În săptămâna 23-29 aprilie, Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman a fost gazdă pentru profesorul Jose M. Portela Pazos și elevul acestuia, ambii de la IES Chan do Monte, Marín – Pontevedra Spania, institut cu care liceul are încheiat un acord de parteneriat din ianuarie 2017. Acest acord a permis profesorului Portela inițierea a două proiecte Erasmus, unul de job shadowing, pentru studierea evoluției noilor tehnologii în România, iar celălalt pentru efectuarea de stagii de practică în domeniul IT a absolvenților institutului spaniol.
Cu acest prilej, au fost vizitate laboratoarele de IT din liceu, agenții economici din Roman (SCM ElectroUnivers Roman și Net Chit Computers Roman) cu care liceul are încheiate contracte de practică și s-au făcut planuri pentru viitoarele proiecte Erasmus pe care liceul le va iniția având ca partener institutul IES Chan do Monte. Astfel, începând din octombrie, doi elevi spanioli, unul având specializare în administrarea rețelelor de calculatoare, nivel avansat, iar celălalt în mentenanța calculatoarelor și a rețelelor de calculatoare, nivel mediu, vor face practică timp de trei luni în Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, având ca tutore de practică pe profesor Lăcrămioara Vlăduț.
De asemenea, profesorul Jose M. Portela a fost prezent și la Târgul de oferte educaționale pentru elevii de gimnaziu din Roman și zona Roman, unde a stabilit contacte cu directorii liceelor din domeniul VET existente în Roman, în vederea unor colaborări viitoare. Acesta a sugerat instituirea unui consorțiu al liceelor din Roman, care să realizeze proiecte Erasmus de practică la locul de muncă, pentru toate specializările tehnice existente la nivelul municipiului. Aceste proiecte, vor putea permite ca elevii romașcani să facă practică în țări ale Uniunii Europene.
Pe toată durata vizitei, cei doi au fost însoțiți de directorul liceului, Lăcrămioara Ploșniță, care a facilitat buna derulare a activităților, de profesori ai liceului, Lăcrămioara Vlăduț, Monica Răucescu și Nicoleta Munteanu, care au pus în practică programul vizitei, și de doi translatori din română în spaniolă, Ionuț Butelcă și Alexandru Crifca, elevi ai liceului.
„Acest schimb de experiență a fost posibil datorită unui alt proiect al Agenției Naționale de Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale din România, programul CONNECTOR, prin care 250 de oameni din întreaga Uniune Europeană, membri ai altor agenții naționale, ai ONG-urilor și din domeniul educației, s-au întâlnit la București, au stabilit contacte și s-au inițiat acorduri de parteneriat. La acest program a fost prezentă doamna profesoară Lăcrămioara Vlăduț, de la Liceul Tehnologic «Vasile Sav»”, a precizat directorul liceului, Lăcrămioara Ploșniță.
Comentarii