Organizarea festivalului „Zilele Diasporei” la Roman, respinsă în Consiliul Local

HomePolitica

Organizarea festivalului „Zilele Diasporei” la Roman, respinsă în Consiliul Local

Marți, 11 iulie, pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de îndată a Consiliului Local Roman s-au aflat două proiecte de hotărâre referitoare la desfășurarea la Roman, luna viitoare, a festivalului „Zilele Diasporei”. Dacă proiectul de hotărâre privind încheierea acordului de colaborare dintre Primărie și doi operatori privați, pentru organizarea festivalului Zilele Diasporei, nu a trecut la vot, în schimb consilierii locali au aprobat o rectificare bugetară care includea și suma maximă de bani propusă a fi alocată de municipalitate pentru contribuția la organizarea „Zilelor Diasporei”.

Ce prevedea festivalul „Zilele Diasporei”

Conform proiectului de hotărâre inițiat de primarul Leonard Achiriloaei, „Zilele Diasporei” erau programate în weekendul 4 – 6 august, prin colaborarea dintre Primăria Municipiului Roman, Viobeti Comimpex București – societate cu care municipalitatea organizează de mulți ani manifestări similare – și Roman Value Centre. Festivalul urma a se desfășura în parcarea complexului comercial Roman Value Centre – așa cum a mai fost organizat la Roman după pandemie, în locul bâlciului anual de pe vremuri din zona bazarului sau al unor manifestări similare organizate în centrul orașului.

La festivalul „Zilele Diasporei”, între artiștii care urmau a susține concerte se numărau și Alex Velea și Theo Rose. De la bugetul orașului urma a fi alocată suma maximă de 59.500 de lei reprezentând contravaloarea prestațiilor muzicale și cheltuielile aferente pentru drepturi de autor și drepturi de difuzare, pentru o parte din artiștii care vor evolua în cadrul spectacolelor. Proiectul de hotărâre menționa că suma totală alocată de organizatori pentru Zilele Diasporei era estimată la circa 2,1 milioane de lei.

În cadrul acestui eveniment, dedicat cetățenilor din municipiul Roman și din Zona Roman, precum și celor din diaspora veniți în vacanță, vor avea loc spectacole de muzică ușoară și populară, vor participa comercianți și producători din țară, vor fi organizate terase de alimentație publică pentru desfacerea şi consumul băuturilor alcoolice şi non-alcoolice, a produselor alimentare şi nealimentare, precum și un parc de distracții”, preciza referatul de aprobare al proiectului de hotărâre dezbătut în ședința de marți.

Proiectul de hotărâre referitor la această asociere, discutat în ședința de marți, a primit aviz consultativ favorabil de la comisiile juridică și pentru buget ale Consiliului Local, dar aviz nefavorabil din partea Comisiei pentru cultură a Consiliului Local. Proiectul poate fi accesat la acest link: https://primariaroman.ro/consiliu_local/sedinta-de-indata-a-consiliului-local-roman-din-11-iulie-2023/.

Ce au declarat consilierii locali

Diaspora pe care o amintim noi reprezintă romașcani care au plecat din țară din cauza unor condiții pe care le aveau aici, și-au dorit un trai mai bun, și-au dorit apă, și-au dorit locuri de muncă mai bune și infrastructură mai bună. Până în momentul în care noi, ca administrație, nu suntem în stare să le asigurăm aceste condiții ca să îi facem să se întoarcă, trebuie să recunoaștem că această diasporă nu a plecat din țară din cauza prea puținelor festivaluri. Din acest motiv, vă rog să votați împotriva cheltuirii acestor bani din bugetul local”, a declarat în cadrul ședinței consilierul local USR Alin Buzdugan.

Grupul PSD nu consideră oportună, în acest moment, alocarea unei sume de la bugetul local pentru desfășurarea unei manifestări pe teren privat și organizată de către doi privați. Considerăm că, dacă UAT (n.r. – unitatea administrativ-teritorială) Roman dorea să facă un festival pentru diaspora, putea să îl organizeze altfel, iar această sumă de bani poate fi utilizată mult mai eficient, în altă direcție de dezvoltare a orașului”, a declarat în cadrul ședinței consilierul local PSD George Balan.

A fost o propunere venită din partea organizatorului, prin care, așa cum s-a procedat și în anii din urmă, cu o alocare din bugetul local mai redusă, se putea iniția o astfel de activitate, care era organizată cu regularitate, de zilele de 6 august, când e sărbătoarea Probajinilor și când era o zi de sărbătoare pentru municipiul Roman. De aceea, în același spirit, s-a venit cu propunerea în Consiliul Local – cu care, și anul trecut, consiliul în majoritate a fost de acord. Dacă, în acest moment, considerați că nu e oportun să aprobăm o astfel de activitate, este opțiunea dumneavoastră”, a declarat în cadrul ședinței primarul Leonard Achiriloaei.

Ce s-a votat în ședință

La vot, însă, proiectul pentru asocierea municipalității cu cei doi operatori privați pentru organizarea „Zilelor Diasporei” nu a trecut, fiind respins după ce, de la cei 17 consilieri prezenți, a întrunit doar nouă voturi „pentru” (din cele 11 necesare) și opt abțineri (din partea grupurilor USR și PSD).

Totuși, ultimul proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de îndată de marți, 11 iulie, privind aprobarea unei rectificări a bugetului local – care includea și alocarea sumei maxime de 59.500 de lei, contribuție a municipalității la organizarea festivalului „Zilele Diasporei” -, a fost aprobat în unanimitate, fără discuții, de cei 17 consilieri locali prezenți la ședință.

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0