OPINII :: Sâmbăta – zi lucrătoare

HomeEconomie

OPINII :: Sâmbăta – zi lucrătoare

 

Deputații PNL Florica Cherecheș și Dan Vîlceanu au încins ieri seară discuțiile de pe grupurile profesionale, după ce a fost făcut public proiectul depus de ei spre aprobare Parlamentului României și care vizează modificarea Codului Muncii. Conform propunerii lor, art 137, alin 2, ar trebui modificat astfel:

„În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa și doar financiar, dar durata ei nu poate depăși opt ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minim 24 de ore.

Expunerea de motive a celor doi deputați vizează strict abordarea legală, iar discuțiile divaghează, îndepărtându-se de interpretarea strictă a textului în cauză, dar și de realitatea pieței muncii.

Propunerea de modificare a articolului de lege nu vine să normalizeze săptămâna de lucru la 48 de ore în loc de 40, ci prezintă avantajul semnificativ, atât pentru angajator, cât și pentru angajat, de a remunera legal și imediat orele suplimentare prestate de salariat în weekend. Actuala legislație obligă angajatorul ca, într-o perioadă de 60 de zile, să-i acorde salariatului compensarea timpului de muncă suplimentar cu ore de odihnă și, abia apoi, dacă nu există posibilitatea acestei compensări, să fie plătite orele suplimentare.

Ori, realitatea din piața muncii arată că, în cele mai multe cazuri, salariații doresc să fie recompensați financiar pentru orele suplimentare, pentru că au nevoie de bani, în timp ce angajatorii preferă plata acestora ca să ușureze fluxul producției. Până în urmă cu câțiva ani, legislația era mai permisivă cu privire la timpul de muncă și plata orelor suplimentare, anumite întreprinderi din zona Roman fiind chiar mai atractive tocmai pentru că se făceau ore suplimentare care erau plătite.

Modificarea legislației în sensul limitării numărului de ore suplimentare la 48 pe săptămână, pe o perioadă de maxim 4 luni, cu extinderea până la 6 luni pentru activitățile sezoniere, coroborată cu imposibilitatea plății imediate a acestora și criza forței de muncă, duce la scăderea productivității întreprinderilor și, implicit, la scăderea randamentului și a competitivității de piață.

Treptat, lipsa forței de muncă zonale va determina relocarea  multiplelor întreprinderi ce își desfășoară activitatea în zona Roman. Există deja firme care își aduc personalul angajat din județele învecinate, în timp ce forța de muncă locală se îndreptă treptat spre Iași, unde veniturile sunt mai mari, iar angajatorii oferă cazare și transport gratuit.

Sunt investitori care și-au manifestat intenția de dezvolta noi afaceri semnificative în zona Roman, cum ar fi deschiderea depozitului Kaufland vis-a-vis de depozitul LIDL și înființarea fabricii de BCA de la Cordun, care sunt curtați și de județele învecinate. Creșterea numărului de afaceri duce la creșterea competitivității în piața forței de muncă și, implicit, la creșterea veniturilor salariale.

Propunerea PNL dă posibilitatea celor care vor să facă ore suplimentare să fie remunerați corect, cu plata sporurilor aferente de ore suplimentare și de weekend.

În forma în care este acum Codul Muncii, experții în legislația muncii afirmă că portița legală pentru rezolvarea acestei probleme constă în faptul că un angajat poate avea două contracte de muncă, pe același COR, la aceeași întreprindere, dar asta înseamnă, cel mai probabil, mai puțini bani pentru salariat.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0