Peste o mie de metri cubi de lemn tăiat ilegal în pădurile din Neamț. Amenzi de sute de mii de lei aplicate de silvicultori

HomeActualitate

Peste o mie de metri cubi de lemn tăiat ilegal în pădurile din Neamț. Amenzi de sute de mii de lei aplicate de silvicultori

În anul 2022, volumul total de lemn tăiat ilegal din fondul forestier administrat de Direcția Silvică Neamț a fost de 1.061 de metri cubi, din care 541 de metri cubi în păduri proprietate publică a statului și 520 de metri cubi în păduri care aparțin altor proprietari, ponderea cea mai mare fiind în proprietățile private ce aparțin persoanelor fizice, respectiv 402 metri cubi, arată un raport al Direcției Silvice Neamț prezentat în ședința Consiliului Prefectural Neamț de luni, 30 octombrie. Procentul volumului justificat la nivelul Direcției Silvice Neamț este de 82%, volumul fiind justificat de personalul silvic prin infracțiuni și prevederile articolului 51 din Codul Silvic.

La nivelul trimestrului al treilea al anului 2023, volumul total tăiat ilegal este de 566 de metri cubi, din care 448 de metri cubi în păduri proprietate publică a statului și 118 de metri cubi în păduri care aparțin altor categorii.

Direcția Silvică Neamț este parte activă în protocolul denumit „Scutul pădurii”, încheiat cu IPJ Neamț, Jandarmeria Neamț, Garda de Mediu Neamț și Garda Forestieră Neamț. În anul 2022 au fost înregistrate 2.831 de acțiuni privind controlul circulației materialului lemnos, în urma cărora au fost încheiate 199 de contravenții, cu un cuantum al amenzilor de 221.000 de lei. A fost confiscat un volum de 756 de metri cubi, din care 193 de metri cubi lemn lucru, 209 de metri cubi cherestea și 354 de metri cubi lemn de foc.

În cadrul acțiunilor de control privind instalațiile de debitat și depozitele de material lemnos, a rezultat întocmirea a 24 de contravenții silvice, valoarea amenzilor aplicate fiind de 148.000 lei. A fost confiscat volumul de 213 de metri cubi, din care 55 de metri cubi lemn de lucru, 85 de metri cubi cherestea și 73 de metri cubi lemn de foc. De asemenea, a fost confiscat valoric volumul de 102 metri cubi (37 de metri cubi lemn de lucru, 16 de metri cubi cherestea, 49 de metri cubi lemn de foc).

La nivelul trimestrului 3 al anului 2023, au fost efectuate 2.468 de metri cubi acțiuni privind controlul circulației materialului lemnos, în urma cărora au fost încheiate 195 de contravenții, cu un cuantum al amenzilor de 230.400 lei. A fost confiscat un volum de 662 de metri cubi, din care 141 de metri cubi lemn lucru, 246 de metri cubi cherestea și 275 de metri cubi lemn de foc.

În ceea ce privește acțiunile privind acțiunile de control ale instalațiilor de debitat și a depozitelor de material lemnos a rezultat întocmirea a 18 contravenții silvice, valoarea amenzilor aplicate fiind de 107.000 de lei. A fost confiscat volumul de 243 de metri cubi, din care 61 de metri cubi lemn de lucru, 48 de metri cubi cherestea și 134 de metri cubi lemn de foc. De asemenea, a fost confiscat valoric volumul de 129 de metri cubi (36 de metri cubi lemn de lucru, 18 de metri cubi cherestea, 75 de metri cubi lemn de foc).

„Pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea infracţiunilor şi contravenţiilor silvice referitoare la tăieri ilegale de arbori, braconaj, păşunat abuziv şi altele, personalul silvic, în colaborare cu organele de poliţie, organizează permanent acţiuni de patrulare, pânde fixe şi controale ale circulaţiei materialului lemnos, atenţionarea prin panouri la intrarea în pădure asupra prevenirii incendiilor de pădure, interzicerii depozitării de gunoaie şi alte resturi menajere în fondul forestier şi accesul în pădure numai pe drumurile special amenajate”, arată reprezentanții Direcţiei Silvice Neamţ.

Teritoriul administrat de Direcţia Silvică Neamţ se întinde din centrul Carpaţilor Orientali până în Podişul Moldovei, de la altitudinea de 1.907 metri – vârful Ocolașul Mare, din masivul Ceahlău – la 170 metri, în lunca Siretului. Fondul forestier administrat are suprafața de 160.948 de hectare – proprietate de stat, și 46.079 de hectare – proprietate particulară. Direcția Silvică Neamț este organizată în 13 ocoale silvice, 247 de cantoane silvice, 13 fonduri de vânătoare, o păstrăvărie, o seră de plante ornamentale, o formație apicolă și o formație fluvială, mai arată raportul Direcției Silvice Neamț.

Comentarii

WORDPRESS: 0