Prima paginăSocialSanatate

Nouă ore în sala de operație pentru a salva viața unui om

Dimensiune text

Operaţiile efectuate la compartimentul Chirurgie Toracică al Spitalului Roman au cel mai mare indice mediu de complexitate al cazurilor. Aici sunt operaţi, anual, zeci de pacienţi cu cancer, în special pulmonar. 

Școala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti realizează, periodic, un raport de activitate pentru serviciile spitaliceşti furnizate în regim de spitalizare continuă, finanţate pe baza grupelor de diagnostice ale spitalului.

Un astfel de raport a fost realizat şi asupra activităţii Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, cel mai recent fiind pentru perioada 1 iunie – 31 noiembrie 2014, pe baza Indicelui de Complexitate (ICM) al cazurilor externate de pe fiecare secţie.

„Fiecare diagnostic primeşte un anumit număr de puncte, care este stabilit la nivel naţional. Punctajul diferă în funcţie de complexitatea manevrelor care sunt efectuate pentru a trata o anumită afecţiune. Nu se poate compara o operaţie de apendicită cu o operaţie de cancer la stomac, de exemplu, motiv pentru care operaţiile de complexitate mare primesc un punctaj mai mare”, a precizat medicul Oana Oanu, directorul medical al Spitalului Roman.

La finalul perioadei menţionate, Spitalul Roman a avut un ICM realizat de 1.1614, peste ICM-ul de la nivel naţional, care este 0.7627.

Indicele de Complexitate cel mai mare a fost înregistrat la departamentul de HIV/SIDA, 3.6986, deoarece manevrele care sunt efectuate asupra pacienţilor care suferă de această boală primesc cel mai mare punctaj la nivel naţional, fiind şi foarte costisitoare. În cele şase luni din 2014, 45 de persoane au fost internate la Spitalul Roman cu diagnosticul de HIV/SIDA.

În ceea ce priveşte activitatea din celelalte secţii din spital, cel mai mare ICM a fost realizat de departamentul de Chirurgie Toracică, respectiv 2.5445, unde activează medicul Elena Mihaela Scarlat, doctor în medicină, cu competenţe în endoscopia bronşică. În compartimentul de Chirurgie Toracică se efectuează 150-160 de intervenţii chirurgicale anual. Multe dintre acestea sunt intervenţii chirurgicale complexe, care necesită mult timp în sala de operaţie. Patologia cea mai frecventă întâlnită în cadrul secţiei cuprinde cancere bronho-pulmonare, afecţiuni ale plămânilor – din cauza TBC, dar şi traumatisme, mai ales că oraşul Roman se află la E85, un loc unde accidentele rutiere sunt foarte dese. În 2012, medicul Mihaela Scarlat a efectuat una dintre cele mai lungi intervenţii chirurgicale de la spital, fiind necesare nouă ore pentru a salva viaţa unui pacient care suferea de cancer pulmonar.

ICM-ul cel mai mic a fost realizat la secţia Oftalmologie, care a avut 180 de pacienţi din iunie şi până în noiembrie 2014.COMENTARII

WORDPRESS: 0