Miercuri, 6 martie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Neamț, sub coordonarea unui procuror de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț, au efectuat trei percheziții domiciliare, în municipiul Bucureşti şi judeţul Giurgiu, în cadrul unui dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi obţinere ilegală de fonduri cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, în domeniul finanţării acordate din bugetul de stat prin programul START UP NATION, informează Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ.
Conform anchetatorilor, din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, începând cu anul 2020, inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat în scopul obținerii ilegale de finanțări din fonduri publice, în conformitate cu prevederile OUG nr.10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderii mici și mijlocii.
„Începând cu luna ianuarie 2020, membrii grupării infracționale au procedat la preluarea unui număr de 23 de societăți comerciale care aveau încheiate deja acorduri de finanțare cu Agențiile pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului, atât personal, cât şi prin intermediul unor persoane apropiate care au aderat la grupul infracțional organizat, dar şi prin atragerea unor persoane cu o condiție materială precară, de pe raza județului Neamț, persoane care au fost racolate de către inculpatul S.I. și care au aderat la grupul infracţional organizat. Ulterior, prin intermediul celor 23 societăţi comerciale controlate de către liderii grupării infracţionale au fost depuse la Agențiile pentru IMM, Atragere de Investiţii și Promovarea Exportului înscrisuri care atestau date false, inexacte sau incomplete, pentru a obține fondurile alocate conform prevederilor O.U.G. nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, în acest fel fiind cauzat un prejudiciu total în sumă de 4.086.037,99 lei”, arată comunicatul Parchetului Neamț.
Investigațiile vizează 52 de persoane fizice și 45 de persoane juridice. În cauză au fost identificate bunuri mobile și/sau imobile asupra cărora s-au dispus măsuri asigurătorii efective, respectiv utilaje utilizate în industria hotelieră, achiziţionate prin programele START UP. Prejudiciul estimat în cauză este de 4.086.037,99 lei .
„Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom oferi detalii suplimentare. Precizăm că aceste activități nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, mai precizează reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț.
Comentarii