Suma de peste şase milioane de lei este așteptată de la Uniunea Europeană pentru anveloparea termică a opt blocuri din Roman. Conducerea Primăriei Roman a depus proiectul, însă ghidul de finanțare a fost modificat, astfel încât toate documentațiile s-au reluat și refăcut și se vor depune din nou.
Conducerea administrației locale intenţionează ca, până la mijlocul lunii august, să depună proiectul pentru accesarea fondurilor necesare reabilitării termice a unor blocuri pentru care asociaţiile, deci, implicit, locatarii, au fost de acord că contribuie cu parte de cofinanţare.
“La finele acestei săptămâni vom avea gata primul calup de blocuri pe care să le reabilităm pe fonduri europene, termenul la care estimăm să depunem proiectul este 15-20 august. Este mai dificil decât am crezut. Reglementările de atragere de fonduri s-au schimbat de două ori numai în acest an. E mai greu decât în primul exercițiu financiar, când am reabilitat cele două blocuri din zona hotelului. Relația dintre administrație, locatari și asociațiile de proprietari este mai greu de gestionat. Am refăcut documentația și vom redepune proiectul”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.
Blocurile ce vor intra în acest proiect sunt: 33, 31 și 28 din Anton Pann, blocul 14 de pe Libertății și blocurile 24, 42, 44 și 50 din bulevardul Roman Mușat. Durata de execuție a lucrărilor ar fi de 24 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 6.373.212,48 lei, din care suma eligibilă este 6.302.905,68 lei. Din această sumă, 60% se va acoperi din Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat, iar suma de 70.306,80 lei va fi suportată de bugetul local și asociațiile de proprietari.
În 2011, Primăria Roman a beneficiat de un proiect asemănător, în schimb pe fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale, prin care au fost reabilitate termic blocurile 25 şi 32 de pe bulevardul Roman Muşat. Anveloparea celor două blocuri a costat 1.508.911 lei.
Comentarii