Pe ordinea de zi a ședinței de îndată a Consiliului Local Roman de vineri, 21 aprilie, s-a aflat un proiect de hotărâre privind constatarea încetării de drept a unui mandat de consilier și vacantarea locului de consilier local. Este vorba despre Bogdan Andrieș, consilier local din partea PNL.
„Prin adresa înregistrată cu nr. 28107/18.04.2023, domnul Bogdan Costinel Andrieș precizează faptul că demisionează din funcția de consilier local din partea Partidului Național Liberal (…). După adoptare, hotărârea se va comunica de îndată Judecătoriei Roman pentru validarea mandatului supleantului din lista de candidaturi a Partidului Național Liberal de la alegerile locale din data de 27 septembrie 2020”, se arată în referatul constatator la proiectul de hotărâre dezbătut vineri de consilierii locali.
Bogdan Andrieș nu a dorit să comenteze demisia din Consiliul Local, precizând doar că a luat decizia din motive personale. Următorii supleanți pe listele PNL pentru Consiliul Local Roman la alegerile locale din toamna anului 2020 sunt: Petrică Capraru, Daniela Ichimaş și Ştefan-Graţian Iacob.
Aceasta este cea de-a cincea demisie din Consiliul Local Roman, dintre consilierii aleși în urma alegerilor locale din toamna anului 2020 – după Cristian-Razvan Dăniluc (USR-Plus, al cărui loc în Consiliul Local a fost luat de Alin Buzdugan), Andrei Fron (PNL, al cărui loc în CL Roman a fost ocupat de Bogdan Andrieș), Andreea Broască (PSD, al cărei loc în CL a fost luat de Eugen Patrașcu) și Teodora Baciu (IPM, al cărei loc în CL a fost luat de Ovidiu Albert).
Comentarii
Nu cunosc motivele tuturor acestor demisii, dar as fi procedat la fel daca mi s-ar fi cerut sa votez alocarea din bani publici a sumei de 38 000 lei pentru „reabilitarea si consolidarea” unei case istorice precum casa serdarului unionist Manole Cilibiu, din strada numita candva Zargidava, apoi Manole Cilibiu, iar de prin 1970, Victoriei. Casa construita in prima jumatate a secolului al XIX-lea, lasata de acesta prin testament, in anul 1884, Bisericii Sfantul Gheorghe, din apropierea ei, nationalizata in 1948, recuperata dupa 1989, reparata si consolidata in anii 2000-2002. Casa care in urma cu doua luni arata foarte bine, in urma cu doua zile ramasese din ea doar fatada, iar acum un morman de piatra, caramizi si moloz. Despre ce fel de „reabilitare si consolidare” ar mai putea fi vorba in aceste conditii ? A disparut nu doar o casa care ar fi trebuit de mult inregistrata ca monument istoric, fiind una dintre cele mai vechi de acest fel din Roman, o casa in care, in perioada interbelica, a locuit familia generalului Nicolae Samsonovici, erou al Primului Razboi Mondial, profesor la Scoala de Razboi, ministru al Apararii in guvernele Iuliu Maniu si Nicolae Vaida-Voievod(1930-1933), exterminat de comunisti in 1950, in inchisoarea de la Sighet. Iar dupa nationalizare, in perioada 1949-1965, cu domiciliu obligatoriu, trei membri ai familiei Ghica-Deleni(Harlau), din ilustra ramura a Ghiculestilor moldoveni, avand ca ascendenti inclusiv domnitori de seama ai Principatului Moldovei.