Proprietarii de terenuri aferente drumurilor naționale pot primi bani de la stat, în cazul în care acceptă împădurirea acestora. Programul de împădurire are ca scop protejarea de zăpadă a drumurilor naționale.
Drumurile naționale vor fi protejate de zăpadă cu perdele forestiere. În județul Neamț, 18 localități vor avea astfel de perdele forestire, fiind situate pe DN15D și E85. Acestea vor fi realizate prin împădurirea unor terenuri proprietate privată, proprietarul urmînd a fi despăgubit în cazul în care este de acord cu această măsură. La nivelul județului există un comandament care are drept scop analizarea periodică a stadiului realizării programului anual de înființare a perdelelor forestiere de protecție la nivel de localitate, respectiv la nivel de județ.
„Persoanele fizice și juridice care sînt de acord și pe ale căror terenuri agricole se înființează perdelele forestiere de protecție rămîn în continuare proprietare pe terenul respectiv și pe pădurea astfel înființată și primesc anual, pînă la închiderea stării de masiv, o compensație a pierderii de venit în cuantum de zece ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior (75lei/mc) la hectar, corespunzător suprafeței efectiv ocupate de aceste perdele forestiere. Un alt avantaj este acela că deținătorii acestor terenuri nu datorează taxele și impozitele prevăzute de lege pentru pămîntul respectiv. În perioada imediat următoare, voi convoca acest comandament pentru a stabili pașii de urmat în vederea identificării proprietarilor și demarării acțiunilor de obținere a acordurilor acestora, prin semnarea unor convenții”, a declarat prefectul Mihai Archip.
Realizarea perdelelor forestiere are la bază un protocol între Prefectură, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și Ministerul Mediului și Pădurilor. În zona municipiului Roman, cinci localități vor avea perdele forestiere: Făurei, Ruginoasa, Botești, Gherăești și Săbăoani.
Comentarii