Nu mai puţin de 28 de persoane sunt cercetate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Bacău, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Pe 13 iulie, oamenii legii au efectuat un număr de 27 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Bacău, Neamţ şi Constanţa.
Afacere în familie. I-a ajutat şi mama
Pe 13 iulie, s-a dispus reţinerea, pentru o perioadă de 24 de ore, a inculpaţilor: Adrian Aconstantinesei (zis Pletosu), Adrian Ionuţ Cimpoeşu, Ana Rita Stoica, Ion Bogdan Petrescu, Bogdan Grădinaru, Mihai Octavian Dragomir, Lucian Tudorache (fost Felea, zis Chioru), Florin Andronache, Andrei Clim şi Andrei Constantin Dumitrache.
Procurorii spun că, în perioada februarie – iulie 2016, inculpatul Adrian Aconstantinesei (zis Pletosu), în scopul de a obţine beneficii materiale, a iniţiat şi constituit, împreună cu alte persoane, un grup infracţional organizat, structurat pe mai multe paliere. Astfel, în această perioadă, Pletosu a procurat/cumpărat (prin comandă de pe anumite site-uri pe internet), în repetate rânduri, produse cu efecte psihoactive, le-a deţinut într-o locuinţă închiriată din municipiul Constanta (în care locuia mama acestuia, Silvia Drăgănescu, împreună cu sora sa – Luana Aconstantinesei), le-a porţionat şi ambalat în plicuri, după care le-a transportat şi deţinut la locuinţele acestuia din municipiul Bacău.
„Ulterior, inculpatul a distribuit/vândut substanţele către diferiţi consumatori, atât direct, cât şi prin intermediul altor persoane – care aveau rolul de subdistribuitori, iar aceştia din urmă, în repetate rânduri, au distribuit/vândut, la rândul lor, produsele cu efecte psihoactive, către mai mulţi consumatori din municipiul Bacău (fiind identificaţi, până în prezent, mai mult de 100 de consumatori). Pe 13 iulie, a fost efectuată pe raza municipiului Bacău o acţiune de prindere în flagrant a inculpatului Aconstantinesei, ocazie cu care a fost găsită cantitatea de 5.900 de grame de fragmente vegetale mărunţite. În aceeaşi zi, inculpaţii Cimpoeşu Adrian Ionuţ, Stoica Ana Rita şi Cătănuţ Dan Gabriel au fost surprinşi în flagrant pe raza municipiului Constanţa având asupra lor cantitatea de 17 grame de substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive”, se arată în comunicatul DIICOT.
În arest, pentru 30 de zile. Riscă ani buni de închisoare
În total, în cadrul acţiunii au fost ridicate 5.917 grame de fragmente vegetale mărunţite, 131 de grame de substanţă susceptibilă a avea efecte psihoactive, cutii cu ţiple autosigilante, resturi de ţigarete confecţionate artizanal, 3 grindere, 4 cântare electronice, 5 laptopuri, o tabletă, 2 hard disk-uri, 2 memory stick-uri, 36 de telefoane mobile, 35 de cartele SIM, un iPod, 4 microSd-uri şi 21.000 de lei.
În cauză se efectuează cercetări faţă de un număr de 28 de persoane. Pe 14 iulie, Tribunalul Bacău a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile, adică până pe 12 august.
Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, efectuează, fără drept, operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
Comentarii