Campaniile de vaccinare a animalelor și păsărilor din bătătura țăranilor sînt în întîrziere. Depistarea a șase cai cu leucemie ar trebui să alerteze autoritățile, pagubele materiale fiind dublate de pericolul de transmitere a bolii.
Medicii veterinari sînt în plină campanie de identificare a animalelor și păsărilor din gospodăriile țărănești care nu au fost încă vaccinate, acțiune ce ar fi trebuit începută din lunile februarie-martie, încît în plină vară, cînd purtătorii de boli sînt în plină dezvoltare, să fie limitate riscurile de îmbolnăvire și de transmitere a bolilor specifice. „În județul Neamț, începînd cu luna mai 2012, s-au demarat acțiunile sanitare veterinare conform Programului Strategic de supraveghere și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animal la om, protecția animalelor și protecția mediului. Astfel, a început vaccinarea anticărbunoasă a bovinelor în toate cele 76 de circumscripții sanitare veterinare, realizîndu-se pînă în prezent vaccinarea a 51.812 capete bovine în gospodăriile populației și 2.591 capete bovine în ferme„, se precizează în comunicatul Direcției Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Neamț.
Directorul executiv adjunct al instituției, doctor Constantin Lipan, recunoaște că de doi ani se decalează termenele optime de vaccinare, situație în care medicii veterinari din teritoriu au fost obligați să cumpere din bani personali vaccinurile și materialele sanitare necesare. Pînă și eprubetele de preluare a probelor de sînge pentru depistarea unor boli ori crotalii pentru identificarea animalelor și cititorul de microcipuri tot medicii le-au cumpărat.
„Nu ne plîngem, că, altfel, ar fi trebuit să închidem cabinetele și să practicăm altă meserie sau să asistăm impasibili la dezvoltarea unor epidemii cu grave pierderi economice pentru proprietari și riscuri pentru sănătate. Nu înțelegem de ce orice insistență sau observație din partea noastră pentru a se îndrepta lucrurile și a respecta strategia de care este vorba este interpretată ca o critică a sistemului. Sîntem specialiști, avem o răspundere și ne facem datoria, dar statul, prin reprezentanții săi, ar trebui să respecte, la rîndul său, aceste reguli. Ce fel de capitalist sînt eu, ca medic, dacă pun bani de la mine, merg din poartă în poartă pentru a conștientiza proprietarii de animale, fac muncă de educație pe timpul și banii mei, iar pentru șase luni de muncă am primit 800 de lei, adică lucrez în pierdere? Puteam să aștept să se dezvolte o epidemie pînă se trezea statul? La ce venituri și cîtă conștiință are țăranul român, mai trebuie să-i cer și bani pentru serviciile medicale obligatorii. Dacă refuză, și mulți fac asta, ar trebui să cer și aplicarea unei amenzi. Cum se colectează amenzile știm cu toții!„, spune, supărat, dar cu conștiința împăcată, un medic veterinar.
Ar fi suficiente două exemple de boli periculoase și pentru om, pentru care nu s-a încheiat încă vaccinarea: antraxul la ovine și caprine – transmisibil la om prin manipularea cărnii, a cadavrelor sau resturilor organice – și pseudopesta la păsări, care poate provoca o formă gripală la om. „Decalarea perioadelor optime de vaccinare asigură protecția pe durata unui an, așa încît nu avem temeri asupra unor riscuri. Au fost doi ani grei, în care, într-adevăr, greul a fost dus de medicii veterinari, care au susținut și financiar campaniile de vaccinare, ulterior primindu-și banii virați de stat. Decalarea vaccinării, greutatea identificării cabalinelor și lipsa de cooperare a unora dintre proprietari au condus la înregistrarea decesului a șase cai bolnavi de leucemie, pe care i-am transportat la abatorul din Harghita. Recomandăm crescătorilor de animale și păsări atenție sporită la respectarea condițiilor igienice de bunăstare și adăpare, precum și la participarea responsabilă la acțiunile de imunizare efectuate de medicii veterinari„, a precizat doctor Constantin Lipan.
Comentarii