HomeReligie

Ploi aduse cu icoane făcătoare de minuni și moaște sfinte

Îngrijorați de seceta care pune stăpînire pe sate, oamenii au scos icoanele în procesiune și fac rugăciuni de aducerea ploii. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a cerut parohiilor și mănăstirilor să ofere trecătorilor adăpost pe durata zilei și un pahar cu apă.

 

Pentru multe sate aflate în vecinătatea Romanului, fiecare zi fără ploaie înseamnă o fîntînă secată și distrugerea culturilor agricole. Cum nimeni nu poate lupta cu seceta sau, măcar, atenua efectele ei, singura nădejde a localnicilor rămîne la Cel de Sus. În sate, oamenii au cerut preoților să facă rugăciuni speciale pentru aducerea ploii.

În satul Stejaru, din comuna Ion Creangă, preotul Gheorghe Smerea a început, la cererea localnicilor, seria de rugăciuni aducătoare de ploaie. „Oamenii sînt îngrijorați de această secetă prelungită, care le-a afectat culturile și pajiștile. Am ascultat doleanțele lor și, miercuri, am purces la realizarea unei procesiuni, care va continua vineri și miercurea viitoare, cînd vom face o rugăciune de mulțumire lui Dumnezeu. Această slujbă este, de fapt, o continuare a slujbelor pe care părintele de la Averești le-a făcut cu două săptămîni în urmă. Eu nu am făcut decît să continui aceste slujbe, astfel încît Dumnezeu să aducă ploaia„, a precizat preotul Gheorghe Smerea, parohul bisericii din satul Stejaru.

Procesiunea a pornit de la biserica satului pînă la pădurea spre Valea Ursului, cu icoane și fragmente din moaștele unor sfinți cinstiți în fiecare an pe 4 iunie, aflate spre închinare în lăcașul de cult. „Am pornit această procesiune cu icoane și părticele ale sfinților mucenici de la Niculițel: Zotic, Atal, Camasie și Filip, cunoscuți ca aducători de ploaie, pe care biserica noastră le are din anul 2009, atunci cînd s-a sfințit lăcașul de cult„, a spus parohul bisericii din satul Stejaru.

 

Icoana de la Trifești, în pelerinaj în județul Bacău

 

Cunoscută în toată Moldova ca aducătoare de ploaie, icoana Maicii Domnului – sau „Sfînta de la Trifești” – a fost scoasă în procesiune pe străzile satului Trifești. „Luna iulie este predilectă pentru acest tip de rugăciuni. Cum seceta s-a instalat pregnant și efectele au început să se vadă, s-au făcut și la Trifești aceste rugăciuni speciale„, a precizat preotul Dorel Eva, parohul Bisericii „Sfîntul Nicolae” din Trifești.

Fenomenul secetei care, în ultimii ani, lasă fîntînile fără apă și pîrjolește culturile oamenilor, este analizat statistic nu doar de specialiști, ci și de preotul Dorel Eva. „Seceta avea un caracter ciclic, se producea o dată la patru ani. Acum, aproape că se instalează în fiecare an, producînd efecte greu de anticipat„, parohul Bisericii „Sfîntul Nicolae” din Trifești.

După slujbele pentru aducerea ploii făcute în Trifești, icoana Maicii Domnului a fost solicitată pentru același motiv și în comuna Helegiu, din județul Bacău. Dacă ploile care vor veni vor fi curate sau vor aduce și grindină ține, spun preoții, de oameni, după cum sînt drepți sau păcătoși.

 

Ajutor pentru credincioși în vremea caniculei

 

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a recomandat preoților parohi să ofere spațiu de adăpost în biserică și apă persoanelor afectate din cauza căldurii. „În aceste zile de vreme caniculară, bisericile parohiale și mănăstirile ortodoxe din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului vin în sprijinul celor afectați de căldura excesivă. În acest sens, cu binecuvîntarea și la inițiativa Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, preoții parohi vor oferi un spațiu de adăpost în biserică și apă pietonilor care nu se mai pot deplasa din cauza căldurii. Ca și în anii anteriori, cînd ne-am mai confruntat cu astfel de situații, atît la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, cît și la bisericile din orașele eparhiei, persoanele afectate de căldură vor putea găsi, pe lîngă adăpost pe durata zilei, și un pahar cu apă„, se spune în comunicatul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Comentarii

WORDPRESS: 0