Prima paginăActualitate

Polița PAID nu mai este obligatorie

Dimensiune text

Proprietarii de locuințe pot alege să încheie orice tip de asigurare doresc. Polițele PAID nu mai sunt obligatorii dacă o asigurare facultativă acoperă cele trei riscuri naturale.

 

 

Proprietarii de locuințe care au încheiat o asigurare facultativă nu mai sunt obligați să încheie și o asigurare emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Săptămâna acesta, în Monitorul Oficial a fost publicat ordinul președintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) nr. 21/2012 pentru modificarea și completarea Normelor privind forma și clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.

Actul normativ emis de CSA stabilește revenirea la forma anterioară a normelor cu privire la asigurarea obligatorie pentru locuințe. Astfel, proprietarii își pot îndeplini obligațiile prevăzute de lege privind încheierea unei asigurări care să acopere riscurile de cutremur, inundații și alunecări de teren, fie printr-o asigurare emisă de PAID, fie printr-o asigurare facultativă.

Ordinul mai modifică, de la 20% la 10% din prima de asigurare, cota reprezentând comisionul la care are dreptul asiguratorul care a încheiat contractul de asigurare obligatorie a locuințelor.

Conform reglementărilor anterioare, de la 1 septembrie 2012, proprietarul unei locuințe trebuia să încheie în mod obligatoriu polița emisă de PAID pentru riscurile naturale – cutremure, inundații și alunecări de teren. Sumele asigurate prin această poliță erau de 10.000, respectiv 20.000 euro, în funcție de tipul de construcție. Pentru protecția suplimentară a locuinței, proprietarul trebuia să încheie alte asigurări facultative. Polița emisă de PAID era vândută doar de 12 asiguratori autorizați.

COMENTARII

WORDPRESS: 0