HomeCulturalTimp liber

Orchestra „Moldova” a dus muzica populară la Paris

Orchestra a fost înfiinţată în 2001, de profesorul de vioară Viorel Vanzariuc.

În urmă cu 12 ani, Viorel Vanzariuc, cadru didactic la Școala de Arte din Roman, a propus unui grup de profesori care activau în cadrul instituţiei înfiinţarea unei orchestre. „În cadrul Școlii de Artă erau mulţi profesori care cântau muzică populară. Atunci, mi-a venit ideea de a înfiinţa prima orchestră a şcolii. Este un proiect de suflet, la care ţin foarte mult. Iniţial, orchestra a fost formată numai din romaşcani. Unii dintre aceştia au părăsit, din diverse motive, oraşul, locul lor fiind ocupat de profesorii care activează în prezent în cadrul Școlii de Artă. În orchestră avem şi persoane care nu activează în cadrul Școlii de Artă, instrumentişti şi solişti vocali care au vrut să facă parte din acest proiect”, spune Viorel Vanzariuc, directorul Școlii de Artă din Roman şi fondatorul Orchestrei „Moldova”.orchestra moldova

Primul dirijor al orchestrei – profesorul Valentin Purice – a fost adus din Republica Moldova. După ce a ieşit la pensie, locul său a fost ocupat de Ion Burlacu (ţambal).

Din orchestră mai fac parte profesorii de muzică Viorica Burlacu, Dorel Lungu şi Viorel Vanzariuc (vioară), Iulian Zamă (trompetă), profesorul de engleză Dorin Dobra (chitară), precum şi soliştii vocali Nelu Hongu, Nina Zamă, inginerul silvic Daniel Enache, Ștefan Enăşel, iar atunci când orchestra susţine un spectacol, Viorel Vanzariuc apelează la colegi din judeţele Botoşani şi Suceava. „Am susţinut concerte în tot judeţul Neamţ, la diverse manifestări muzicale sau locale, cum au fost «Vacanţele muzicale» de la Roman. Am fi putut transforma orchestra într-un proiect privat, dar acest lucru nu ne-ar fi permis să ne desfăşurăm activitatea la clasă. Cu Orchestra «Moldova» am fost şi în Franţa, în cadrul unui schimb cultural care a avut loc cu câţiva ani în urmă”, spune Viorel Vanzariuc.

orchestra2Scopul înfiinţării acestei orchestre, spune fondatorul acesteia, este dorinţa, în principal a profesorilor de muzică, de a se păstra ca instrumentişti. „Pentru un instrumentist nu este suficientă numai activitatea la şcoală. El trebuie să aibă un permanent dialog muzical, să se perfecţioneze continuu, să aibă un mediu să se desfăşoare”, a spus directorul Școlii de Artă.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Dacă lăsai un mesaj pe FB îţi găseam un titlu mai… cinstit, asta aşa, vizavi de actualitate 🙂 Sau, ca să nu se simtă cetitorul înşelat, trebuia să fi început cu „a fost odată”, ca Ispirescu…