Polițiștii și pompierii îi învață pe tinerii din Roman să facă selfie-uri în siguranță

HomeActualitate

Polițiștii și pompierii îi învață pe tinerii din Roman să facă selfie-uri în siguranță

Joi, 19 august, tinerii din zona Roman sunt invitați de reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Neamț și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului (ISU) Neamț, în Gara Roman, la ora 12, la o acțiune de informare și prevenire inedită, pentru conștientizarea riscurilor la care se expun atunci când fac fotografii în zone periculoase.

Selfie în siguranță! Selfie nu ia like-uri, ia vieți! Siguranța nu e un joc de noroc! Dragi tineri, polițiștii și pompierii din Neamț vă lansează o provocare inedită. Vă așteptăm alături de noi, pentru a realiza împreună un selfie memorabil, în condiții de siguranță. Când? Joi, 19 august, ora 12.00! Unde? În Gara din municipiul Roman! Cum? Șșșt, surpriză! Nu uitați să aduceți cu voi zâmbetul pentru un selfie memorabil!”, este mesajul transmis de reprezentanții IPJ Neamț și ISU Neamț.

În ultimele două săptămâni, trei tineri au fost răniți după ce s-au electrocutat în zona Gării Roman, după ce s-au urcat pe vagoane în încercarea de a face fotografii. Doi dintre aceștia se află internați în stare gravă, cu arsuri, în spitale din Iași și București. Un alt tânăr și-a pierdut viața în condiții similare, tot în zona Gării Roman, în luna martie a anului trecut.

Atenţie! Selfie-ul pe tren ucide!

Poliția Română și CFR au derulat, în ultimii ani, mai multe campanii de conștientizare asupra pericolului la care se expun cei care se urcă pe vagoanele de tren.

Atenţie! Selfie-ul pe tren ucide! Este interzis şi periculos să-ţi faci poze pe calea ferată! Tensiunea în linia de contact este de 27.000 V! Cablul sub tensiune creează un câmp electric care poate fi periculos la distanţe mici. Un om care se apropie de cablu, urcându-se pe vagon sau pe locomotivă, devine un fel de paratrăsnet. Adică, fiind neutru din punct de vedere electric, are loc o străpungere a aerului şi o descărcare electrică, formându-se astfel un arc electric. Arcul electric se formează la o distanță mai mică de 1,5 metri de linia de contact şi este FATAL! NU atinge cablurile electrice, șinele, trenurile sau orice fel de instalați electrică! Evită să traversezi prin locuri nemarcate sau nesemnalizate! Fii foarte atent când traversezi calea ferată – folosește pasarelele, pasajele și trecerile pietonale! Fii mereu atent la tren, la zgomote și vibrații! NU uita că trenul are mereu prioritate!”, se arată în campania derulată de CFR Infrastructură.

Conform reprezentanților CFR, statistica accidentelor prin electrocutare în perioada 2014 – 2019 (aprilie) arată că 25 de persoane tinere, cu vârsta mai mică de 30 de ani, au fost rănite prin electrocutare, iar șase persoane tinere, cu vârsta mai mică de 30 de ani, au decedat prin electrocutare. În același interval, 16 persoane adulte, cu vârsta mai mare de 30 de ani, au fost rănite prin electrocutare, iar nouă persoane adulte, cu vârsta mai mare de 30 de ani, au decedat prin electrocutare.