HomeSanatateNeamt

Obezitatea distruge peste 11.000 de nemțeni

Pe parcursul anului trecut, 2.162 de persoane din Neamţ au ajuns la o greutate mult peste limita normală şi au fost diagnosticate cu obezitate. Astfel, numărul obezilor din judeţ a ajuns la 11.877. 

Mii de persoane din judeţul Neamţ se luptă zi de zi cu zeci de kilograme în plus, pe care le duc în spate ca o povară, toate acestea venind la pachet, de cele mai multe ori, cu afecţiuni conexe. Obezitatea a devenit o problemă tot mai acută de sănătate publică.

Potrivit statisticilor întocmite de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, în evidenţele medicilor din familie din judeţ erau înregistraţi, la finalul anului trecut, 11.877 de bolnavi de obezitate. Dintre aceştia, 6.018 erau din mediul urban şi 5.859 din mediul rural. Pe parcursul anului trecut, au fost diagnosticate 2.162 de persoane, în timp ce numai 1.267 au reuşit să slăbească şi au fost scoase din evidenţe.

Obezitatea şi supraponderea reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în lumea modernă. Riscurile legate de prezenţa supraponderii şi obezităţii sunt multiple, afectând, practic, toate sistemele organismului. Obezitatea creşte riscul de diverse afecţiuni, în special boli de inimă, diabet de tip II, apnee obstructivă de somn, anumite tipuri de cancer, osteoartrită şi astm. În cele mai multe cazuri, obezitatea este provocată de o combinaţie dintre un consum excesiv de calorii, lipsa activităţii fizice şi o predispoziţie genetică, deşi, în anumite situaţii, cauzele principale sunt genele, afecţiunile endocrine, medicamentaţia sau afecţiunile psihice.

Potrivit medicilor, dietele şi activitatea fizică sunt principalele ajutoare în tratamentul obezităţii. Calitatea regimului alimentar poate fi îmbunătăţită prin reducerea consumului de alimente calorice, cum sunt cele bogate în grăsimi şi zaharuri, şi creşterea consumului de fibre alimentare.

Se pot lua medicamente împotriva obezităţii, pentru a diminua apetitul sau a bloca acumularea grăsimii, împreună cu o dietă potrivită. În cazul în care dieta, activitatea fizică şi medicamentaţia nu sunt eficiente, se poate apela la un balon gastric pentru scăderea în greutate, sau la operaţie pentru a reduce volumul stomacului şi/sau lungimea intestinelor, ducând, astfel, la instalarea mai rapidă a stării de saţietate şi la o capacitate redusă de absorbţie a substanţelor nutritive din alimentaţie. Momentan, astfel de operaţii nu se efectuează la Roman, însă reprezintă un ţel pentru medicii chirurgi din oraş.

Comentarii

WORDPRESS: 0