zero.

 

 

Profesorii și deținătorii de armă, testați psihologic în fiecare an

În afară de categoriile prezentate, și în sistemul de învățămînt este obligatorie testarea psihologică periodică. Educatorii, învățătorii și profesorii sînt testați psihologic la fiecare început de an școlar, costurile fiind suportate de către anagajator.

Și deținătorii de arme trebuie să dovedească faptul că sînt apți din punct de vedere psihologic. Camera Deputaților a adoptat, la începutul lunii decembrie, o modificare a legii referitoare la regimul armelor și munițiilor. Proiectul aprobat prevede ca vîrsta minimă pentru persoanele care doresc să-și procure arme letale să fie 25 de ani, față de 18 ani, cît era pînă acum. Proiectul de lege stipulează că persoanele care doresc arme letale trebuie să fie apte din punct de vedere psihologic și medical pentru a deține și a folosi arme și muniții. Evaluarea psihologică și medicală se va efectua periodic. Pentru persoanele cu vîrste cuprinse între 25 și 70 de ani, testarea psihologică se va face la un interval de un an, iar pentru cele de peste 70 de ani – la un interval de șase luni.

În județul Neamț există 1.245 de permise eliberate de Inspectoratul Județean de Poliție pentru arme letale și 608 permise pentru armele neletale.