De la 1 iulie 2018 a intrat în vigoare proiectul Sistem de management integrat al deșeurilor pe zona Roman, care aduce un tarif mult mai mic pentru colectarea și depozitarea gunoiului, dar vine și cu obligația fiecăruia dintre noi de a colecta selectiv deșeurile.
Platformele de gunoi din asociații sunt dotate cu europubele, de culori diferite: galben – pentru metale și plastic, albastru – pentru hârtie și carton, verde – pentru sticlă. Persoanele care locuiesc la case vor primi, gratuit, două europubele: una pentru gunoiul menajer, cealaltă pentru deşeuri biodegradabile.
„Trebuie să ne implicăm cu toții pentru conștientizarea populației asupra colectării selective a deșeurilor. Începând cu 1 iulie a devenit operațional noul proiect privind Sistemul de management integrat al deșeurilor din zona Roman. Acest lucru vine, pe de o parte, cu un tarif mai mic pentru colectarea și depozitarea deșeurilor pentru persoanele fizice, dar, în același timp, vine și cu obligația de a colecta selectiv aceste deșeuri. Trebuie să facem cu toții eforturi pentru a informa cetățenii asupra acestui lucru și pentru a menține acest preț scăzut”, a declarat primarul Lucian Micu.
Edilul spune că a dispus ca echipele Poliției Locale să monitorizeze platformele de gunoi, tocmai pentru ca deșeurile reciclabile să nu fie furate sau să fie amestecate cu cele menajere: „Am dispus Poliției Locale intensificarea controalelor în zona platformelor gospodărești, pentru a-i descuraja pe cei care răscolesc în containere. Tot pentru a preîntâmpina acest lucru, asociațiile de proprietari au posibilitatea să-și împrejmuiască și să închidă accesul la platformele de gunoi, accesul putându-se face pe baza unor cartele, dar e un efort financiar pe care trebuie să îl facă asociațiile de proprietari. Există și posibilitatea de a anunța Poliția Locală atunci când cetățenii văd astfel de persoane care caută în containere, la numărul de telefon gratuit 0233 984”.
Romașcanii care locuiesc la bloc își vor reînnoi contractele cu Rossal prin intermediul asociațiilor de proprietari. Fiecare asociație va avea propriul grafic de ridicare a gunoiului menajer, separat de cel reciclabil, tocmai pentru ca selecția deșeurilor să fie eficientă. În ceea ce-i privește pe locuitorii de la case, deşeurile reziduale vor fi ridicate săptămânal, ziua fiind cea specificată în contractual individual încheiat cu operatorul. Pentru deşeurile biodegradabile/vegetale, ridicarea lor se va face săptămânal, în ziua lucrătoare următoare celei de colectare a deşeurilor reziduale. Tot pentru cei care locuiesc la casă, deşeurile reciclabile se vor ridica de două ori pe lună, în prima şi a treia sâmbătă.
Comentarii
Dar pentru cei care-si plimba cainii care-si fac nevoile pe diverse spatii verzi, sub ferestrele oamenilor, nimic, nimic ? Exista o lege care spune ca proprietarul de caini trebuie sa respecte anumite reguli: zgarda si botnita pentru rasele potential periculoase, o punga, manusi , o maturica si un faras pentru colectarea si indepartarea dejectiilor animalelor. Eu locuiesc pe Anton Pann, in blocul 22, situat linga complexul comercial „Violeta” ( fosta cofetarie) si vad, in fiecare dimineata, diverse persoane care-si plimba cainii doar prin scuarul din fata blocului, desi locuiesc la 2-3 blocuri distanta si au suficiente bspatii la dispozitie pentru a-si plimba patrupedele. E corect ca eu sa deschid geamul si sa suport mirosul excrementelor provenite de la niste nesimtiti care pun mai mult pret pe „digestia”cainilor decat pe respectarea legii ? In acest caz, ce face Politia Comunitara? Nu-i vede sau nu este interesata de acest comportament ? Ce ziceti D-le Primar ?
In parcul din fata Primariei si in cel deintre Casa Sindicatelor si Profi sunt amenajate toalete pentru caini !! (accesul e gratuit!) Pentru bunicii si nepotii care se joaca la statuia lui Roman-Voda nu exista un WC public nici macar cu taxa !!! PS Noi vrem egalitate macar cu….cateii !!