Așezată în sud-estul Europei și străbătută de cele trei ramuri ale munților Carpați, România, țara noastră are conturul unei inimi care pulsează pentru locuitorii săi, românii. Codrii seculari de pe versanții munților privesc semeț spinările, pe care se răsfață în soare livezi de pomi fructiferi și podgorii de viță de vie. Culmile acestora se pierd pe nesimțite în imensitatea câmpiilor, pe care se unduiesc lanurile aurii ale României.
Pe acest tărâm de basm trăiesc urmașii unor oameni dârji, viteji, destoinici și înțelepți care au vegheat la libertatea acestor locuri. Câteodată mă întreb: ce înseamnă cuvântul patrie? Imediat îmi răspund: patria mea e o fântână cu apă limpede pentru cel însetat, o vatră în care arde focul viu al speranțelor. Este o încăpere luminoasă, călduroasă în care un moșneag cu plete argintii deapănă firul nestins al amintirilor într-o poveste ascultată de o mulțime de nepoți.
Țara mea își sărbătorește ziua la 1 Decembrie. În această dată este Ziua Națională a României, ziua în care tot neamul simte românește. Este o zi specială, deoarece în urmă cu 101 de ani s-a îndeplinit visul de veacuri al românilor: Marea Unire. România dodoloață aduce bucurie în sufletele românilor. Frați în cuget și în simțire, în limba vorbită, cultură, tradiții, obiceiuri, sărbători, toți și-au dorit reîntregirea. Ceea ce a înfăptuit Mihai Viteazul pentru un singur an (1600-1601) a devenit iar realitate. Sacrificiul atâtor viteji, dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza în 24 Ianuarie 1859, toate aceste năzuințe au dus la îndeplinirea idealului de unire al locuitorilor tuturor provinciilor românești.
La 1 Decembrie 1918, România devenea stăpână absolută, recunoscută de celelalte state ale lumii. Statul român garanta oricărui cetățean al său dreptul de a putea vorbi limba strămoșilor. Români, vorbiți cu demnitate limba strămoșilor!
Preşcolarii şi elevii de la Liceul Tehnologic Vasile Sav – Şcoala Gimnazială “Carol I” Roman, îmbrăcaţi în costume populare, fluturând steguleţe confecţionate de ei, au recitat poezii, au cântat, au dansat şi-au unit forţele într-un glas, să ureze: “LA MULŢI ANI, IUBITĂ ŢARĂ, ROMÂNIA!” Copiii au primit diplome de românaş. Profesorul Anca Scorţescu le-a vorbit elevilor despre însemnătatea zilei de 1 Decembrie.
Consilierul educativ, profesorul învățător preşcolar Lăcrămioara Amăzăroaie a mulţumit directorilor – profesorului Alexandru Lezeu şi profesorului Alexandru Onel, elevilor de la liceu, pentru prezenţa în mijlocul copiilor şi participarea la activităţile desfăşurate cu prilejul acestei mari sărbători.
La finalul activităţilor, preşcolarii, elevii şi cadrele didactice implicate au fost felicitaţi de către conducerea liceului, precizându-se că s-au pregătit frumos pentru a marca Ziua Naţională a României
“Sunteti copii frumoşi la chip şi la port, sigur că din inima voastră cu toată dragostea pe care voi o împărtăşiţi celor din jurul vostru, transmiteţi bucuria de a fi români. Au venit şi colegii voştri de la liceu pentru a intregi această activitate. Să fiţi model pentru cei mari şi noi nu avem decât să vă arătăm toată dragostea noastră şi să vă mulţumim pentru ceea ce faceţi!
Fiți mândri de acest tărâm binecuvântat de Dumnezeu, o grădină înfloritoare sau poate chiar un lăcaș sfânt, unde trecutul se împletește armonios cu prezentul și viitorul! Fluturați cu mândrie tricolorul și strigați cu tărie: La mulți ani, România!, La mulți ani, români!”
Comentarii