În urma perchezițiilor desfășurate marți, 17 ianuarie, în 31 de locații, situate pe raza județelor Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț și Bihor, din care cinci puncte de trecere a frontierei, restul domicilii ale unor persoane fizice, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive, începând cu dată de 17 ianuarie 2023, față 23 de lucrători vamali și agenți ai poliției de frontieră, informează DNA.
Astfel, a fost dispusă măsura reținerii față de opt persoane – patru lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni și patru agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș -, iar măsura controlului judiciar a fost dispusă față de 15 persoane – cinci agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași – Sculeni, un agent de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Oancea, doi agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Oancea și un lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca.
Conform DNA, în sarcina celor 23 de inculpați a fost reținută comiterea unor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată. „În ordonanțele procurorilor se arată că în cauză există date și probe care conturează următoarea stare de fapt. În perioada 2021 – 2022, inculpații menționați mai sus, lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers. În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu, în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, precizează comunicatul DNA.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile articolul 309 Cod de procedură penală. La data de 18 ianuarie 2023, opt dintre inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Vaslui, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Activitățile au fost desfășurate în cadrul unei acțiuni în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală). Conform Procuraturii Anticorupție a Republicii Moldova, la documentarea acțiunilor ilegale au fost folosiți agenți sub acoperire, cu ajutorul cărora, pe parcursul a mai mult de un an, au fost documentate și acțiunile ilegale ale unor angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al Republicii Moldova (14) și angajați ai Serviciului Vamal din Republica Moldova (11), pentru comiterea a 117 acte de corupție, „exprimate prin pretindere, acceptare și primire, inclusiv prin estorcare a mijloacelor bănești pentru favorizarea trecerii mărfurilor peste frontiera de stat fără control vamal, sau după caz, cu efectuarea unui control superficial”.
„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, mai arată reprezentanții DNA.
Comentarii